Maminka.czZdraví

Pes equinovarus neboli koňskou nohu lze úspěšně léčit, jen se o tom málo ví

Pes Equinovarus, neboli koňská/golfová noha, je v současnosti nejčastější vrozená ortopedická vada, a přesto se o ní mezi rodiči i širokou veřejností ví jen velmi málo. Pokud se na vadu přijde ještě před narozením dítěte, je často rodičům nabízen potrat, přestože se tento problém dá úspěšně léčit. Každoročně se v České republice narodí asi 200 takto postižených dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Laicky řečeno, tzv. golfová noha znamená, že se děťátko narodí s chodidly (mohou být postižené obě nohy nebo jen jedna) vtočenými dovnitř a dozadu. Na  první pohled se novopečené mamince může zdát jen těžko uvěřitelné, že její dítě se na nohy vůbec někdy postaví a bude schopné normálně běhat.

Maminka Klára vypráví: „O tom, že bude mít Dominik vadu nožiček, jsem se dozvěděla na druhém velkém ultrazvuku ve 20tt. Bylo na něm vidět, že má zatočená obě chodidla, levou nožku víc. Pan doktor konstatoval, že by mělo jít o vrozenou vadu, kdy pravá nožka by měla jít bez problémů rozcvičit, jen levá bude trošku horší. S tím jsem i jela domů  že to půjde rozcvičit  to mě dost uklidňovalo.

Pes equinovarus neboli koňská noha

Nejefektivnější léčbu nabízí tzv. Ponsetiho metoda

V současnosti se k léčbě Pes equinovarus využívá tzv. Ponsetiho metoda, která je považována za jednou z nejefektivnějších metod při léčbě tohoto problému. Tato nová metoda je převážně neoperativní, kdy je noha s týdenními rozestupy jemně manipulována a je na ni nasazena sádra – od prstíků až po horní konec stehna.

Tento proces se většinou opakuje 5x až 9x. Sádrová fixace umožní natažení šlach a vazů v noze a dopřává čas kostem, aby díky tlakům rostly do správného tvaru.

Po porodu mi hned nožky nikdo neukázal, až na mou žádost. Byly bohužel pokroucené víc, než bylo vidět na ultrazvuku ve 20. týdnu, ale všichni se mě snažili uklidňovat. Já sama jsem to stále brala tak, že budeme cvičit a spraví se to. Druhý den po porodu mi oznámili, že cvičení nebude stačit. První sádry jsem samozřejmě obrečela. Prošli jsme celou sérií sáder, pak už nás připravovali na tenotomii. Přestože byla zpočátku v horším stavu levá nožka, spolupracovat nechtěla ta pravá. Naštěstí nebyla tenotomie nakonec potřeba, za což jsem vážně ráda,“ popisuje první týdny maminka Klára.

Odhalí ultrazvuk vrozené vady páteře, končetin nebo kyčlí?

Po sérii sáder obvykle následuje tzv. tenotomie, operativní přetnutí Achillovy šlachy. Jedná se o malý zákrok v místní nebo krátké celkové narkóze, kdy je Achillovka přetnuta 5 milimetrů dlouhým řezem. Šlacha se zhojí pod poslední sádrou, která zůstane na noze 3 týdny.

Díky samoléčebnému potenciálu novorozenců a malých dětí se Achillova šlacha zcela uzdraví a  sroste dohromady v prodloužené pozici. V těsné návaznosti na tenotomii následuje nošení speciálních dlah. Jsou to v podstatě stranově neutrální botičky upevněné na tyči, které drží nohy ve správném postavení po dobu růstových spurtů.

Dlahy se ze začátku nosí celodenně, později jen v noci. Průměrně nosí děti dlahy 4 roky. „Teď je Dominikovi 11 měsíců, má za sebou sádrování a dlahování s JM dlahami, které už dáváme jen na noc,“ říká maminka.

Hlavně se nevzdávat

„Zůstala jsem s malým sama, ale bez rodiny, přátel a známých a taky spolku Achillea bych to tak dobře nezvládala. Vím, že je ještě dlouhá cesta před námi, ale vidina toho, že bude moci Dominik normálně fungovat, mě pohání dál. Vidím to na svém kamarádovi, který má též oboustranný PEC a nyní v pětadvaceti letech aktivně sportuje a hlavně i běhá,“ dodává.

Spolek Achilleus sdružuje rodiny s dětmi s diagnózou Pes equinovarus congenitus. Jedním z cílů je prosazování zkvalitňování zdravotní péče o děti s dg. PEC nebo jinou vrozenou pohybovou vadou s využitím nejnovějších poznatků a nejefektivnějších diagnostických a léčebných postupů, zejména prosazení Ponsetiho metody.

Dalším cílem je také rozvoj všestranné spolupráce a partnerské komunikace mezi rodiči, odbornou a laickou veřejností. Spolek také organizuje sbírku dlah pro léčbu vady, které se dočasně zapůjčují členům spolku, jejichž děti ze svých vlastních dlah vyrostly a nemají zatím nárok na další placené pojišťovnou, ze zdravotních důvodů jim nevyhovují současné dlahy nebo čekají na právě vyráběné dlahy.

Více informací najdete na www.achilleus.cz, www.Ponseti.cz, FB stránky Achilleus z.s., FB skupina Pes Equinovarus.

Stanislava Bašatová, zakladatelka občanského sdružení Achilleus z.s.

Nemoc s názvem Pes equinovarus neboli dětská koňská noha je nejčastější vrozená vada nohy, která se vyskytuje v České republice. 100 dětí ročně se narodí u nás s nemocnými chodidly. Tato nemoc bohužel neminula ani rodinu paní Bašatové. Proto v roce 2009 založila spolek Achilleus, který jako jediný spolek v Česku sdružuje rodiny s tímto postižením.

Stáňa Bašatová se této problematice věnuje již dlouhodobě. Založila speciální půjčovnu dlah, jednou ročně organizuje setkání pro rodiny s tímto postižením, založila skupinu, tiskne letáčky, vydává knížky a zorganizovala i zahraniční sbírku. To vše nezištně a na úkor svého volného času…

Byla oceněna Nadací Karla Janečka jako #laskavec. Znáte nějakého laskavce ve svém okolí? Nominujte ho na stránkách www.nadacekj.cz.

Zdravé kyčle: Všechno, co potřebujete vědět o vývoji a léčbě

Nadace Karla Janečka ocenila ty, kteří nezištně pomáhají ostatním

Máte ve svém okolí laskavce? Dejte o něm vědět!

 

Témata: Zdraví, Video, Pes, Občanské sdružení, Správné postavení, Malý zákrok, Široká veřejnost, Vada, Postižená dítě, Novopečená maminka, Česká republika, Fixace, Koňská noha, Sádra, Spolek, První pohled, Špatný stav, Stáňa, Růstový spurt, Zdravotní péče, Volný čas, Malé dítě, Celá série, Basa, Stránov, Zdraví na Heureka.cz