Maminka.czDěti a nemoci

Pět zaručených babských rad na dětskou rýmu a kašel. Nasaďte sůl, jitrocel a zábaly

redakce sim 10.  10.  2021
Podzim je v plné síle a tento čas se ve spoustě školek a škol i rodin nese ve znamení neustálého koloběhu rýmy a kašle, které putují od dítěte k dítěti a zase zpět. Při nachlazení je důležité dopřát dítěti dostatek odpočinku, spánku a tekutin. A než poběžíte do lékárny pro kapičky a sirupy, zkuste rady, se kterými si vystačily naše babičky. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak to, že některé děti jsou celou zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění ve žlutozelenou a tak stále dokola? Možná je to smůla, možná problém s imunitou, ale alespoň do určité míry rozhoduje přístup rodičů. Co dělat, aby bylo dítě zdravé nebo aby se bacilů zase rychle zbavilo?

VIDEO: Zákeřný RS virus: Nebezpečný je především pro děti. Proč kvůli němu končí na JIP?

Rýma: horká voda a sůl

Během rýmy potřebuje ucpaný nos spíš než násilné smrkání naředit hlen a snížit otok sliznic. Kapky do nosu sice zabírají, tělo si na ně ale postupně zvyká, sliznice se stává méně pružnou a kapky pak ztrácejí účinnost. Použijte je tedy jen ve stavu nejvyšší nouze.

Zprůchodnění dýchacích cest pomůže inhalace horké páry, pokud to dítě zvládne. Pokud ne, namočte mu ručičky do lavoru s horkou vodou (teplotu pochopitelně předem zkontrolujte). Když si ruce zvyknou, můžete horkou vodu přidat. Roztažení cév na končetinách pomůže odkrvit sliznice a tím se sníží jejich otok. Dítěti se bude dýchat lépe. Na zředění hlenu je nejlepším kandidátem slaná voda. Můžete koupit v lékárně mořskou nebo kapat do nosu Vincentku. Ta se dá také inhalovat.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Imunita, Děti a nemoci, Nemoci, Kašel, Zář, Horečka, Hrudník, RS vir, Sirup, Vincenz Priessnitz, Rada, Priessnitzův zábal, Zábal, Prokrvení, Jitrocel, Rýma, Sůl, Vincentka, Žába, Nachlazení, Zdraví na Heureka.cz