Maminka.czZdraví

Placenta. Co všechno umí, k čemu se používá a co to vlastně je?

Zuzana Šustová 20.  10.  2013
Placenta. Co všechno umí, k čemu se používá a co to vlastně je?
Lidská placenta je něco tak jedinečného, že se s ní dokonce obchoduje na asijském černém trhu. Plodové či mateřské lůžko, jak se též placenta nazývá, vyživuje, chrání a pečuje o plod v matčině lůně. Použijeme-li ji například v kosmetice, dokáže zabránit stárnutí pleti, hojit, zklidňovat nebo dokonce zeštíhlet. Jedním z posledních trendů je vyžádat si vlastní placentu při porodu a pak ji rituálně pohřbít v rámci ukončení těhotenství a šestinedělí. Brrrr.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to je?
Placenta (z řeckého slova plakóenta = koláč) je dočasný orgán, který vzniká v děloze těhotné ženy a stará se o zdravý vývoj plodu. Objevuje se také u dalších savců i rostlin. Na vzniku plodového lůžka se podílí tkáně plodu i děložní sliznice matky. Plně vzrostlá placenta váží asi půl kilogramu a dosahuje cca dvaceti centimetrů v průměru.

Co umí?
Mateřské lůžko dodává plodu kyslík a živiny, zároveň filtruje jeho odpadní látky. Placenta produkuje hormony nutné k zachování těhotenství (gestageny, HCG, HPL). Plus chrání plod před atakem imunitního systému matky, který by jej jinak zneškodnil jako vetřelce. Mimino a placentu propojuje pupečník, jehož funkce jde ruku v ruce s plodovým lůžkem.

Co ještě umí?
Placenta vyrábí buněčný růstový faktor, což je látka, jež zodpovídá za růst a dělení buněk. Za pouhých devět měsíců gravidity se tedy z jedné jediné buňky vyvine dítě sestávající ze čtyřiceti až šedesáti bilionů buněk. A to jen díky buněčnému růstovému faktoru z placenty.

K čemu se používá?
Právě díky buněčnému růstovému faktoru je placenta tak hodnotnou ingrediencí omlazujících a regeneračních kosmetických přípravků. Bohužel u nás před pár lety vstoupila placenta na pole ilegálních složek. Dokonce se jedna tyčinka na rty stejného jména musela přejmenovat, čarovná placenta z obsahu odstranit a nahradit rostlinnou.

Kapsle ve vaší kapse
V odborných kruzích se nyní jedná o tom, že byste si mohla alespoň z vlastní placenty nechat vyrobit tobolky (na "Západě" běžná praxe), které, uchovávané v mrazícím boxu, můžete v budoucnu použít jako lék na stáří, na menopauzu, na hojení ran… Ve Švýcarsku či Japonsku koupíte pleťová séra s výtažky lidské placenty, injekční roztoky i doplňky stravy z placenty.

Zvířecí a rostlinná
Oba tyto typy placent se rovněž používají v kosmetickém průmyslu. Mají však desetinovou účinnost placenty lidské.

Sušenou nebo jako steak?!
Zvedá se mi žaludek při pročítání toho, co všechno lidé s placentou provádějí. V Číně ji prý prodávají na černém trhu. V tamějších restauracích je pak nabízena hostům jako největší anti-ageing lahůdka. Zároveň ale vědecké průzkumy prokázaly, že vybrané zkrášlující prostředky právě díky výtažkům z placenty uzdravují akné, ekzémy, lupénku, vyhladí vrásky a podpoří tvorbu nových buněk.

Témata: Zdraví, pláč, Placenta, Plac, Vlast, Půl kilogramu, Zdraví na Heureka.cz