Maminka.czZdraví

Permoníci v hlavě - díl I.

Zuzana Labudová 3.  7.  2010
Permoníci v hlavě - díl I.
Přestože někteří lidé považují bolest hlavy za rozmazlenost, ten, kdo zažil opravdovou migrénu, by ji nepřál ani největšímu nepříteli. Ovšem ani „obyčejná“ bolest hlavy člověku na náladě nepřidá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud vás častěji bolí hlava, měla byste určitě vyhledat lékaře, protože to může být projevem nějakého vážnějšího onemocnění. Bolest totiž odjakživa slouží především k tomu, aby varovala, že se v organismu děje něco nekalého.

Nejčastěji se vyskytují tzv. primární bolesti hlavy, které vznikají samy o sobě, tedy nedoprovázejí nějaké jiné onemocnění.

Nejznámější z nich je migréna. Patří mezi ně i bolest navozená léky, zejména nadměrně užívanými analgetiky. Mnoho žen už se dostalo do začarovaného kruhu: bolí mě hlava, vezmu si prášek, nebo raději dva, jenže za chvíli bolí ještě víc a dávku analgetika tak musím zvýšit...

Sekundární bolesti mají příčinu jinde, často v život ohrožující chorobě. Těch je asi čtvrtina a jsou velmi závažné (jde například o nádorová onemocnění).
Tenzní bolest hlavy pociťují postižení jako pás tupé bolesti kolem celé hlavy, nejintenzivnější je na krku a temeni a trvá až týden v různé intenzitě.

Záchvaty se někdy i nakupí, odborníci tento stav nazývají „cluster headache“. Pacient až tři hodiny bojuje s krutou bolestí zejména v oblasti oka, které přitom často slzí, nebo mu zarudnou spojivky.

Miláčku, dnes ne!

Migréna či bolest hlavy se bohužel staly synonymem ženské nechuti k sexu. Mnoho mužů má pocit, že se ženy jen vymlouvají, aby nemusely plnit své manželské povinnosti. Tady by bylo namístě zeptat se mužů, kteří migrénu zažili - dozajista to totiž vidí jinak. Určitě by potvrdili, že sex je to poslední, na co při záchvatu myslí. Migrénou trpí asi šest procent mužů a až pětina žen. Její záchvaty se sice objevují většinou už v dětství nebo v dospívání, dostavit se však mohou v průběhu celého života. V dětství jsou častěji postiženi chlapci, od puberty pak štafetu přebírají dívky. V poslední době mají neurologové v péči stále mladší pacienty.
Migréna se nejčastěji projevuje jako bolest na jedné straně hlavy, obvykle v okolí oka nebo za ním. Někdy se k ní přidávají i poruchy vidění. Po několikahodinovém pulzování pak bolest často přechází i na druhou polovinu hlavy. Některé ženy trpí jen pár hodin, jiné i několik dní, většina jich při záchvatu migrény zvrací nebo pociťuje silnou nevolnost. Problém je v tom, že podstata vzniku záchvatu nebyla dosud zcela objasněna, i když příznaky prožívá většina pacientů stejně jako Věra z Nymburka: „Tak půl hodiny až dvacet minut před tím, než záchvat propukne, mám zvláštní pocit. Někdy vidím i různé obrazce, které se mi zjevují před očima. Neuroložka mi řekla, že se tomu říká aura. Prý mám vlastně štěstí, protože patřím k těm pacientům, kteří díky tomu vědí předem (i když většinou jen v řádu minut), že záchvat přijde. Proto s sebou nosím neustále prášky, které si mohu v tomto stadiu vzít, a někdy se mi podaří záchvat odvrátit. Někdy je už ale pozdě a tělo prostě směřuje přímo k migréně.“ Migrénou trpěla Věřina maminka i babička a odborníci potvrzují, že dědičnost u této choroby hraje významnou roli. Spouštěčem ale bývá zejména dlouhodobý stres, výkyvy počasí a různé hormonální změny, kterými je ženský život doslova prošpikován.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Cluster, Zdraví na Heureka.cz