[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Recept na klasický piškot je prověřen desetiletími těmi nejlepšími cukráři. Nepotřebuje ani kypřicí prášek, ani váhu. Při pečení piškotu se řiďte jednoduchým pravidlem. Na každé použité vejce připadá jedna lžíce cukru a jedna vrchovatá lžíce hladké mouky.
6 vajec 6 lžic moučkového cukru 6 vrchovatých lžic hladké mouky
1. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky před šleháním jemně osolte. Sníh nejen lépe ztuhne, ale každé sladké těsto chutná s trochou soli lépe.
2. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a žloutky vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do jemné pěny. Aby se vám vejce našlehala co nejlépe, měla by mít pokojovou teplotu. Ideální je šlehat vejce 10–15 minut.
3. Nejprve dejte do mísy vyšlehané bílky, k nim opatrně vmíchejte žloutky a hladkou mouku. Těsto jen jemně převalujte, aby se všechny suroviny dobře spojily, ale zároveň neztratilo svou nadýchanost.
4. Výhodou je, že formu na piškotové těsto není potřeba vymazávat. Korpus se peče zhruba 20 min na 170 °C. Zda je piškot hotový, můžete zkontrolovat dřevěnou špejlí.