Maminka.czCestování

Perfektní jarní lyžovačka pro celou rodinu? Vítejte v rakouském Stubai!

Simona Procházková 10.  3.  2020
Lyžování na ledovci celých osm měsíců v roce, dokonalé zázemí pro rodiny s dětmi, ceny, které nezruinují váš rozpočet, impozantní horské masivy a nádherná příroda všude kolem, to je rakouský Stubaital. Seznamte se.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Malebné údolí Stubaital, sevřené ze všech stran monumentálními štíty Stubaiských Alp, najdete v Tyrolsku, jen pár kilometrů za Innsbruckem. Cesta autem z Čech vám zabere zhruba šest hodin, je více než pohodlná a vede téměř až do cíle po dálnicích (od Mnichova dále vám budou dělat společnost kulisy v podobě nádherných výhledů na zasněžené alpské vrcholy).

Horská romantika pro všechny

Stubaiské údolí je tvořeno 80 ledovci a 109 třítisícovými vrcholy, takže jde doslova o zemi zaslíbenou pro zimní (ale i letní) sporty. Na zhruba pětatřiceti kilometrech se můžete kochat idylickou krajinou, četnými potůčky, říčkami i impozantními vodopády. V údolí je celkem pět hlavních středisek – Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders a Schönberg. Jde o typické tyrolské vesničky, rozeseté po horských svazích, kde panuje klid a přívětivá atmosféra. Lidé tu jsou neskutečně milí, ochotní a přátelští, všude jste vítáni jako nejlepší přátelé. Ubytovat se můžete podle vlastních možností a představ, od luxusních wellness hotelů přes rodinné penziony a horské chaty až po soukromé apartmány (více najdete na stubai.at). Nejnavštěvovanější je Neustift, odkud je to neblíže ke ski areálu Stubaier Gletcher (Stubaiský ledovec), osobitý ráz má Fulpmes, nazývaný vesnicí kovářů (právě zde je údolní nástupní stanice lanovky Kreuzjochban, která vás doveze do lyžařského areálu Schlick2000). V Telfesu, údajně nejslunnějším místě v celém údolí, stojí za návštěvu přírodní rezervace s divokými skalními útvary.

Chystáte se s prckem na hory? Lyže si půjčte, instruktor se vyplatí

Užívat dosyta a všemi smysly!

Bezkonkurenčně největším lákadlem je samozřejmě téměř celoroční možnost lyžování na Stubaiském ledovci. Sportovat i aktivně odpočívat můžete ale i dole v údolí. Najdete tady desítky kilometrů precizně značených turistických i běžkařských tras, nazout můžete kromě pohorek také sněžnice a objevovat krásy okolí. Milovníky wellness hýčkání jistě potěší, že téměř v každém hotelu či penzionu je k dispozici krytý bazén a spa centrum se saunou, parní lázní a vířivkou. A co takhle zkusit se vrátit do dětství a nasednout na sáňky? Vybrat si můžete z celkem devíti upravených přírodních sáňkařských drah, z nichž některé nabízejí i možnost večerního sáňkování. Nejdelší z tras pro sáňkaře najdete v Neustiftu, jmenuje se Elferlifte a svezete se celých osm kilometrů nádhernými horskými lesy, romantickou večerní jízdu si vychutnáte na Pinnisrodelnbahn, jejíž trať je po setmění osvětlena petrolejovými lampami. A kdyby vám náhodou byla zima, zajeďte se ohřát do aquaparku StuBay. Děti si zařádí v bazénu, na skluzavkách a tobogánech a vy si odpočinete a zahřejete tělo v saunovém světě.

Vzhůru do třech tisíc!

Na ledovci si zalyžují doslova všichni, od úplných začátečníků po náročné a pokročilé sjezdaře. Do výšky 2900 metrů, kde se drží sníh od října do června, vás vyveze nejmodernější lanovka 3S Eisgratbahn (rychlá kabina pro 32 lidí a s wifi připojením) a výhledy z nejvyššího místa (tzv. Top of Tyrol ve výšce 3210 metrů nad mořem) na panorama hor berou dech. Ledovec nabízí celkem 35 sjezdovek, 26 lanovek a vleků, snowpark, Big Family Park a dětský park s lyžařskou školičkou, několik restaurací a bufetů, kde ochutnáte celou řadu regionálních specialit. Samozřejmostí jsou půjčovny lyží, ski servis, nechybí ani sužba hlídání nejmenších dětí, aby si i maminky mohly užít klidnou lyžovačku. Kdo si troufá, může si dopřát deset kilometrů dlouhý sjezd do údolí Wilde Grub'n (úžasný zážitek, počítejte ale s tím, že si dáte pořádně do těla).

Chystáte se s prckem na hory? Lyže si půjčte, instruktor se vyplatí

Tady to patří dětem!

Kromě ledovce můžete brázdit svahy v dalších třech menších lyžařských areálech, které nabízejí dokonalé zázemí pro rodiny s dětmi. Středisko Schlick2000 ve Fulpmesu nabízí 19 sjezdovek, dětskou lyžařskou školu i hernu, dále je tu menší areál Serlesbahnen (s oddělenou dětskou sjezdovkou a parkem pro výuku), v Miedersu pak čekají čtyři sjezdovky a tři vleky a v neposlední řadě Elferbahnen v Neustiftu, určený převážně začínajícím lyžařům a dětem, pak nabízí tři vleky a jednu lanovou dráhu. Nutno říct, že ne náhodou byla střediska v údolí Stubaital opakovaně oceněna jako nejlepší oblast pro rodiny s dětmi v Alpách. A co ještě potěší? Děti do deseti let doprovázené rodičem mají lyžování a lanovky v celém údolí zdarma. Zábavu a vyžití podle svého gusta si tady prostě najde úplně každý. Rodinné restaurace s pestrou nabídkou dětských jídel, hřiště a herničky pro nejmenší, výborně značené turistické cesty, které zvládnete i s kočárkem, vyškolení instruktoři, kteří naučí vaše ratolesti zvládnout první krůčky na lyžích, a to za „dohledu“ veselých maskotů nebo dětská lední rallye, která vede přes ledovou jeskyni…zkrátka idyla pro rodinnou dovolenou. Pokud chcete ušetřit, vyplatí se pořídit Ski Plus City Pass. Stojí zhruba 50 euro na den a slouží nejen jako klasický skipas (do celkem 13 lyžařských oblastí ve Stubaital), zároveň máte v ceně další bohatou nabídku zážitků v Innsbrucku a okolí (mj. jízdné v turistických autobusech, vstup do muzeí a památek v Innsbrucku, do alpské zoo i několika bazénů a saun).

Témata: Děti, Rodina, Rodina a vy, JAR, Cestování, Maminka cestuje, Rak, Schönberg, Serles, Idyla, TOBOGA, Mnichov, Ledovec, Pár kilo, Lyžovačka, Setmění, Snowpark, Elf, Stubaiská Alpy, Penzión, Stubaier Gletcher, Telfes, Celá rodina, Lyžování, Říčka