Maminka.czZdraví

Pitný režim je základ. Zabránit dehydrataci pomohou i některá jídla

Veronika Vlachová 19.  9.  2018
Pít se musí. Ale než abyste vycvičila svého potomka k tomu, aby svou zdravou hladinu hydratace držel na uzdě, nabídněte mu potraviny, které mu zajistí alespoň dobrý základ na celý den. Které to jsou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

OVOCE, MELOUNY A SPOL. 

Jednou z hlavních hvězd je ovoce. Melouny miluje asi každé dítě, proto jejich konzumace patří mezi tajné vychytávky, jak do malých organismů vpravit velkou dávku tekutin. Pravda je, že v této formě se do těla vpašuje i cukr, ale v případě melounu se jedná o velmi nízkou dávku kalorií. Navíc červené ovoce obsahuje lykopeny, antioxidanty, které ochraňují buňky třeba před slunečním zářením. Vodní meloun, stejně jako třeba grep nebo jahody, je z 90 procent tvořen vodou, takže to může být svačinka jako stvořená. 

Víte, kolik má vypít kojenec, batole a školák? Pozor na minerálky a džusy


ZELENINA NA TALÍŘI 

Až 20 procent celkového příjmu tekutin spočívá v potravinách, které jíme. Pokud ale navýšíme jejich konzumaci, pomůže to díky správné hydrataci nejen našemu organismu, ale zajistíme si tak i přísun důležitých minerálů a vitaminů. Dobře uděláme, když zkonzumujeme třeba okurku. Obsahuje 95 procent vody a kaloricky je na tom více než vřele. Navíc organismus dokáže dobře ochladit a vydatně bojuje proti zánětům nebo přehřátí. Podobně je na tom cuketa, která se také pyšní vysokým obsahem vody a k tomu dávkou antioxidantů. Také ledový salát by se měl stát doslova evergreenem ve vašich zeleninových salátech. Je tvořen z 95 procent vodou a kromě potřebné vlákniny dodá organismu spoustu základních minerálů. Dětem také nabízejte rajčata. Díky bohaté šťavnatosti a sladké chuti jsou neodolatelná. Obsahují vysokou dávku antioxidantů včetně blahodárného lykopenu. 

 

20 % – tolik procent příjmu tekutin je v potravinách...

 

ZDRAVÍ ZA POLÉVKU 

Asi není překvapením, že polévka je výtečným zdrojem tekutin. Fantastické na ní je, že při její výrobě můžete použít zeleninu, kterou vaše děti milují, nebo díky sympatické konzistenci i barvě z ní vytvoříte oblíbenou součást hlavního jídla nebo lehké večeře. Může se jednat o vývary nebo rozmixovanou kombinaci zeleniny. Prostřednictvím polévek tak vpravíte do těla nejen notnou dávku tekutin, ale také vlákniny a živin. A co víc: v parných dnech dokáže důstojně ochladit a naopak v těch chladnějších dostatečně zahřát. Jak je jen libo. 

UTAJENÁ PŘEKVAPENÍ 

I malé krůčky za správnou hydratací se počítají. Mluvíme teď o potravinách, do kterých byste asi vysoký podíl vody nikdy neřekli, ale přesto se možná vyskytují ve vašem jídelníčku. Mezi ně patří například špenát. Co do počtu obsahu vody sice nemůže konkurovat třeba ledovému salátu, zato disponuje vysokou dávkou vitaminu K, kyseliny listové či hořčíku. Dále třeba řapíkatý celer nebo mrkev. Oba zeleninové druhy jsou tvořeny z více než 90 procent vodou a díky tomu, že se dají chroupat samostatně i jako malá svačinka, třeba i s dipem, do těla vpravíte vodu i spoustu vitaminů navrch. Mňam! 

Pij a budeš chytřejší

Dostatek tekutin předchází bolestem hlavy, únavě, přehřátí, malátnosti či zdravotním problémům. Také zajišťuje vylučování škodlivých látek z těla nebo plnou výkonnost vnitřních orgánů. Kromě toho vědecké výzkumy prokazují, že děti, které jsou adekvátně hydratované, mají lepší kognitivní funkce a soustředění než ty, u kterých dochází i k minimálním ztrátám tekutin v těle. Dokonce dvouprocentní hydratační ztráta snižuje výkonnost až o 20 %. 



SNÍDANĚ I SVAČINKY 

Začít den hned něčím, co vám dodá velkou dávku tekutin, a tím pádem i energie, je k nezaplacení. Mezi takové poklady, které se dají konzumovat i jako svačinka, patří třeba jogurt, kterým zajistíte i vysoký příjem probiotik pro lepší trávení i imunitu. A když ho vylepšíte čerstvým ovocem, získáte víc tekutin v těle. Další variantou jsou obilné kaše. Mohou se připravovat ve vodě, rostlinném či živočišném mléce až do konzistence, která je vašemu dítěti nejsympatičtější. Samozřejmě že čím řidší ji uděláte, tím víc tekutin z ní tělo získá. Velkým trendem jsou i tzv. smoothie bowls, které si mohou děti zamilovat, a získat tak dobrý hydratační start. Připravují se stejně jako klasické smoothie, tedy rozmixovat ovoce či zeleninu s trochou sladidla a jogurtu či vody, následně pak přelít do misky a ozdobit čerstvým ovocem nebo ořechy či čímkoli, co mají vaše děti rády. A nezapomínejte ani na sebe! Klidně naše rady aplikujte taky. 

Dostatek tekutin předchází bolestem hlavy. Co dalšího pomáhá? 

Kolik je tak akorát? 

Podle Ministerstva zdravotnictví ČR je potřeba tekutin individuální. Závisí na mnoha vnějších i vnitřních faktorech: na tělesné hmotnosti, věku či pohlaví, ale také aktivitách či složení a množství stravy. Například zvýšenou potřebu tekutin bude mít dítě v případě zvýšené pohybové aktivity, při vyšších teplotách, po konzumaci slaných či sladkých jídel. Podle Britského výživového ústavu (British Nutrition Foundation) by děti od čtyř let měly vypít zhruba pět až osm sklenic vody za den. Celkově by tedy denní příjem tekutin měl odpovídat 1,6 litru, a to včetně jídla. Snadno pozorovatelným faktorem, že je potřeba tekutiny urychleně navýšit, je únava, schvácenost nebo tmavá moč. Nebezpečí dehydratace u dětí je mnohem vyšší než u dospělých. Častější potřeba tekutin souvisí s nižší váhou, vyšší aktivitou a také neschopností si vždy uvědomit vlastní žízeň. 

Čím později začnou děti pít perlivé nápoje, tím lépe
Přechod od prsa k lahvičce, nebo rovnou k hrnečku? A jaký vybrat?
Pitný režim na míru: Spočítejte si, kolik by mělo vypít vaše dítě
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Praktické rady, Bolest hlavy, Pitný režim, Zelenina, Ovoce, Parný den, Hořčík, Škodlivá látka, Malá svačinka, Tělesná hmotnost, Meloun, Vnitřní orgán, Vysoký obsah, Hlavní hvězda, Slané jídlo, Nízká váha, Čerstvé ovoce, Sladká chuť, Řapíkatý celer, Režim, Vodní meloun, Zdraví na Heureka.cz

Video