Maminka.czChování a vztahy

Pijete před dětmi alkohol? Dejte si pozor, jdete jim totiž příkladem

Kateřina Prachařová 5.  8.  2017
Pít před dětmi alkohol, nebo ne? Téma, které nyní v létě, kdy si bez skleničky vína nebo cideru nedokážeme představit žádnou oslavu nebo grilovačku, je docela aktuální...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tváříte se před dětmi, jako by alkohol neexistoval? Nebo vůbec neřešíte, když si před nimi každý večer otevřete láhev vína? Obě varianty jsou špatné.

O Česku je bohužel známo, že co se týče popíjení alkoholu dětmi a mladistvými, jsme v tom až příliš tolerantní. Pokud si chce nezletilý koupit v obchodě alkohol, zasáhne jen každý desátý dospělý. Totéž platí i v restauracích a barech – pivo tam často nalijí teenagerům a nikdo to neřeší.

Jako ve všem ostatním i v otázce konzumace alkoholu jsme pro děti hlavním vzorem my, jejich rodiče. A tak bychom měli mít jasno, co chceme, aby z našich dětí vyrostlo, a podle toho se chovat.

Jak děti vychovává přítomnost alkoholu v rodině?

Tvářit se, že alkohol neexistuje, není dobře

Až pětina rodičů řeší otázku alkoholu s dobrou vírou, ale nešťastně: Tváří se, že vůbec neexistuje. Před dětmi ho zásadně nepijí, a pokud děti vidí s pivem někoho jiného a ptají se, co to je, rodiče jim s kamennou tváří odpovídají, že je to jen taková limonáda. A když chce dítě ochutnat třeba od dědečka, vysvětlují mu, že je to limonáda pro dospělé, která by mu nechutnala.

Jenže neznámé věci nás lákají samozřejmě nejvíc, a tak dítěti bude ta neznámá limonáda vrtat v hlavě tak dlouho, až si dá v nestřeženém okamžiku pořádného loka. A to asi nechceme. Navíc pak informační úlohu rodičů přebírá obvykle až škola, a tak by to být rozhodně nemělo. Dítě chce vše nejdřív slyšet od nás.

Tři čtvrtiny dětí ochutnají alkohol před 13. narozeninami

Skoro tři čtvrtiny českých dětí poprvé ochutnají alkohol ještě před třináctými narozeninami. Čím to je? Zřejmě si také ze svého dětství vybavíte tu kouzelnou větu: „Tak si cucni,“ pronášenou obvykle dědou nebo babičkou třeba při opékání buřtů.

Dítě žadonilo o hlt piva tak dlouho, až mu dospělí pobaveně vyhověli a pak se smíchem sledovali, jak prská a ošklíbá se. Jenže zároveň často přidali další větu: „Nó, tak teď už jsi opravdu velkej kluk / velká holka.“ A nic úžasnějšího malému dítěti říct nemůžeme! Takže pak o pivo žadoní pokaždé, když ho u někoho vidí, aby dokázalo, jak je velké.

Právě teď, v době prázdnin, které jsou plné letních grilovaček, oslav, táboráků a zahradních party, vidí děti u dospělých alkohol mnohem více než jindy. Ochutnávají často nejen pivo, ale i víno a často i tvrdý alkohol. A dospělí z toho často mají legraci.

Jenže děti nás pozorují velmi pečlivě. Všímají si nejen toho, kolik alkoholu vypijeme, ale i to, jak se pak chováme. Pokud vidí rodiče, jak si v létě pomalu večer co večer otevřou na terase s přáteli několik lahví vína, budou takové množství považovat za úplně normální.

A pokud zjistí, že tatínek po pivu mluví sprostě, maminka nahlas zpívá a ráno jsou rodiče nemluvní a bolí je hlava, začnou to také považovat za cosi přirozeného.

Co dělat, když nezletilé děti pijí alkohol a kouří?

Děti a jejich vztah k alkoholu

Je tedy na místě se zamyslet, co chceme, aby si děti o alkoholu myslely a jak s ním mají zacházet. Mlčet o něm je nesmysl, ale rozhodně bychom jim ho neměli prezentovat jako něco úžasného, na co si jen ještě musejí nějaký čas počkat. Podle věku dítěte je rozumné si s ním o alkoholu promluvit stejně, jako nás jednou čekají pohovory o drogách nebo o sexu.

Vysvětlíme mu, co alkohol je, v čem je nebezpečný. Určitě přijde všetečná logická otázka – a proč ho lidé pijí, když je to vlastně špatná věc? Dobře si promyslete, jak dítěti alkohol budete prezentovat.

Článek vznikl ve spolupráci s blogem Proděti.cz, kde si ho můžete také celý přečíst.

Video: Podle čeho si vybírat zmrzlinu?

Příběh Pavly (29): „Je ze mě alkoholička. Kvůli mateřské!“
Kouření, alkohol, rentgen... Co v těhotenství opravdu (ne)smíte?
Sklenka vína povolena
Od těhotenství k porodu

Sklenka vína povolena

Témata: Děti, Chování a vztahy, Rodina a vy, Alkohol, České dítě, Dětská oslava, Teenager, Pohovor, Alkoholička, Konzumace, Malé dítě, Velká holka, Dej, Tvrdý alkohol, Buřt, Zahradní party, Rodiče, Opékání, Dospělí, Příklad, Velký kluk, Pivo, Smích, Oslava, Narozeniny