Maminka.czPeníze a kariéra

Rodičovská dovolená 2014 – vše, co potřebujete vědět

Petr Gola 27.  11.  2013
Pobírání rodičovského příspěvku a čerpání rodičovské dovolené se nemusí shodovat. Podívejme se na několik zajímavých situací, které mohou nastat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přečtěte si aktuální články na téma mateřské a rodičovské dovolené:

Mateřská dovolená 2015 – vše, co potřebujete vědět
Rodičovská dovolená 2015 – vše, co potřebujete vědět

Nárok na rodičovský příspěvek v souhrnné výši 220 tisíc Kč má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně pečuje o nejmladší dítě v rodině. Když je maminka na rodičovské dovolené s dětmi ve věku 2,5 roku a 3 měsíce, tak čerpá rodičovský příspěvek pouze na mladší dítě. Rodiče si přitom mohou sami zvolit, jak dlouho budou rodičovský příspěvek pobírat a podle toho se upraví jeho výše.

Rodičovský příspěvek však nesmí být vyšší než 70 % předchozího výdělku a nesmí překročit 11 500 Kč měsíčně. Kdo pobírá vyšší rodičovský příspěvek, ten jej dříve vyčerpá.

Povinně musí čtyřletou variantu rodičovského příspěvku pobírat maminky bez nemocenského pojištění (např. nezaměstnané maminky nebo studentky), když ani otec dítěte nesplňuje podmínku pojištění.
Jestliže ani jeden z rodičů nesplňuje podmínku pojištění, potom činí rodičovský příspěvek v prvních 9 měsících 7 600 Kč a následně 3 800 Kč.

O rodičovský příspěvek je potřeba si zažádat na místně příslušném úřadu práce – odboru sociální podpory.

Jak dlouhá je rodičovská dovolená?

Dle § 196 zákoníku práce musí zaměstnavatel poskytnout rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte. Rodičovská dovolená navazuje na mateřskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje v rozsahu, v jakém si matka (otec) požádá. V případě, že maminka čerpá pouze dvouletou rodičovskou dovolenou, tak ji může u svého zaměstnavatele kdykoliv prodloužit. Na rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte má tedy maminka (tatínek) nárok. Není tedy žádný problém kratší rodičovskou dovolenou prodloužit do 3 let věku dítěte.

Některé maminky chtějí rodičovský příspěvek čerpat 4 roky a být tedy doma s dítětem do 4 let věku. V tomto případě je nutný souhlas zaměstnavatele, zpravidla by čerpala zaměstnankyně neplacené pracovní volno.

Když je příspěvek vyčerpán dříve než dovolená?

Protože existuje možnost volby délky rodičovského příspěvku, tak v praxi dochází k situaci, že některé maminky pobírají rodičovský příspěvek kratší dobu než jsou na rodičovské dovolené. Maminky, které vyčerpají rodičovský příspěvek dříve, než vyčerpají rodičovskou dovolenou, již do konce rodičovské dovolené žádný příspěvek nedostanou.

Během zbytku rodičovské dovolené si však nemusí platit zdravotní ani sociální pojištění. Zdravotní pojištění bude platit stát. Osobní péče o dítě do 4 let věku se počítá jako náhradní doba pojištění, kdy není pojistné placeno a přesto je toto období zohledněno při výpočtu důchodu.

Rodičovská dovolená a přivýdělek

V posledních letech stoupá počet maminek, který si během rodičovské dovolené přivydělávají. O přivýdělku u jiného zaměstnavatele přitom nemusí maminka zaměstnavatele, u kterého čerpá rodičovskou dovolenou informovat.

V roce 2014 nejsou žádná omezení, jestliže má dítě více než dva roky. Lze tedy pobírat rodičovský příspěvek a pracovat bez omezení. Dokonce u dětí do dvou let je zaveden limit 46 hodin měsíčně v jeslích nebo mateřské škole. Pro přivýdělek je zpravidla nejvýhodnější dohoda o provedení práce. Pro jednoho zaměstnavatele lze takto odpracovat 300 hodin za rok. Do měsíční odměny ve výši 10 000 Kč se z odměny neodvádí sociální ani zdravotní pojištění, což je výhodné.

Kdy je možné obdržet výpověď?

Maminky (tatínci) na rodičovské dovolené jsou ze zákoníku práce chráněni. Jsou v tzv. ochranné době, kdy nemůže zaměstnavatel dát zaměstnanci klasickou výpověď pro nadbytečnost. Přesto může zaměstnanec i na rodičovské dovolené obdržet výpověď. Nejčastějším důvodem může být zánik, rušení zaměstnavatele nebo jeho části či přemístění zaměstnavatele nebo jeho části.

Zrušení zaměstnavatele a nárok na mateřskou

Velmi často se rodiče pokoušení o menší věkový rozdíl mezi sourozenci. Maminka tak často otěhotní během pobírání rodičovského příspěvku na starší dítě. Mateřská je zpravidla vyšší než rodičovský příspěvek, proto při vzniku nároku na mateřskou na druhé dítě je rodičovský příspěvek ukončen a maminka pobírá mateřskou (zpravidla v délce 28 týdnů). Po skončení mateřské bude maminka pobírat rodičovský příspěvek na mladší dítě.

V případě, že je zaměstnankyně na rodičovské dovolené zaměstnána, tak není s čerpáním mateřské na druhé dítě problém. Mateřská se vypočítá stejným způsobem jako u prvního dítěte.

Jestliže maminka obdržela od zaměstnavatele během rodičovské dovolené výpověď, tak ji nárok na mateřskou vznikne, když nastoupí na mateřskou v ochranné době. Ochranná doba činí 180 dní po skončení zaměstnání. V případě, že maminka tedy nastoupí na mateřskou na druhé dítě osm až šest týdnů před porodem v této ochranné lhůtě, tak ji nárok na mateřskou vznikne.

Změna majitele firmy

Při prodeji firmy během rodičovské dovolené přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů v plném rozsahu na přejímajícího zaměstnavatele. Proto je pro maminky na rodičovské dovolené vhodné kontaktovat nového zaměstnavatele.

Během rodičovské dovolené je sice v ochranné době, ale po návratu z rodičovské dovolené může ihned dostat standardní výpověď pro nadbytečnost. Pokud nový zaměstnavatel s maminkou nepočítá, tak je vhodné to vědět co nejdříve a získat dostatek času na hledání nového místa.

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Kariéra, Peníze a kariéra, Nejmladší dítě, Pracovní volno, Dovolená, Úřad práce, Ochranná doba, Nový zaměstnavatel, Rodičovská dovolená, Hledání nového, Skončení mateřské, Kalendářní měsíc, Přivýdělek, Dov