[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
OVOCE, MELOUNY A SPOL. Jednou z hlavních hvězd je ovoce. Melouny miluje asi každé dítě, proto jejich konzumace patří mezi tajné vychytávky, jak do malých organismů vpravit velkou dávku tekutin. Pravda je, že v této formě se do těla vpašuje i cukr, ale v případě melounu se jedná o velmi nízkou dávku kalorií. Navíc červené ovoce obsahuje lykopeny, antioxidanty, které ochraňují buňky třeba před slunečním zářením. Vodní meloun, stejně jako třeba grep nebo jahody, je z 90 procent tvořen vodou, takže to může být svačinka jako stvořená.
20 % – tolik procent příjmu tekutin je v potravinách...
ZDRAVÍ ZA POLÉVKU Asi není překvapením, že polévka je výtečným zdrojem tekutin. Fantastické na ní je, že při její výrobě můžete použít zeleninu, kterou vaše děti milují, nebo díky sympatické konzistenci i barvě z ní vytvoříte oblíbenou součást hlavního jídla nebo lehké večeře. Může se jednat o vývary nebo rozmixovanou kombinaci zeleniny. Prostřednictvím polévek tak vpravíte do těla nejen notnou dávku tekutin, ale také vlákniny a živin. A co víc: v parných dnech dokáže důstojně ochladit a naopak v těch chladnějších dostatečně zahřát. Jak je jen libo. UTAJENÁ PŘEKVAPENÍ I malé krůčky za správnou hydratací se počítají. Mluvíme teď o potravinách, do kterých byste asi vysoký podíl vody nikdy neřekli, ale přesto se možná vyskytují ve vašem jídelníčku. Mezi ně patří například špenát. Co do počtu obsahu vody sice nemůže konkurovat třeba ledovému salátu, zato disponuje vysokou dávkou vitaminu K, kyseliny listové či hořčíku. Dále třeba řapíkatý celer nebo mrkev. Oba zeleninové druhy jsou tvořeny z více než 90 procent vodou a díky tomu, že se dají chroupat samostatně i jako malá svačinka, třeba i s dipem, do těla vpravíte vodu i spoustu vitaminů navrch. Mňam!
Dostatek tekutin předchází bolestem hlavy, únavě, přehřátí, malátnosti či zdravotním problémům. Také zajišťuje vylučování škodlivých látek z těla nebo plnou výkonnost vnitřních orgánů. Kromě toho vědecké výzkumy prokazují, že děti, které jsou adekvátně hydratované, mají lepší kognitivní funkce a soustředění než ty, u kterých dochází i k minimálním ztrátám tekutin v těle. Dokonce dvouprocentní hydratační ztráta snižuje výkonnost až o 20 %.
SNÍDANĚ I SVAČINKY Začít den hned něčím, co vám dodá velkou dávku tekutin, a tím pádem i energie, je k nezaplacení. Mezi takové poklady, které se dají konzumovat i jako svačinka, patří třeba jogurt, kterým zajistíte i vysoký příjem probiotik pro lepší trávení i imunitu. A když ho vylepšíte čerstvým ovocem, získáte víc tekutin v těle. Další variantou jsou obilné kaše. Mohou se připravovat ve vodě, rostlinném či živočišném mléce až do konzistence, která je vašemu dítěti nejsympatičtější. Samozřejmě že čím řidší ji uděláte, tím víc tekutin z ní tělo získá. Velkým trendem jsou i tzv. smoothie bowls, které si mohou děti zamilovat, a získat tak dobrý hydratační start. Připravují se stejně jako klasické smoothie, tedy rozmixovat ovoce či zeleninu s trochou sladidla a jogurtu či vody, následně pak přelít do misky a ozdobit čerstvým ovocem nebo ořechy či čímkoli, co mají vaše děti rády. A nezapomínejte ani na sebe! Klidně naše rady aplikujte taky.
Dostatek tekutin předchází bolestem hlavy. Co dalšího pomáhá?
Podle Ministerstva zdravotnictví ČR je potřeba tekutin individuální. Závisí na mnoha vnějších i vnitřních faktorech: na tělesné hmotnosti, věku či pohlaví, ale také aktivitách či složení a množství stravy. Například zvýšenou potřebu tekutin bude mít dítě v případě zvýšené pohybové aktivity, při vyšších teplotách, po konzumaci slaných či sladkých jídel. Podle Britského výživového ústavu (British Nutrition Foundation) by děti od čtyř let měly vypít zhruba pět až osm sklenic vody za den. Celkově by tedy denní příjem tekutin měl odpovídat 1,6 litru, a to včetně jídla. Snadno pozorovatelným faktorem, že je potřeba tekutiny urychleně navýšit, je únava, schvácenost nebo tmavá moč. Nebezpečí dehydratace u dětí je mnohem vyšší než u dospělých. Častější potřeba tekutin souvisí s nižší váhou, vyšší aktivitou a také neschopností si vždy uvědomit vlastní žízeň.