Maminka.czPěstounská péče

Pěstounství: Šance na rodinný život pro všechny děti

Markéta Novák Matějková 26.  7.  2017
Častou výtkou lidí, kteří do problematiky pěstounství nejsou zasvěceni, je, že většina profesionálních pěstounů dělá tuto práci pro peníze. To je ovšem omyl. Přečtěte si rozhovor s psycholožkou Riou Černou z organizace Amalthea z.s., členské organizace Asociace Dítě a Rodina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co mám  udělat pro to, abych se mohla stát pěstounkou?

Nejprve vše dobře zvažte, pohovořte o vašem záměru s rodinou a blízkými. Pokud se opravdu rozhodnete jít touto cestou, obraťte se na oddělení-sociálně právní ochrany dětí na obecním úřadu v místě Vašeho bydliště. Bude následovat proces prověřování a příprav na náhradní rodičovství.

Odborníky bude zajímat několik hlavních kritérií – váš zájem o děti, chuť se o ně starat, snaha porozumět jim, vytvořit jim bezpečí, vaše trpělivost v hledání receptu, jak porazit nedůvěru, kterou v nich bohužel zasel jiný dospělák, když se nepostaral dobře. Ochota spolupracovat s odborníky, chuť pracovat na svém osobním rozvoji, protože traumatizované děti naši odolnost a lásku k nim prověří až na dřeň. Výhodou je rodičovská zkušenost.

A je také hodně podpůrné  mít dobré zázemí v rodině, mezi kamarády – každý si někdy potřebuje odpočinout. Dále to chce ochotu přizpůsobit profesní život tomu rodinnému, posuzuje se i zdravotní stav a přihlíží se k rejstříku trestů.

Ptejte se Jaroslavy Málikové, předsedkyně organizace Rozum a cit, na vše, co vás zajímá o pěstounské péči.

Jak dlouho celý proces trvá?

Příprava k pěstounství obvykle trvá od podání žádosti na úřadě asi 9 měsíců, v každém kraji je to trochu jiné. Čekání na dítě je závislé na podmínkách, které zájemci mají – jak má být dítě staré, zda musí být zdravé či může mít hendikep, zda to mohou být sourozenci, také zda jsou zájemci připraveni přijmout dítě jiného než většinového etnika. To vše hraje roli. K někomu tedy přichází po přípravě dítě do měsíce, někdo čeká i několik let. Čím více podmínek a limitů na straně rodiny, tím delší bývádoba čekání.

Je to tedy tak, že si dítě můžu vybrat nebo to neovlivním?

Krajské úřady vybírají rodinu pro dítě, ne naopak. Znají dítě, znají rodinu a vyhodnotí, zda by jim to doma mohlo klapat. Zájemci však mohou po přečtení „papírů“ dítěte či seznámení se s dítětem říci, že si na péči o něj netroufají. Pak je jejich názor respektován, nikdo je do péče nenutí. Čekají pak dál, až se objeví jiné dítě, které by jejich rodinu mohlo potřebovat.

Je možné osvojit si dítě v pěstounské péči nebo je to složité?

K osvojení je třeba, aby bylo dítě tzv. právně volné – tedy aby k němu jeho rodiče neměli rodičovská práva. Děti, které přicházejí do pěstounské péče, většinou rodiče s rodičovskými právy mají, takže osvojení moc často nepřichází v úvahu, ale vyloučit se do budoucna úplně nedá.

Soud by ale nejprve musel rodiče zbavit rodičovských práv. K osvojení dochází spíše u maličkých dětí, jejichž rodiče buď úplně zmizeli, nebo sami rozhodli o tom, že chtějí dát dítě k adopci, aby mělo milující rodinu, protože například vyhodnotí, že by to sami nezvládli.

Z režisérky profesionální pěstounkou. Náručí Lenky Cingrošové prošlo už 5 dětí

Už jsem slyšela příběhy, kdy se rodina s novým členem úplně nezžila. Zní to hrozně, ale přesto se musím zeptat, zda je možnost dítě z pěstounské péče "vrátit"?

Soud pěstounskou péči na žádost pěstounů vždy zruší. Nicméně opravdu to poškodí úplně všechny – dítě je znovu zrazeno a pěstouni obvykle cítí obrovské pocity viny. Vlastní děti pěstounů ztrácejí sourozence, parťáka, kterého si už třeba i oblíbily, našly k sobě cestu.

Pokud je tedy možné ještě situaci zachránit, musí napřít síly úplně všichni a pomoci udržet rodinu pohromadě. Důležitá je i fáze seznamování se s dítětem. U dlouhodobé pěstounské péče je potřeba si „vonět“, umět si představit, že spolu budeme už napořád.

„Kojencům a batolatům v ústavu nic nechybí.“ Opravdu? Jaká je skutečnost?

Často jsou slyšet názory, že mnoho lidí se pěstouny stane jen kvůli vidině zisku. Odhalíte takové zájemce  a jaká je odměna pro pěstouny?

Zájemce, kteří by chtěli být pěstouny kvůli zisku, odborníci rozpoznat většinou umí a umí je i v jejich úmyslu zastavit. Toho není třeba se příliš bát. Pěstounství se opravdu nedá dělat pro peníze. Je třeba, aby pěstouni dětem věnovali mnoho péče, lásky a času a obvykle je tomu nutné přizpůsobit i dosavadní profesní život –pěstouni často musí dosavadní práci opustit či si alespoň snížit úvazek, apod.

Péče o děti, a zvláště pak o ty, které doposud neměly úplně jednoduchý osud, bývá náročná a to i finančně. Stát pěstounské rodiny podporuje odbornými službami a také dávkami pěstounské péče. Odměna pěstounů na přechodnou dobu činí v současné době v hrubém 20 - 24 000 Kč měsíčně.

U tzv. dlouhodobých pěstounů záleží výše odměny na počtu svěřených dětív hrubém se částka pohybuje mezi 8 - 20 000 Kč měsíčně. Dále mají všichni pěstouni nárok na příspěvek na úhradu potřeb dítěte – jeho výše záleží na věku dítěte a případně stupni jeho postižení, pokud má hendikep, částka je v čistém 4 500 – 6 600 Kč měsíčně.

Asociace Dítě a Rodina

Asociace Dítě a Rodina je sdružením respektovaných neziskových organizací působících v oblasti náhradní rodinné péče. Svými aktivitami naplňují přání, aby každé dítě mohlo vyrůstat v rodinném prostředí. Pomáhají především ohroženým dětem, které se ocitly v obtížné životní situaci a nemohou vyrůstat ve vlastní rodině.
www.ditearodina.cz

Video: Jak obléknout děti, když je venku nepříznivé počasí

Rodina adoptovala během jednoho dne čtyři děti
Lucie Benešová: „Adopce Sáry bylo to nejlepší rozhodnutí“
Adopce jako cesta k vlastnímu početí aneb Ach ta psychika
Témata: Pes, Pěstounská péče, Život, Pěst, Odměna, Hledání, Šance, Odolnost, Dítě a Rodina, Nový člen, Dlouhodobý pěstoun, Oddělení, Nepříznivé počasí, Pěstoun, Obecní úřad, Jaroslava Máliková, Krajský úřad, Živo, Hlavní kritérium, Milující rodina, Přechodná doba, Pohovor, Profesionální pěstoun, Rodinné prostředí, Rodinný