Maminka.czPeníze a kariéra

Rodičovská dovolená: Za jakých podmínek nastoupit a jak skončit

Josef Kraus 25.  2.  2011
Rodičovská dovolená: Za jakých podmínek nastoupit a jak skončit
Těhotenství a následné mateřství je složitou věci nejen z biologického a sociálního hlediska, ale rovněž také z toho pracovně-právního.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dříve, než se začneme zabývat vhodnými podmínkami, problémy a povinnostmi, které jsou spojené s nástupem a ukončením rodičovské dovolené, je třeba vysvětlit základní pojmy. Termín rodičovská dovolená není u nás zatím příliš vžitý a rozšířený, přestože právě ten je podle zákona správný při čerpání této „dovolené“ až do tří let věku vašeho dítěte. Je nutné jej oddělit od termínu mateřská dovolená, který se všeobecně užívá k označení celé doby, kterou matka (případně otec) tráví s dítětem doma.

Mateřská dovolená totiž trvá jen 28 týdnů (tedy o něco více než půl roku) v případě jednoho potomka a 37 týdnů, pokud se vám narodí více dětí. Čerpat ji lze již šest až osm týdnů před termínem porodu. Období navazující na mateřskou dovolenou se správně nazývá rodičovská dovolená. Tu je možné využít až do tří let věku dítěte a nemusí být na ní pouze matka. O rodičovskou dovolenou si může zažádat i otec, který ji může čerpat již od narození potomka.

Domluva v práci je lepší než boj

Pokud máte v práci se zaměstnavatelem korektní vztahy, je rozhodně vhodně s ním vše zavčas konzultovat a naplánovat. Ušetříte tak nervy nejen sobě, ale i jemu, protože bude mít na starosti hledání náhradní pracovní síly, popř. nějakou restrukturalizaci pracovních úkonů atd. To se v podstatě týká nejen odchodu na mateřskou ještě v době těhotenství, ale také rozhodnutí o délce následné rodičovské dovolené.

Ta je klíčová právě proto, aby zaměstnavatel zajistil na tuto dobu náhradní pracovní sílu. Rodič si může zažádat o dovolenou maximálně na zmíněné tři roky, může ovšem také naplánovat rodičovskou kratší. A zde bývá často jablko sváru v momentě, kdy se rodič rozhodne v průběhu dovolené změnit její délku. Je logické, že to zaměstnavateli může výrazně zkomplikovat život, proto je lepší se na všem dopředu dohodnout.

Pokud jsou problémy, rozhodne zákon

I tuto záležitost ale ošetřuje zákon. Pokud si rodič naplánoval vyčerpání maximální možné doby dovolené, ale v jejím průběhu se rozhodl ji zkrátit, nemůže tak učinit bez svolení zaměstnavatele. Počítá se totiž s tím, že ten si najal na tuto dobu jiného pracovníka a pozice rodiče je tak zaplněna. V případě nedohodnutého zkrácení rodičovské dovolené a nástupu do práce tak v krajním případě hrozí zaměstnanci i výpověď pro nadbytečnost. Vše naprosto v mezích zákona.

Opačným směrem už ale může s délkou dovolené rodič manipulovat jednostranně. Pokud tedy původní plán byl takový, že na rodičovskou odejde na dva roky, ale kvůli nejrůznějším důvodům (zdravotním komplikacím, zvýšené potřebné péči o dítě atd.) se rozhodl ji prodloužit, může tak učinit zcela bez ohledu na zaměstnavatele, který je tomu povinen vyhovět. Samozřejmě dostatečně odůvodněná a včas ohlášená změna bude z hlediska dalšího styku se zaměstnavatelem mnohem lepší než autoritativní a na poslední chvíli uskutečněné rozhodnutí.

Chci své místo zpět

I v případě návratu do zaměstnání je rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou. Pokud nastupujete zpět po mateřské, třeba i proto, že se otec dítěte rozhodl pro dráhu rodiče na plný úvazek, pak je zaměstnavatel povinen vás vrátit na původní pozici a pracoviště. Výjimku tvoří případ, kdy bylo pracoviště či pracovní místo zrušeno. Tehdy musí zaměstnavatel nabídnout zaměstnání podle pracovní smlouvy.

Toto se týká právě i návratu po rodičovské dovolené. Je to logické – delší doba, delší výpadek v práci, tím pádem je větší pravděpodobnost, že vaše původní pracovní místo bude obsazené někým jiným, nebo rovnou nějak reorganizované. Z toho důvodu je zaměstnavatel poskytnout povinen „pouze“ druh práce sjednaný v pracovní smlouvě. Nemusí se jednat o tutéž pozici, ani o tutéž pracovní náplň. Stejné nemusí být dokonce ani geografické umístění práce.

Trochu peněz bokem

Na závěr ještě zmíníme další častý problém vztahující se k rodičovské dovolené. Ten se týká peněz. Pokud narážíte během tohoto období na nedostatek financí, což se mnoha maminkám stává, možná vám v mysli utkvěla myšlenka na nějaký ten přivýdělek třeba na snížený úvazek. Zde je ovšem třeba zdůraznit, že vykonávání stejné práce na stejném pracovním poměru je během rodičovské dovolené zcela vyloučené.

Rodičovská dovolená je totiž brána jako překážka v práci, která vám je finančně kompenzována. Není tedy možné s touto překážkou dále pracovat. Pokud se do práce vrátíte, rodičovská dovolená tím končí. Není ovšem problém si přivydělat bokem u téhož zaměstnavatele mimo pracovní poměr (např. na dohodu o provedení práce), u jiného v závislé činnosti či samostatnou výdělečnou činností. Nemusíte se tedy bát, že by vám tímto byla rodičovská dovolená ukončena.

Čtěte také: Na jaké dávky má nárok studentka nebo osamělá matka?

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Kariéra, Peníze a kariéra, Dovolená, Rodičovská dovolená, Pracovní náplň, Původní plán, Dov, Mámin stav, Mnohá maminka, Jaký, Jak, Náš