Maminka.czPředškolák

Petra(29): Mé dítě nenávidí maso. Je vegetarián

Martina Machová 25.  9.  2012
Petra(29): Mé dítě nenávidí maso. Je vegetarián
Erikovi je 6 let, od malička se vyhýbal masu, nechutnalo mu. Nebylo to ani jeho konzistencí, ani soucítěním se zvířaty, maso prostě neměl a nemá rád. Jeho rodiče zkoušely finty, hrozby i prosby, ale nakonec to vzdali. Erik maso nejí, je zdravý, sportuje a energii by mohl rozdávat. Z jeho maminky se stala takřka odbornice na výživu a z toho že Erik nejí maso, se už dávno nehroutí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Erik už jako miminko odmítal příkrmy s masem, neměl rád ani masové vývary se zeleninou, později ho neokouzlily ani babiččiny řízečky a hovězí polévka s domácími nudličkami, ani výběrová šunčička, dokonce ani tak trochu kontroverzní párky, které malým dětem obvykle nedopřáváme a oni je obvykle milují. Erikova maminka byla ochotna ustoupit od svých zásad a nabízela klučíkovi i nejrůznější (kvalitní) uzeniny a maso umě maskovala do čehokoliv – kouzlila i hrozila, ale žádného většího efektu nedosáhla. Erik maso prostě nechtěl.

Maminka na „studiích“

Jelikož Erikova maminka patřila mezi dámy, jež nejen konzumují, ale především se i orientují v nejrůznějších zdravých potravinách – méně tradičních obilninách, nepřeberných druzích luštěnin, obilných i oříškových nápojích mléčného typu, zdravých dobrotách i na bílkoviny bohatých alternativ masa, stalo se pro ni Erikovo vegetariánství výzvou i motivací k sebevzdělávání. Paní Petra začala kupovat literaturu, vzhledem k svému jazykovému vybavení i cizojazyčnou, večery trávila na internetu a nakonec si vzpomněla i na milou maminku z porodnice, která s ní ležela na pokoji a byla nejen vegetariánka, ale také lékařka! Sice ne dětská, ale alergoložka, ale zdála se rozumná a erudovaná. Eva našla schovaný email a paní Alici napsala. Alice měla stejně starého syna (i mladší dceru). Obě děti, stejně jako celá její rodina jsou vegetariáni. Navíc pod dvojitým lékařským dohledem rodičů alergologů.

Synova zvláštnost paradoxně obohatila celou rodinu

Sestavení zdravého a vyváženého dětského „vegejídelníčku“ je trochu náročnější, zvlášť když nemáte potřebnou praxi a sami jste spokojenými masožrouty. Ono totiž nestačí vypustit maso a jíst víc vajec a mléčných výrobků, nedej bože nahradit chleba se salámem koblihou a řízek smaženým sýrem – to není vegetariánství, to je sebevražda!

Zvláště v případě dítěte vegetariána je důležité sehnat potřebné informace o množství jednotlivých živin, vitamínů a minerálů. Nezbytné je mít přehled o tom, jaká potravina je na ně bohatá a v jakých poměrech by se základní živiny (sacharidy, tuky, proteiny) měly v jídelníčku objevovat. Musíte též vědět, jaké látky mohou při vegetariánské stravě chybět a pečlivě dbát na jejich přísun. S takovým přístupem se mohou malí vegetariáni stravovat dokonce zdravěji než NĚKTEŘÍ jejich vrstevnicí vyrůstající na rohlíku s nutelou k snídani, tatrance k svačině, knedlíkách k obědu a párkem s kečupem k večeři. Erikova rodina jí i nadále maso, avšak jídelníček má díky Erikově vegetariánství bohatší o zdravé potraviny a mnoho originálních receptů.



CO NA TO ODBORNÍCI: Stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů (ADA)

Stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů, prestižní americké organizace, sdružující odborníky na výživu a diplomované dietní poradce je jednoznačné: „...vegetariánská strava je pro děti zdravá, vede k normálnímu rozvoji a chrání před některými civilizačními onemocněními. Podmínkou ovšem je, že je vegetariánská strava správně složená, založená na konzumaci rozličných rostlinných potravin.“

- Zvídavým čtenářkám je k dispozici i podrobný leták v českém jazyce, který na svých stránkách zveřejnila Česká společnost pro výživu a vegetariánství.

- K mání je i tištěná brožurka, v níž nechybí ani stanovisko České pediatrické společnosti.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Školák, Batole, sebevražda, Vegetarián, Nena, Lékařský dohled, Vegetariánská strava, Stáňa, Klučík, Normální rozvoj, Civilizační onemocnění, Česká společnost, Smažený sýr, Maso