Maminka.czPeníze a kariéra

10 rad, jak si vybrat správné cestovní pojištění. Užijte si klidnou dovolenou

Iva Endrychová 1.  7.  2014
Kufr sbalený, pasy připravené. Nezapomněli jste na něco? Raději si uzavřete ještě cestovní pojištění, aby vás nezruinovaly neočekávané události, a nevynechte ani své děti. Zlomená ruka z neopatrné jízdy na kolečkových bruslích nebo salmonelóza ze zmrzliny mohou dovolenou značně prodražit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základní cestovní pojištění obvykle zahrnuje pojištění léčebných výloh a repatriaci. Konkurence pojišťoven je velká, a tak se předhánějí, která z nich nabídne výhodnější řešení. Cestovní pojištění obvykle nabízejí formou balíčků, jež mohou zahrnovat i další služby – většinou se jedná o úrazové připojištění, pojištění odpovědnosti za způsobené škody, zavazadel a jejich zpoždění, pojištění stornopoplatků nebo připojištění pro případ provozování nebezpečných sportů. Podmínky i ceny se však velmi liší a vyplatí se nabídky podrobněji prozkoumat. U některých pojišťoven zaplatíte standardní cenu i za dítě, jinde vám na dítě do určitého věku bude poskytnuta sleva. A na co byste se měli zaměřit, abyste si vybrali to správné pojištění?

1. CÍLOVÁ DESTINACE

Jednotlivé pojišťovny nabízejí různé podmínky pojištění pro Evropu a světové lokality. Některé pojišťovny mají také speciální tarif pro země EU. Pozor, ne všechny země v Evropě jsou členy EU. Informujte se tedy, na jaké státy se pojištění přesně vztahuje. „Cestovní pojištění je možné uzavřít i na tuzemské cesty, hodí se to především pro děti, pokud jedou na tábor nebo školu v přírodě,“ upozornila mluvčí České pojišťovny Ivana Burianková.

2. DOBA POBYTU

Rozmyslete si, na jak dlouho jedete. Při delších nebo opakovaných cestách zvažte, zda by se vám nevyplatilo celoroční pojištění nebo pojištění pro opakované pobyty během jednoho roku. Délka jedné cesty nesmí překročit určenou dobu, kterou najdete v pojistných podmínkách.

3. VÝŠE POJISTNÉHO KRYTÍ

Nabídka pojišťoven se liší především výškou základního krytí pojistných událostí, všimněte si proto jeho výše. Při cestách do běžných dovolenkových destinací možná bude stačit jen základní krytí, ale při cestách za exotikou raději zvažte vyšší krytí. „Nabízíme pojistné plnění léčebných výloh až do výše 10 milionů korun,“ uvedla Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

4. SPORTOVNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Tatínek si chce vyzkoušet jízdu na vodním skútru, dětem se zase líbí jízda na banánu a maminku nadchly vodní lyže. Nemusíte si to ani uvědomit, ale u některých pojišťoven jsou tyto adrenalinové aktivity vyloučeny ze základního pojištění a vyžadují tzv. připojištění. Podrobně také prostudujte kolonku „sporty vyloučené z pojištění“ a zpozorněte rovněž u vysokohorské turistiky.

5. NEZAPOMEŇTE NA PŘIPOJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU

Způsobenou škodu, například v situaci, kdy vaše děti rozbijí hotelové okno, musíte zaplatit, pokud však máte připojištěné i toto riziko, přebírá platbu až do výše pojistného krytí pojišťovna.

6. ZAVAZADLA JSOU TAKÉ VAŠE

Pokud se vám během dopravy na vysněné místo poškodí kufr a věci v něm, je to jistě nepříjemná situace. Pojišťovny nabízejí připojištění zavazadel, proto si jej raději sjednejte, bude to alespoň malá náplast na vaši ztrátu. Dejte si však pozor na to, co bylo obsahem kufru – některé pojišťovny mají ve výlukách z krytí i fotoaparáty a elektroniku všeho druhu.

7. ASISTENČNÍ SLUŽBA

Když už se na dovolené objeví problémy, nemusíte na jejich řešení zůstat sami. Můžete využít pomoci asistenční služby, pokud je tedy součástí vašeho pojištění. Stačí zavolat a pracovníci této služby vám pomohou zařídit vše potřebné. Správná asistenční služba pro cestovní pojištění by měla být dostupná 24 hodin denně.

8. SKRYTÁ OMEZENÍ

Důkladně si prostudujte pojistné podmínky, které jsou většinou napsány „bleším“ písmem. Může v nich totiž stát, že pojišťovna platí jen ošetření a léčení ve veřejných zařízeních.

9. CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ JAKO SOUČÁST JINÝCH SLUŽEB

Mnoho bankovních společností uvádí, že součástí služeb k jejich produktům je i cestovní pojištění celé rodiny. Na to pozor.
Tato pojištění mají většinou nízká krytí či omezenou délku pobytu, a pokud byste se spoléhali jen na ně, nemuselo by se vám to vyplatit. Raději si vždy sjednejte cestovní pojištění extra.

10. RODINNÁ POJIŠTĚNÍ

V zásadě si můžete sjednat pojištění pro každého člena rodiny u jiné pojišťovny, ale to je nesmysl. „Mohlo by dojít ke kurióznímu případu, kdy v případě společného úrazu by bylo dítě odesláno do jiného zdravotnického zařízení než rodiče,“ upozornil mluvčí pojišťovny Triglav Jan Coufal. V případě, že u vybrané pojišťovny pojistíte celou rodinu, můžete získat slevu.
„V rámci rodinného tarifu pojišťujeme za jednotnou cenu až čtyři děti,“ uvedla mluvčí pojišťovny Uniqua Eva Svobodová.

DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ

I když vaše domácí zdravotní pojišťovna tvrdí, že s jejím Evropským průkazem zdravotního pojištění (tzv. EHIC) vás ošetří všude, tak na to nespoléhejte. Krytí se týká pouze základní zdravotní péče a jen ve veřejných zdravotnických zařízeních. Navíc držitel průkazu tam má stejná práva jako občané daného státu – musí tedy platit za vše, za co platí domácí. Součástí není ani asistenční služba a repatriace. Některé zdravotní pojišťovny však nabízejí svým pojištěncům slevu na cestovní pojištění v případě, že si ji sjednáte u jejich partnera. Pojištění nezapomeňte sjednat dítěti i v případě, že cestuje na dovolenou s jinými osobami než rodiči, to umožňují všechny pojišťovny. V případě, že si cestovní pojištění zapomenete sjednat, můžete tak učinit i na poslední chvíli. Většina pojišťoven dnes již nabízí možnost sjednat pojištění on-line i jej okamžitě zaplatit. Avšak pozor pojištění je platné až v okamžiku připsání částky na účet pojišťovny. Pak už stačí jen vytisknout si smlouvy a asistenční průkazky a můžete v klidu odjet načerpat síly.

(Článek vyšel v časopisu Maminka 6/2014)

Témata: Časopis Maminka, Peníze a kariéra, Pojištění, EHIC, Jan Coufal, Čest, Zdravotní péče, Storno, Klid, Svobodová, Burian, Pojistné plnění, Nepříjemná situace, Řád, Cestovní pojištění, Asistenční služba, Jak, Dov, Eva Svobodová, Cílová destinace, Srovnání cen povinného ručení a havarijního pojištění