Maminka.czNejen pro tatínky

Pět obyčejných věcí, které by měli dělat dobří tátové se svými syny

Martina Machová 25.  11.  2019
Které úplně obyčejné věci mohou dělat tátové se svými syny proto, aby budovali celoživotně pěkný vztah?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Současný svět se mění; v některých oblastech k dobrému, v některých naopak. A se světem se mění i tátové, těm se ještě na začátku minulého století zpravidla vykalo, což je dnes takřka nemyslitelné! Zatímco předešlé generace otců bývaly především živiteli rodin vedoucí své děti, zvláště syny, přísnou a tvrdou rukou, často bez pomazlení, potulení či společného hraní – dnešní tátové bývají už často jiní. Něžnější, citovější, víc schopnější a snad i odvážnější projevovat svoji otcovskou lásku. Možná na tom má podíl i častá přítomnost otců u porodu, kdo ví. I tak je řada tátů mnohdy nejistých ve svých rolích, nejistých, zda dělají vše, co by správný táta se synem dělat měl. Je to pochopitelné! Řada z nich mívala se svými otci nejtěsnější fyzický kontakt tehdy, když dostávala „na zadek“. Co tedy mohou otcové svým synům nabídnout, aby upevnili pouto dvou „chlapů“ a byli skutečně dobrými táty?

Role dnešních mužů a otců: Co by se od nich měly děti naučit?

5 úplně obyčejných věcí, které by měli dělat dobří tátové se svými syny

  • I kluci, včetně těch školou povinných, potřebují (a často doslova prahnou) po fyzickém kontaktu. Zatímco pusinky od maminky šmahem setřou hřbetem dlaně, zápasy, praní a poměřování sil s tátou „páni kluci“ obvykle milují. Ideální je směsice pošťuchování, zápasení, legrace a pochopitelně i trocha toho nenápadného mazlení.
  • Ne všichni tátové bývají upovídaní a sdílní, avšak úplně všichni kluci si rádi vyslechnou příběhy a různá vyprávění ze života svého táty. Jednoduše rádi nahlédnou do jeho soukromí, do mužského světa. Chtějí vědět, co táta vyváděl, když byl malý, jaké rošťárny dělal, ale třeba i to, jak se zamiloval do mámy.
Mužství je v krizi. Potřebuje obnovit a zmoudřet, říká kouč Jan Bílý
  • Naprosto bezkonkurenční pouto, vzpomínky i zážitky poskytují víkendové „Apaluchy“ – pánské jízdy. A to ať s tátovými kamarády, tak i sólojízdy kamkoliv „do světa“; do přírody, do hor či na vodu. Táta se tak stane horským vůdcem, kapitánem či všeznalým průvodcem, který toho tolik umí! (Otec si to pochopitelně o sobě myslet vůbec nemusí.)
  • Asi každý muž vzpomíná na to, co se v dětství naučil od svého táty či dědy. A je úplně jedno, zda jde o štípání dřeva, chytání ryb, rozdělávání ohně, perfektní fotbalové hlavičky nebo třeba o obracení palačinek ve vzduchu!
  • A konečně; tátové by měli svým synům beze studu říkat, že je mají rádi. Vždyť to potřebuje slyšet úplně, ale úplně každý!
S kým je větší zábava? Takhle to dopadá, když táta hlídá a máma není doma

Avšak, drazí otcové, toto vše je dle novináře a spisovatele Johna Sinora sice obdivuhodné, ale v porovnání s náležitou péčí o dcery je toto vše hračka… Je jistě pro muže obdivuhodné brát svého syna na ryby, v nebi je nicméně speciální místo pro otce, kteří berou svoji dceru na nákupy,“ podotkl v jednom ze svých esejí pan Sinor.

Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Syn, Otec, Nejen pro tatínky, Korunka, Pošťuchování, Dobrý táta, Náhled, Obyčejná věc, Táta, Kluk, Pěkný vztah, Výkal, Muž světa, Přítomnost otců, Fyzický kontakt, Sólo