Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Péče o děti zatěžuje přírodu! Jak se chovat ekologičtěji? Jde to

Simona Procházková 7.  10.  2019
Každý rodič malého dítěte dobře ví, kolik odpadků denně vyprodukuje. Jednorázové plenky, hygienické ubrousky, obaly od mléčné výživy a příkrmů, obrovská spotřeba vody… a těch plastů! Nabízíme pár chytrých nápadů, které pomůžou omezit vaši uhlíkovou stopu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chovejte se zodpovědněji k životnímu prostředí! Tuto větu slyšíme ze všech stran. Jenže když přijdou děti, najednou zjistíme, jak těžké to může být. Ať chceme nebo ne, každodenní péče o miminko nebo batole znamená kromě spousty práce a povinností také velké množství nahromaděného odpadu. Následující tipy proto určitě stojí za zvážení. I málo někdy znamená hodně!

Papírové plenky

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) odhaduje, že jednorázové pleny představují přibližně 3,5 milionu tun odpadu na skládkách po celém světě a jejich výrobní proces spotřebuje asi 20x více energie, materiálů a vody než výroba látkových plen. Jednorázovky obsahují mikroplasty, které se nerozpadají a jsou enormně nebezpečné pro mořský život.

Můžete zkusit:

Látkové plenky, které používali naši rodiče, jsou dnes nabízeny v mnoha různých variantách, z ekologických materiálů (bio bavlna, bambus) a ze široké škály značek, barev a střihů si jistě vybere každá maminka. Jsou šetrné k citlivé dětské pokožce a můžete je použít pro více potomků. Použité snadno vyperete s ostatním prádlem. A co víc, spousta rodičů potvrzuje, že při používání látkových plenek se jim podařilo své ratolesti dříve „odplenkovat“. Upřímně, to je přeci skvělá výhoda!

Eko není cool, eko je normální! Jaká jsou naše redakční ekopředsevzetí?

Vlhčené ubrousky

Jednorázové hygienické ubrousky a kapesníčky jsou tak pohodlné a snadno a rychle se s nimi vyřeší vše, co je potřeba. Jenže představte si, kolik jich vyhodíte do odpadu, než vaše robátko oslaví druhé nebo třetí narozeniny.

Můžete zkusit:

Pokud se vlhčených kapesníčků nechcete vzdát, k sehnání jsou dnes již i verze k opakovanému použití. Jsou navrženy tak, aby udržovaly vlhkost, buď je uzavřete do balíčku na zip, nebo jsou vybaveny taštičkou se stahovacím otvorem. Stejně jako látkové pleny je jednoduše vyperete v pračce. Skvělé jsou na cesty, kdy můžete jeden nebo dva kousky uložit do tašky k plenkám.

Omezím jednorázové plenky a vlhčené ubrousky, říká webeditorka Markéta

Přebalování

Nedáte dopustit na jednorázové papírové přebalovací podložky, které máte stále u sebe, abyste svému miminku mohli vyměnit plenku kdykoli a kdekoli? Jistě, jsou šikovné a praktické, ale to plýtvání! Kromě toho, ne všechny jsou vyrobeny z vhodného materiálu a jejich povrch může dráždit ještě nevyvinutou dětskou pokožku.

Můžete zkusit:

Doma je to snadné, používejte výměnnou podložku, kterou můžete v případě potřeby vyčistit nebo vyprat spolu s prádlem. Většina jich je vyrobena z antibakteriálního materiálu, který lze snadno otřít vlhkým hadříkem. Výborně poslouží rovněž stará osuška nebo ručník či velká bambusová plenka. Na cesty a výlety zvolte přenosnou přebalovací podložku z omyvatelného materiálu, kterou otřete či opláchnete vodou.

Jednorázové kalhotky do vody

Plenkové kalhotky na plavání patří mezi maminkami hodně oblíbené vychytávky, jsou ale až nehorázně drahé a hlavně neekologické! Chodíte s děťátkem do bazénu nebo na lekce kojeneckého plavání a bez nich vás tam jednoduše nepustí? Hygienické normy jsou jedna věc, na druhou stranu nespoléhejte na to, že pokud všechny děti plavou v těchto kalhotkách, nedostane se žádná moč do vody. Ať už jsou vaše představy jakékoli, dostane! Žádná plavecká plenka nedokáže zachytit úplně všechno, taková je realita.

Můžete zkusit:

Jednoznačně hospodárnější a šetrnější volbou jsou opakovaně použitelné plavecké kalhotky (některé s vyměnitelnou vložkou a praktickými patentkami po stranách). Pořiďte dvoje, abyste měli na střídačku. Hodně ušetříte.

Mateřské trendy: Být bio, eko a mít perfektní Instagram. Je to nutné?

Balonky

Oblíbené propriety narozeninových oslav a nejrůznějších party představují pro přírodu obrovskou zátěž. Dokonce i ty vyrobené z biologicky rozložitelných materiálů jsou potenciálně nebezpečné pro zvířata a také mořský život. Pokud se navíc zamotají do drátů, mohou poškodit elektrické vedení. Nehledě na to, kolik místa zabírají na skládkách odpadu. Mají extrémně krátkou životnost a obvykle se vyrábějí v továrnách v rozvojových zemích, kde panují otřesné a nemorální podmínky, pokud jde o pracovní prostředí a jednání se zaměstnanci.

Můžete zkusit:

Existuje celá řada jiných možností, jak rozzářit a oživit výzdobu při oslavě svátku nebo narozenin vašeho dítěte. Barevné látkové stuhy, veselé dřevěné dekorace, větrníky (které si můžete sami vyrobit z recyklovaných materiálů), korálkové závěsy, to všechno poskytne spoustu zábavy a radosti. Vyhlaste embargo na plastové „blbinky“, skvělou zábavou pro malé hosty můžou být květináčky, trocha hlíny a semínka kytiček nebo bylinek, které si sami zasadí a květináč ozdobí barvami. Nebo místo pouštění balonků uspořádejte soutěž v pečení domácích koláčků (pod vaším dohledem).

Obaly od vody a příkrmů

Spočítali jste, kolik plastových lahví s kojeneckou vodou prošlo vaší domácností za první rok života vašeho dítěte? Asi byste byli dost překvapeni. A co teprve sáčky, pytlíčky a tolik populární plastové kapsičky s přesnídávkami a ovocnými svačinkami, které jsme si zvykli nosit prakticky neustále u sebe, pro případ malého hladu. Plasty jsou celosvětovým problémem, který se zatím nedaří příliš úspěšně řešit. Jsou všude kolem nás, nejsou plně recyklovatelné, znečišťují oceány a extrémně zatěžují životní prostředí. Kromě toho, výroba plastových obalů na jedno použití spotřebuje miliony litrů vody a neuvěřitelné množství elektrické energie. A jak se ukázalo, mnoho továren zvysoka kašle na ekologické postupy.

Můžete zkusit:

Vyměňte plastové obaly za jednu láhev, kterou můžete používat opakovaně. Koupit se dnes bez problémů dají také opakovaně použitelné stlačovací sáčky a oblíbené kapsičky na tekuté svačinky, jogurty a pyré (vyrobené často z recyklovaných materiálů) s praktickým uzávěrem. Prostě je vždy jen vymyjete (většinu z nich můžete bez obav dát do myčky) a necháte uschnout.

Témata: Děti, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Kojenec, Jak na to, Odpad, Pec, Větrník, Plenka, Chytrý nápad, Podložka, Obal, Mléčná výživa, Bavlna, Patent, Verze, Ubrousek, Drát, EPA, Recyklovaný materiál, Chov, Plast, Kalhotky, Pyré, Životnost