Maminka.czJen pro maminku

Péče o prsa se vyplatí už od mládí

Ulekare.cz Ulekare.cz 28.  2.  2013
Péče o prsa se vyplatí už od mládí
Věnovat pozornost ňadrům po celý život je pro ženu důležité. Nejen pro lepší pocit a vyšší sebevědomí. Hlavním důvodem je zdraví – v případě vzniku jakéhokoli podezřelého útvaru je naděje, že bude zachycen a léčen včas. Tím se samozřejmě zvyšují i šance na naprosté uzdravení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prevence je základ

Poměr tukové tkáně k tkáni mléčných žláz je u ňader mladých dívek a žen nižší. Prsa jsou díky tomu pevná, přičemž jejich tvar drží i takzvané Cooperovy vazy. A jak je vhodné v tomto věku o prsa pečovat?

• Kvůli uchování vzhledu hrudníku noste podpůrnou podprsenku, při sportu si nezapomeňte obléci tu speciální, sportovní.

• Přestože je v tomto období riziko rakoviny prsu velmi nízké, zvykněte si již nyní na pravidelné samovyšetřování. Objevíte-li přece bulku, půjde s největší pravděpodobností o nezhoubný fibroadenom – volně pohyblivou, 1 až 2 centimetry velkou bouličku s hladkým okrajem. Sdělte přesto nález svému gynekologovi.

• Na pozoru už v tomto věku by se ale měly mít ženy, u nichž v rodině se vyskytuje dědičná forma rakoviny prsu nebo vaječníku. U takto ohrožených žen bývá při kontrolách namísto mamografie použita magnetická rezonance, aby tkáň nebyla vystavena rentgenovému záření.

V hlavní roli mamograf

Dámy po čtyřicátých narozeninách jsou obvykle ještě v plném rozkvětu, prsa ale nekompromisně mění svůj tvar. Podíl mléčných žláz se snižuje a ňadra čím dál více podléhají gravitaci. Nerezignujte, bojujte a kontrolujte!

• Věnujte náležitou pozornost výběru podprsenky i oblečení. Zamaskovat nemilosrdný postup přírody pomůže vhodná push-up podprsenka, trvalou změnu ale může přinést jen plastická chirurgie.

• Pozor na cysty! Tělo se začíná připravovat na menopauzu (která ale často nastává až po padesátých narozeninách) a před ovulací se uvolňuje více estrogenu. Zvýšená hladina hormonů často vede ke vzniku cyst naplněných tekutinou, které se mohou před menstruací zvětšovat.

• Dodržujte pravidelné měsíční samovyšetření a nezapomínejte na preventivní roční prohlídky u gynekologa. Pokud se nějaké problémy neobjevily dříve, měla byste v pětačtyřiceti letech absolvovat první radiologické vyšetření prsou – mamografii. To by se mělo pravidelně v dvouletých intervalech opakovat.

www.ulekare.cz

Témata: Jen pro maminku, Web Ulékaře.cz, prsa, plastická chirurgie, Mamografie, Péče, Magnetická rezonance, Samovyšetření, Pec, Mládí