Maminka.czPraktické rady

Fíha tralala! Zpíváte si s dětmi? Inspirovat se nemusíte jen lidovkami

redakce 16.  12.  2019
Každý si jistě pamatuje z dětství několik písniček, které měl rád. Některé si pamatuje od maminky, jiné až ze školky či školy. V každém věku mají písně pozitivní vliv na člověka, pomohou mu zvednout náladu a zpříjemnit den. Proč je zpívání písniček dětem tolik důležité a jaké písně zpívat pro různě staré děti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnoho vědeckých studií prokázalo, že je dobré zpívat ještě nenarozenému dítěti. Miminko už u maminky v bříšku pozitivně vnímá hlas své matky a kladně na něj působí, pokud mu matka zpívá písničky už v této době. Jakmile se vaše miminko narodí, můžete se zpíváním pokračovat dál. Miminko pozná melodie, které slyšelo už u maminky v bříšku. Hezká písnička na spaní miminko zklidní a bude mít klidnější spánek.

Začněte zpívat už v těhotenství nebo hned po narození miminka

Za několik měsíců po narození vás začne miminko více vnímat a vy můžete zpívat i přes den. Tím, že dítě uslyší váš hlas, byť zdálky, bude vědět, že není samo, a bude se cítit v bezpečí. S batoletem už budete zpívat dohromady. Rádo si vám sedne na klín a bude si s vámi číst a zpívat písničky. Když ke zpěvu přidáte také ruce, nohy, úsměv a budete měnit výšku a barvu hlasu, užijete si hezké chvilky. Váš miláček bude nadšeně poslouchat jednu a tu samou písničku třeba 100x, i když vám už poleze krkem. Jak bude dítě růst, bude toho stále více zvládat. Bude zpívat samo nebo s vámi, u písní bude tancovat a napodobovat vás. Nebojte se do repertoáru zařadit také neutrální nebo smutné písně. Posilujeme tím správný psychický a sociální vývoj dítěte.

Zpívejte dětem, i když to neumíte, je to důležité!

Proč zpívat písničky svému dítěti?

Děti různého věku milují krátké a rytmické písně. Díky společnému zpívání rodičů s dítětem posilujeme vzájemný vztah, budíme pozitivní pocity, učíme dítě nová slova a sousloví, trénujeme jeho mozek a všechny mozkové části, pěstujeme v dítěti cit pro melodii a rytmus a v neposlední řadě spolu trávíme nezapomenutelné chvilky.

Poslech Mozarta  pomáhá nedonošeným dětem přibrat na váze

Zpívejte nejenom lidové písně, hledejte i moderní dětské skupiny

Se zvyšujícím se věkem dítěte také musíme obměňovat zpívané písně. Malá miminka se spokojí s tradičními lidovými písněmi, ty starší děti již vyžadují písničky od moderních hudebních skupin. Česká dětská hudební scéna zahrnuje např. Míšu Růžičkovou, Štístka a Poupěnku, Inku Rybářovou, Myš & Maš, Čiperky nebo Majdu z Kouzelné školky. Ze slovenských interpretů jsou to třeba FÍHA tralala nebo Smejko a Tanculienka, kteří mají vtipné texty, veselou hudbu a videoklipy, u kterých si můžete společně zatancovat.

Napište nám, jaké interprety mají rády vaše děti.

Témata: Předškolák, Batole, Miminko, Školák, Kojenec, Praktické rady, Hry pro děti, Míša Růžičková, Písnička, Děti, Fíha Tralala, Čiperka, JEN, Pozitivní vliv, Kouzelná školka, Zpívání, Píseň, Maminka, Majda