Maminka.czKojenec

Mami, jdeme do práce!

Klára Kotábová 30.  8.  2010
Líbilo by se vám mít školku pro svého potomka ve stejné budově, jako pracujete vy? Jestli si myslíte, že by vám předškolní zařízení u zaměstnavatele usnadnilo život, můžete mu to navrhnout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nastává totiž skvělá doba. Dříve se zaměstnavatelé mohli schovávat za obrovské náklady, které by taková školka pohltila, dnes máte v ruce perfektní argument.

Pokud by se vaše firma rozhoupala a předškolní zařízení pro děti svých zaměstnanců chtěla uvést do provozu, s trochou chytrosti ji to nebude stát ani korunu.

Může totiž peníze čerpat z dotací Evropské unie, a to dokonce až do výše 100 % vynaložených nákladů.

Dítě v depresi

Schválně, zkuste se podívat kolem sebe a spočítat, kolik maminek je ve vašem okolí. Kolik z nich si stěžuje na to, že státní školky nepřijímají a soukromé jsou předražené...

Určitě vám to nedá ani moc práce, protože dnes se maminky, které byly z jakéhokoli důvodu nuceny vrátit se do zaměstnání, nebaví prakticky o ničem jiném než o potížích, které mají s odložením potomka po čas pracovní doby.

Často se tak můžete setkat s neskutečnými příběhy hodinového cestování přes celé město jen proto, že v tamní školce se uvolnilo poslední místečko a zoufalá maminka se o něm náhodou dozvěděla. Jenže pediatři zdvihají varovně prst a shodují se na tom, že cestování za předškolním zařízením delší než deset minut výrazně snižuje školkovou oblíbenost. Ideálním kompromisem se v takovém případě jeví školka firemní.

Jenže, jak přivést vedení k takové myšlence, a hlavně, dostalo by se do ní i vaše dítě? A kolik ze své mzdy byste takovému zařízení byla ochotná obětovat?

Snadný začátek?

Stačí, pokud se se svým zaměstnavatelem dohodnete, že byste spolu s dalšími maminkami (připravte si petici) uvítala podobné předškolní zařízení, že k němu potřebujete vyčlenit vhodné prostory a najmout odpovědný personál.

Nebudete to ale mít nijak snadné. Uvědomte si, že děti musí mít vlastní sociální zařízení, kuchyňku i jídelnu, takže není možné, aby využívaly tu vaši. Stejně tak je potřeba, aby zaměstnavatel vyčlenil prostory kolem budovy, kde by si děti mohly hrát.

Myslíte si, že je toho málo? Na první pohled snad, ale pokud se na to podíváte okem ekonoma firmy, je potřeba počítat dopředu. Pokud se podobné zařízení uvede do provozu, bude ho někdo navštěvovat také za tři roky, nebo budou najednou prostory vyhrazené pro děti chátrat?

Dotace Evropské unie vystačí asi na dva až tři roky provozu firemní školky, pak už se musí postarat zaměstnavatel. Jestliže chcete do problému nahlédnout podrobněji, spojte se s občanským sdružením Firemní školky, pečlivě vás tam seznámí s výhodami i nevýhodami takového zařízení.

Sdružení poskytuje také konzultační poradenství, projektovou dokumentaci apod. Čistě pro případ, že byste před svého zaměstnavatele chtěla přijít absolutně připravena. A bojíte se o své dítě? Nemusíte. Organizace, které podobné školičky provozují, spadají pod ministerstvo školství a jeho přísnou kontrolu, takže v každém případě bude o vašeho potomka dobře postaráno.

Benefity se sčítají

Váš zaměstnavatel by si při rozhodování, zda školičku ve svých prostorách otevřít, či nikoli, měl možná uvědomit, jestli se mu chce podobné zařízení zahrnout mezi takzvané zaměstnanecké benefity, nebo ne.

Sociologové v zahraničí, kde je s podobnými zařízeními již dlouholetá zkušenost, totiž potvrzují, že maminky, které mají možnost umístit potomka do firemní školky, klidně přijmou nižší mzdu. Jsou také loajálnějšími pracovnicemi a snáze se s nimi spolupracuje, protože si podobné zaměstnanecké výhody váží samozřejmě více než třeba stravenek nebo mobilního telefonu zdarma.

Dovedete si například představit tu pohodu, že by vaše dítě jelo ráno do práce s vámi a odpoledne byste si ho v té samé budově jen o patro výš nebo níž jednoduše vyzvedla?

Česká cesta

V Česku je tato forma zaměstnaneckého benefitu velkou novinkou, ke které se zaměstnavatelé příliš nemají. Obávají se komplikací v právním pojetí, nemají prostory, kam by děti umístili, nechce se jim investovat do sociálního zařízení apod.
Občas se tedy firmy rozhodnou a formou sponzorských darů podporují školky ve svém okolí. V těch může dojít například k úpravě pracovní a provozní doby tak, aby vyhovovala potřebám sponzorské společnosti.

Další, co maminky mohou od svého zaměstnavatele dostat jako benefit, je alternativní pracovní úvazek (například částečný) nebo práce z domova. Je také možné zřídit tzv. dětský koutek, na který se nevztahují tak složitá pravidla, co se týká provozu, jako na regulérní mateřské školy. Může tak sloužit jako skvělé „odkládací místečko“ pro maminky, které pracují z domova a čas od času si v kanceláři potřebují něco nezbytného zařídit.

Pokud hledáte další informace, najdete je na internetových adresách www.mpsv.cz nebo také www.projekt-alternativa.cz.

Maminky, které vyhrály

„Mám ohromné štěstí,“ vypráví Jindra (33). „Můj zaměstnavatel se rozhodl zařídit sice jen odkládací koutek, ale i ten mi pomůže. Pracuju z domova a jednou týdně jsem nucena oběhnout kolegy a vyzvednout si od nich podklady, což je docela těžké s kojencem v náručí.

Babičky mám na druhém konci republiky, takže jejich pomoc nepřichází v úvahu. Takhle vím, že kdykoli potřebuju, je Marušku kam odložit a můžu si jít na chvíli po svých. Moudrost zaměstnavatele velebím třeba i proto, že si s kamarádkou z vedlejšího oddělení dám v klidu kafe a cítím se chvíli jako dospělá ženská a ne jako továrna na mléko. “

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Kariéra, Zpátky do práce, Peníze a kariéra, Práce, Dlouholetá zkušenost, Ministerstvo školství, Pracovní úvazek