Maminka.czZdraví

Péče o nedonošence je náročná psychicky i fyzicky. Pomoc potřebují i jejich rodiny

Martina Machová 16.  6.  2015
Předčasně narozené děti patří do rizikové skupiny dětí, u nichž se v mnohem větší míře vyskytují nejrůznější odchylky v psychomotorickém vývoji…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Předčasně narozené děti potřebují zvýšenou péči, té se jim samozřejmě dostane přímo v porodnici bezprostředně po porodu a v následujících dnech – naštěstí je v České republice péče o rizikové novorozence na špičkové úrovni. Avšak i následná péče o tzv. rizikové děti je velice důležitá! „Jde o děti, u nichž se dá předpokládat – v důsledku nepříznivých faktorů, které se vyskytly v době těhotenství a zejména v době porodu a v novorozeneckém období – zvýšené riziko výskytu odchylek v psychomotorickém vývoji.“ upozorňují dětské psycholožky Daniela Sobotková a Jaroslava Dittrichová.

Čím dříve, tím lépe!

V raném věku je centrální nervová soustava, která je odpovědná za tělesný i duševní vývoj každého z nás, nezralá a velmi tvárná – což lze v některých situacích považovat za nevýhodu, jindy naopak za výhodu.  Z pohledu nápravy různorodých odchylek a nedostatečností ve vývoji můžeme této tvárnosti s úspěchem využít. Včasná všestranná rehabilitace i speciální cvičení pod odborným vedením bývají díky rané péči velice efektivní! Ze speciálních „nápravných“ cvičení jsou asi nejznámější Vojtova metoda a také například Bobath koncept. Dvojnásob zde platí úsloví: „Čím dříve, tím lépe!“.

Podceňování se nevyplácí!

„Děti s velmi nízkou porodní hmotností bývají často velice drobné a opožďují se v motorickém vývoji, což budí u rodičů dojem, že je dítě mladší a také se tak k němu chovají. Stává se pak, že podněcují jeho mentální dovednosti na nižší úrovni, než je pro dítě vhodné a mentální vývoj se může zbytečně zpomalovat,“ upozorňují dětské psycholožky Ditrichová a Sobotková. Tato skutečnost je velmi zajímavým postřehem z odborné praxe, kdy láskyplní a citliví rodiče, kteří si se svým křehkým bojovníkem prošli nejednou těžkou chvilkou, bývají přehnaně shovívaví a svému drobečkovi se nadmíru přizpůsobují. Bohužel někdy je to spíše ke škodě.

Z extrému do extému, aneb kojenec není sportovec!

Druhým extrémem jsou rodiče, kteří jsou nadmíru „akční“, a snaží se, aby jejich nedonošené miminko vše rychle dohnalo. Jenže kojenec není vrcholový sportovec a přemíra různorodých podnětů a neutuchající snaha jeho vývoj co nejlépe stimulovat může vést k nechtěnému přetěžování děťátka. A to má samozřejmě velmi kontraproduktivní důsledky, miminko může být v konečném důsledku například ještě pasivnější.

Péči nepotřebují jen děti, ale také rodiče

„Dobrá psychická pohoda rodičů je pro zdravý vývoj dítěte velice důležitá, a proto bychom se měli věnovat nejen dítěti, ale i jeho rodičům,“ apelují na laickou i odbornou veřejnost psycholožky Ditrichová a Sobotková v publikaci s příznačným názvem „Narodilo se s problémy a co bude dál?“. Ano, podporu a pomoc nepotřebují jen rizikové děti, ale také jejich rodiče, kteří se od počátku života svých ratolestí potýkali s obavami, strachem, nejistotou, ale možná i výčitkami a pocity viny. Navíc bývají často fyzicky i psychiky vyčerpaní, mnohdy bez reálného výhledu na odpočinek.  Psychická pohoda rodičů je v těchto případech velice důležitá! Je základním – bohužel často naprosto opomíjeným – předpokladem pro úspěšnou péči o nedonošené ho kojence.


Právě podpoře rodinám předčasně narozených dětí se věnuje Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny v její prospěch se koná i tradiční akce Redken STŘIHATON - v rámci ní vás ostříhají kadeřníci z prestižních studií. Svůj honorář věnují právě ve prospěch Nadačního fondu. 

Jak se zapojit?

18. června 2015 může kdokoliv využít služeb prestižních kadeřníků. Stačí se jednoduchým způsobem zaregistrovat na http://www.redkenstrihaton.cz/. Zvolit si zde můžete město (Praha, České Budějovice, Chomutov, Teplice…), salon i konkrétního kadeřníka. Na každého klienta má kadeřník vyhrazenou hodinu času, ve které vám vytvoří perfektní střih, foukanou a finální styling.

Srdcem Střihatonu je Akademie Redken (Plzeňská 11, Praha 5, 150 00), kde budou od 9 do 21 hodin stříhat kadeřníci z těch nejlepších studií. Objednat se můžete k profesionálům z Florian Hair, Red, Hairborn, Red Ken, Mr. Image a dalších pražských kadeřnictví. Dále vám budou k dispozici studia Miracle v Českých Budějovicích, Black&White v Roudnici nad Labem, Le Charme v Chomutově a kadeřnictví Marty Moravcové a Jany Burdové v Teplicích. Každoročně tuto akci podporují i studia sítě BOMTON na několika pobočkách v Praze.

Hodinová péče špičkového profesionála vás bude stát 850 Kč (samozřejmě, můžete přispět i více, dobročinnosti se meze nekladou). Částku zaplatíte na místě v hotovosti. Za odměnu si odnesete perfektní účes, dárek od značky Redken v hodnotě až 500 Kč a vědomí, že jste přispěli na dobrou věc.

Další forma pomoci

Pokud rádi běháte, můžete fond podpořit i v rámci  Birell Grand Prix Praha 2015 první zářijový víkend.  Běh pro ženy měří 5 km nebo Birell Běh je na 10 km

Pokud poběžíte za Nadační fond, získáte: skvělou atmosféru, osobní rekord, tričko Žehlím si karmu, navíc z každého registrovaného startovního čísla přispíváte 400 Kč na pomoc konkrétní rodině předčasně narozeného dítěte.

Startovné do 31.8.2015

Běh pro ženy na 5km za 1.200Kč

Birell Běh na 10km za 1.400Kč

Pokud momentálně nepotřebujete ostříhat ani neběháte, a přesto byste chtěli pomoci rodinám předčasně narozených dětí, napište si o tričko z kolekce Žehlím si karmu. Pro více informací, Vaši registraci na běh prostřednictvím Nadačního fondu pro předčasně narozené děti nebo pokud chcete rodinám předčasně narozených dětí pomoci a získat tričko, kontaktujte Petru Čistou.

Témata: Zdraví, Rodina, Chování a vztahy, pomoc, Chomutov, Speciální cvičení, Novorozenecké období, Dittrich, Nedonošené miminko, Bobath koncept, Následná péče, Péče, Zajímavý postřeh, Sportovec, Startovné, Vojtova metoda, Jednoduchý způsob, Výčitka, Miracle, Nervová soustava, Vrcholový sportovec, Mentální vývoj, České Budějovice, Teplice, Grand Prix, Zdraví na Heureka.cz