Maminka.czKojenec

Pitný režim na míru: Spočítejte si, kolik by mělo vypít vaše dítě

redakce 14.  5.  2017
O tom, co a kolik toho vypijeme my dospělí, si rozhodujeme sami. Jak by měl ale vypadat pitný režim dětí? Stejnou pozornost, jakou věnujeme tomu, co naše děti jí, bychom měli věnovat i tomu, co je součástí jejich pitného režimu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojenecká voda není výmysl moderní doby

Pokud je dítě kojeno mateřským mlékem, nepotřebuje navíc žádné další tekutiny. V nutných případech, kdy není možné miminko kojit, přicházejí na řadu uměle vyrobená mléka, k jejichž přípravě je vhodné použít kojeneckou vodu, kterou nemusíte převařovat.

Kojenecká voda není výmyslem moderní doby, ale možností, jak dát těm nejmenším vodu té nejvyšší kvality. A převaření kohoutkové vody není řešením.

Pitný režim miminka: Jak dlouho postačí mléko a kdy už je čas na něco jiného?

Voda obsahuje určité množství minerálních látek, které se převařením z vody neodstraní. A čím méně jich je, tím lépe.

Díky převaření to poznáte velice snadno. Pokud zůstane v nádobě po převaření bílá stopa, jsou to právě minerální látky. Převařením je ošetřena jen bakteriální nezávadnost vody, minerální látky a dusičnany z vody tím neodstraníte.

Dítě není malým dospělým

Moderní umělá mléka ale dostatek minerálních látek sama o sobě obsahují, je dobré pro přípravu UM využít kvalitní vodu, nejvhodnější je kojenecká voda s nejnižší mineralizací. Poznáte to dle etikety na obale, pod názvem celková mineralizace – ideálně by se měla pohybovat mezi 150–200 ml/l.

Pediatr Milan Kudyn upozorňuje na to, že si musíme uvědomit, že ledviny nejmenších dětí – novorozenců a kojenců – nemají ještě dostatečně vyvinutou schopnost vylučovat z organizmu (filtrovat z krve) do moče zvýšené koncentrace cizorodých a minerálních látek.

Kdy nároky na množství tekutin rostou

Větší potřeba vody nastává asi od devátého měsíce věku kojence, kdy dostává hustší pokrmy, které obsahují méně vody. Je doporučováno začít s přidáváním asi 200 ml vody denně. Nejlepší je začít zvykat dítě na vodu již dříve, a to s podáváním příkrmů. Usnadní to pozdější podávání tekutin. Postačí pár lžiček vody k zapití příkrmu.

Jak vybrat správnou láhev na pití a na co si dát pozor?

Pediatři doporučují používat kojeneckou vodu pro přípravu kojenecké stravy a čajů přibližně do jednoho roku. Potom už jsou ledviny dětí schopny eliminovat nežádoucí látky, které může obsahovat "kohoutková" voda (např. v balení PET) nebo voda, která se dostane do domácnosti prostřednictvím vodovodního řádu.

Od jednoho roku dítěte jeho nároky na příjem tekutin stoupají.
V dospělosti závisí množství doporučeného množství přijatých tekutin na věku jedince, jeho váze, fyzické aktivitě a subjektivním pocitu, i když na ten bychom se spoléhat neměli.

Ideální variantou je čistá voda, pro správné zažívání nejlépe nesycená. Minerální vody by měly být v pitném režimu zahrnuty v omezené míře, a to v maximálním množství 0,5 l/den.

Doporučované denní množství tekutin pro děti v závislosti na věku a hmotnosti

Příklad  dítě, 6 let, 24 kilogramů
(120 – 6 * 10) * 24
(120 – 60) * 24
60 * 24 = 1 440 ml

Uvedená doporučení platí za normálních podmínek, kdy je člověk vystaven normální teplotě a vykonává běžnou pohybovou aktivitu.

Mamííí, pít! Jak na pitný režim u těch nejmenších?
Vezměte si kapesníčky: Miminko poprvé slyší maminku díky naslouchátku, jeho reakce vás dojme
Nutíte batole půjčovat hračky? Chyba! Víme, proč to nedělat
Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Pitný režim, Pokrm, Určité množství, Vaš, Kojenecká voda, Příjem tekutin, Kohoutková, Subjektivní pocit, Nutný případ, Správné zažívání, Vaše dítě, Čistá voda, Režim, Milan Kudyn, Milán, Doporučené množství

Video