Pláč neznamená vždy jen hlad. Proč dítě nekonejšit krmením?

Kateřina Prachařová 2.  10.  2018
Nakrmit hladové dítě je samozřejmě jeden z nejzásadnějších úkolů rodičovství. Jenže jak miminko roste a vyvíjí se, stále častěji přichází na řadu otázka, jestli plačícímu dítěti poskytujeme potravu proto, že má skutečně hlad, nebo v každé situaci, kdy chceme ukonejšit nějaké jeho trápení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pediatr Ian Paul z Penn State College of Medicine, jeden z tvůrců studie na toto téma, zkoumal, jak rodiče reagují na signály dítěte. Upozorňuje, že matky dostávají doporučení, aby krmily takzvaně „na požádání“, ale už se nedozví, jak toto požádání vypadá.

Podle něj je potřeba rozeznávat, kdy má dítě hlad, a pak ho samozřejmě nakrmit a vedle toho se naučit uklidňující strategie pro chvíle, kdy miminko pláče z jiného důvodu. Protože utěšovat jej pouze prostřednictvím jídla způsobí v budoucnu problémy. Dítě se nenaučí pracovat s emocemi, protože každý výkyv je řešen sladkou odměnou. I jako dospělí pak takoví jedinci každý stres nebo nepohodlí zajídají, jídlo se stává mechanismem, jak zklidnit emoce.

Nedělejte ze sebe živý dudlík. Jak odbourat časté noční kojení?

Ne každý pláč se má řešit jídlem. Proč? 

Studie byla zahájena v roce 2011 a po několika letech autoři zkoumali, jak se liší vývoj dětí, jejich rodiče se naučili rozpoznávat plačtivé signály a konejšit je jinými způsoby než jídlem, od chování a houpání až po pouštění „bílého šumu“.

Ukázalo se, že děti poučených rodičů jsou vystaveny mnohem menšímu riziku, že budou po prvním roce života trpět nadváhou. Navíc oproti „kontrolní“ skupině mnohem lépe spaly.

„Pediatři říkají rodičům, aby miminko po porodu budili každé tři hodiny kvůli krmení, aby se co nejrychleji dostalo na svou porodní váhu, z níž v prvních dnech něco ztratí,“ zmiňuje Ian Paul jeden z paradoxů. „Nikdo už ale čerstvým rodičům neřekne, kdy s touto praxí mají přestat.“

Tolik tedy názor vědců, kteří mají jasno: Ne každý pláč dítěte znamená hlad, ne každý pláč dítěte máte řešit jídlem.

6 typů pláče kojenců: Umíte je rozlišit?

Někteří rodiče to vidí jinak

Opačně to ale vidí právě mnozí rodiče. Například dvojnásobná máma Angela Nelsonová, povoláním editorka. Na výše uvedené závěry reaguje takto: „Ano, to říkají výzkumy. Ale já jsem rodič a vidím to jinak. Jednou v noci, několik týdnů po narození druhé dcery, jsme s manželem měli obzvlášť těžkou práci s tím, abychom ji utišili. Byla jsem už úplně vyčerpaná, protože jsem ji celý den kojila po 45 minutách a ona nepřestávala plakat, ať jsme zkoušeli cokoli.“

Není možné, aby měla hlad, tvrdila Angela, když jí celý den! Ale nedalo se to vydržet. „Můj muž prosil, ať už ji proboha přiložím k prsu. Tak jsem to udělala – a najednou se naprosto utišila a usnula. Možná, že ten den měla prostě žravou a byla skutečně hladová. Tak či tak, nepociťuji žádné výčitky kvůli tomu, že používám mateřské mléko jako uklidňující prostředek.“

Prso jako dudlík? 

Nelsonová nevidí nic špatného na tom, že pediatři stojící za výše uvedenou studií učili rodiče, aby hladové dítě nakrmili, ale zároveň se snažili identifikovat chvíle, kdy dítě pláče z jiného důvodu, a pak ho zkoušeli utišit jinými způsoby.

„To je samozřejmě v pořádku. A já k tomu můžu říct jediné: To si ti vědci opravdu myslí, že ostatní rodiče se o to nikdy nepokusili? Že nejdřív nezkusili houpání, koupel a všechny další možnosti, aby dítě přestalo plakat? O to tady jde. Někdy tyhle věci opravdu pomůžou. A někdy nepomůžou vůbec,“ tvrdí Angela a dodává:

„Pro mě je podstatné, že krmení dítěte není jen o tom vložit mu do úst nějakou potravu. Jde i o to, že ho držíte tak blízko u sebe, aby cítilo vaše teplo a váš dech a vytvářelo se vzájemné pouto. A někdy zkrátka láhev nebo bradavka poslouží jako dudlík k utišení pláče, když opravdový dudlík není po ruce.“

Necháváte miminko vyplakat? Nedělejte to! Škodí to jeho vývoji

Angela Nelsonová kvituje chvályhodný úmysl vědců, kteří tímto způsobem chtějí zastavit alarmující nárůst obezity ve světové populaci (aktuálně je obézní už desetina obyvatel planety). Zároveň ale tvrdí, že kdyby měla další dítě, na svém přístupu by nic neměnila. Riziko nadváhy by se snažila odvrátit jinak – fyzickou aktivitou a zdravým stravováním nejen po dobu prvních let života dítěte. 

Proč dítě pláče po kojení? Může jít o alergii, reflux, ale také o pocit bezpečí
Dávat dětem jídlo za odměnu je cesta do pekel. Proč je neuplácet?
Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás
Témata: Výživa a stravování, Miminko, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Rodiče, pláč, Kontrolní skupina, První rok, Pláč dítěte, Druhá dcera, Porodní váha, Dvojnásobná máma, Paul, Poučený rodič, Nepohodlí, Ostatní rodič, Utišení, Vzájemné pouto, Strategie, Bílý šum, Plac, Dudlík, Krmení, Děti