Maminka.czPředškolák

Periorální dermatitida: Manželská krize se mi podepsala na obličeji

Martina Machová 18.  7.  2012
Před rokem jsem zjistila, že má manžel milenku. Situace se po čase uklidnila, manžel se se slečnou rozešel a já mu dala druhou šanci. Bylo to nesmírně těžké. Krize pomalu doznívala a s jejím koncem začal můj vleklý boj s periorální dermatitidou. Vše odstartoval malý pupínek...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vždy jsem měla mastnější pleť a sem tam nějaký pupínek. Nic hrozného, ale pleť jako z alabastru jsem neměla nikdy. Kdybych jen věděla, že mastné čelo, pár nápadnějších pórů na nose a občasný pupínek mi v době vzplanutí dermatitidy budou připadat jako něžný satén! Vše začalo nenápadně; na bradě se mi udělal zdánlivě typický pupínek. Večer jsem ho zlikvidovala, vydesinfikovala – zkrátka nic nového pod sluncem! Ráno tam však byl znova, opět plný bezbarvé tekutiny, o něco větší. Navíc měl okolo několik společníků. Proceduru jsem tedy zopakovala. Pupínek se postupně rozrůstal v červený olupující se flek, který byl den ode dne rozsáhlejší. Nakonec mi na obličej v oblasti strniště Homera Simpsona zakryla zarudlá maska.

Fakta o periorální dermatitidě

  1. Toto nemoc miluje ženy, zvláště pak dámy mezi 20. – 30. rokem, z neznámých důvodů preferuje blondýnky. U mužů a dětí se vyskytuje zřídka.
  2. Častěji postihuje ženy s mastnější až problematickou pletí a také dámy s extrémně suchou pokožkou.
  3. Příčina choroby není známá. Nicméně ataky bývají dávány do souvislosti s následujícími rizikovými faktory, ty mohou i nemusí působit současně. Rizikové je: užívání velkého množství kosmetických přípravků a líčidel, používání zubních past s obsahem fluoru, dlouhodobý stres, užívání hormonální antikoncepce, časté návštěvy solária, dlouhodobá či velmi silná expozice slunečnímu záření, mytí chlorovanou vodou, prašné prostředí, chemické či mechanické dráždění pokožky (např. fousy partnera) atd.
  4. Nemoc mohou odstartovat, nebo velmi zhoršit krémy s obsahem kortikoidů.
  5. Drobné papulky a následně olupující se šupinky nalezneme takřka výhradně na obličeji v okolí úst a brady. V závažnějších případech se ložiska objevují i na očních víčkách a tvářích. Vzácně je zasažen celý obličej.
  6. Nemoc má tendence k recidivám.

Po léčbě kortikoidy jsem byla zralá na psychiatra

Atmosféra doma se lepšila, zato má pleť začala být jakýmsi opožděným zrcadlem stavu mé bolavé duše. Což mi potvrdila i psycholožka, k níž jsem docházela. Vypadala jsem hrozně! Navíc dermatoložka nemoc nerozpoznala a léčila mě jakousi mastí s obsahem kortikoidů. Z počátku jsem byla nadšená. Pupínky během několika dnů mizely, aby se však po týdnu vrátily s neuvěřitelnou razancí. Lékařka nevěděla co se mnou a já zkoušela, co se dalo; babské rady, různé krémy z lékárny, léčitele, akupunkturu i „googlerady“ z internetových diskusí, a ty mě kupodivu pomohly nejvíc. Pochopila jsem totiž, co mám za nemoc. Rozhodla jsem se vyhledat jiného lékaře, který konečně mé trápení správně diagnostikoval, zakázal mi používání absolutně všech kosmetických přípravků.

K lehkému mytí jsem používala jen převařenou vodu, neslunila jsem se, zuby čistila speciální pastou bez fluoru, nemalovala jsem se. Navíc jsem nejedla žádné potraviny, které by mohly podráždit okolí úst (citrusy apod.), nepila jsem alkohol, manžel shodil strniště, snažila jsem se jíst zdravě. Toto jsem dodržovala 4 měsíce! Světe div se, vyrážka postupně mizela. Vrátila se ještě jednou. Za dva roky, během rozvodu. Tehdy lékař nasadil lék i mast Entizol. Ekzém byl během 3 neděl pryč. Nicméně kromě šetrné řasenky a lesku na rty, mi i nadále přijde na obličej jen voda a mandlový, šípkový či meruňkový olej. Těmi se odličuji i lehce mažu na noc.

Postřehy z „bitevního pole“

  1. Zavrhněte samoléčbu a kosmetické experimenty.
  2. Pokud víte, že se jedná o periorální dermatitidu, NIKDY se nenechte přemluvit k léčbě kortikoidy!
  3. Osobně se mi velmi osvědčily obklady z tzv. Jarischova roztoku, pokožka se vždy zklidnila. Nicméně jsou osoby, kterým nesedne.
  4. Zavrhněte absolutně všechny „chemické“ parfemované kosmetické přípravky
  5. Dejte pokožce šanci, aby našla sama sebe a nesnažte se jí v obdobích klidu neustále nějak pomáhat.
  6. Po vnitřní léčbě (Entizol či antibiotika nebo léky s obsahem retinoidů) zkonzultujte s odborníkem detoxikační kůru.
Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Manželská krize, obličej, Manžel, Dermatitida, Simpson, Kříž, Krize, Peří, Recidiva, Neznámý důvod, Homer Simpson, Jarisch, Mechanické dráždění, Brady, Zdraví na Heureka.cz

Video