Maminka.czHračky pro děti

Písek do pískoviště a jeho údržba

Reklama 22.  7.  2022
Chystáte se vybudovat pískoviště pro své malé děti? Poradíme vám, který písek do dětského pískoviště je nejvhodnější. A dále vám prozradíme, jak zajistit, aby zůstal v tom nejlepším stavu po celou dobu užívání a byl pro vaše děti bezpečný.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výběr písku

Základem každého pískoviště je zvolit kvalitní písek pro dětská pískoviště. Určitě je potřeba, aby písek držel požadovaný tvar a vaše ratolesti byly spokojené ze svých kreativních výtvorů. K tomuto účelu je nejvhodnější jemný písek ve frakci 0/4, s velikosti jednotlivých zrn do 4 mm. U větší frakce již může dojít k rozpadání báboviček a hradů. V nejkvalitnějším písku pro dětská pískoviště je i optimální obsah jílových minerálů, které působí jako pojivo jednotlivých zrnek písku.

Nejbezpečnější písek pro děti

Zárukou pro bezpečnost vašich dětí je certifikovaný písek do pískoviště. Normou pro certifikaci je Vyhláška č. č. 238/2011 Sb., o stanovení hygienických limitů písku v pískovištích, společně s rozepsanými limitními hodnotami v příloze č. 14. Certifikovaný písek do dětského pískoviště minimalizuje rizika ekzémů a dalších onemocnění způsobených při používání nevhodného písku.

Pravidelná každodenní údržba písku

Základem spokojenosti vašich dětí je správně připravené pískoviště. Před samotnou hrou uděláte nejlépe, když písek prohrabete. Promícháte tak vlhčí spodní vrstvy se suššími svrchními. Podle potřeby zalijte vodou. Jedině vlhký písek drží správný tvar formiček. U domácího pískoviště tato práce trvá jen pár minut, ale příprava je důležitá. Písek do dětského pískoviště pravidelně přidávejte. Děti při hře často odbíhají a písek se tak vynáší. Je proto lepší mít v rezervě i malou zásobu písku.

Hygienická údržba pískoviště

Základem hygieny je certifikovaný písek do pískoviště. O udržení kvalitních hodnot se stará i sluneční svit, který likviduje viry a bakterie pomocí UV záření. Pískoviště je nejvhodnější umístit na volném prostranství i z důvodu znečištění listy, větvemi a dalším materiálem padajícím ze stromů.

Zároveň je vhodné alespoň částečné zastínění. Samostatnou kapitolou ohrožující zdraví dětí je trus volně pohybujících se zvířat, proto neprostupně zakrývejte pískoviště v době vaší nepřítomnosti. Nevhodné je chemické čištění písku.

Klepněte pro větší obrázek
Zdroj: Freepik

Dlouhodobá údržba písku v pískovišti

Při stavbě pískoviště vám k bezpečnosti pomůže pár základních pravidel. Ať už je to kvalitní písek pro dětská pískoviště, tak i samotná prevence v počátku stavby. V první řadě je potřeba připravit základ v podobě odplevelení plochy, na které budete pískoviště budovat. Jako podklad pod písek použijte netkanou geotextilii, která odvádí přebytečnou vodu. Obrubu pískoviště udržujte bez prasklin, vyčnívajících ostrých částí (hřebíky a třísky) a na dřevo používejte zdravotně nezávadné nátěry.

Výměna písku

I přes pečlivou údržbu je doporučeno každý rok vyměnit veškerý písek v pískovišti. Nejvhodnější dobou je brzké jaro, dříve než se oteplí a děti si budou chtít hrát venku. Starý písek kompletně odstraňte a odvezte na skládku odpadů. Nezapomeňte překontrolovat podkladovou geotextilii. Na původní plochu pak vysypte nový písek pro pískoviště.

Tato jednoduchá pravidla vám zaručí, aby pískoviště bylo zdrojem radosti pro celou rodinu. Základní surovinou pro bezpečí vašich dítek je certifikovaný pytlovaný písek pro dětská pískoviště, který naleznete nabídce e-shopu Stonex.cz. Neváhejte se obrátit se svými dotazy na infolinku

Témata: Reklama, Hračky pro děti, Prezentace klienta, Hračky na Heureka.cz