Maminka.czNemoc

Plané neštovice: Nenechávejte děti nakazit od kamaráda!

Simona Procházková 8.  2.  2021
Toto virové onemocnění se nejčastěji objevuje v zimě a pak také v letních měsících. Ano, platí zde zákon schválnosti, dítě je dostane, jakmile se to nejmíň hodí. Jaké hrozí komplikace a kdy je čas myslet na očkování? Poradí MUDr. Silvie Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mám dvě děti, ani jedno z nich není očkované proti planým neštovicím. Starší syn je osmiletý a prodělal tuto nemoc již jako čtyřletý, nakazil se pravděpodobně ve školce. Byla jsem s ním doma téměř měsíc, průběh nebyl úplně lehký, dlouho nechtěla klesnout horečka a hodně se osypal, a to po celém těle včetně obličeje a hlavy. Hrozila dokonce i hospitalizace.

Mladší dceři jsou momentálně tři roky a obávám se, aby se situace neopakovala. S očkováním ale pořád váhám, slyšela jsem, že je lepší vyčkat, aby plané neštovice prodělala, teprve pokud se to nestane do nástupu do první třídy, je na místě dát vakcínu. Je to pravda? A ještě druhá věc, hodně mých známých a kolegyň nechalo své děti „cíleně“ nakazit od jejich kamarádů. Buď vyrazily na návštěvu k nemocnému, nebo dokonce podstrčily dítku olíznout lžičku, kterou používal marod. Není to nebezpečné?  Zuzana Ch. (34)

MUDr. Silvie Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce

Plané neštovice (neboli varicella) je akutní, silně nakažlivé onemocnění, charakteristické zvýšenou teplotou nebo dokonce horečkou a výsevem vyrážky. Ve většině případů probíhá v mírné formě a s malou pravděpodobností závažných komplikací (mezi které ale může patřit například zápal plic nebo zánět mozkových blan). Závažnější komplikace se častěji objeví u nejvíce ohrožených skupin, což jsou zejména novorozenci, adolescenti, tedy dospívající, a pak také dospělí s poruchou imunity. Laicky řečeno, čím starší člověk, tím horší průběh nemoci. Z tohoto jednoznačně vyplývá, že pokud dítě nepřekoná onemocnění planými neštovicemi do školního věku, je zcela na místě uvažovat o očkování.

Příušnice: Jak vypadají a jaká je nejlepší prevence?

Pokud jde o záměrné „nakažení“ dítěte, byla bych velmi obezřetná. Přímé vystavení nemoci v inkubační době v žádném případě automaticky neznamená, že dítě onemocní, navíc, pořád tady existuje riziko, že, ačkoli by byl průběh onemocnění nezávažný, zůstanou po neštovicích (zejména těch, které si dítko rozškrábe, jelikož nepříjemně svědí) nehezké doživotní jizvy. Myslím, že spousta maminek už zalitovala, že nechaly potomka schválně nakazit, protože dětí s podobnou „památkou“, často i na obličeji, není málo. Je totiž těžké vydržet a pupence neškrábat, zklidňující přípravky i léky (antihistaminika) totiž proti urputnému svědění pomáhají jen málo.

Mami, bolí mě v krku! Jak poznáte angínu? A pomůžou vždy antibiotika?

U naočkovaného dítěte, i v případě, že plané neštovice prodělá, probíhají téměř bezpříznakově. Navíc, očkovaný jedinec nemusí později v dospělosti řešit protilátky a obávat se nákazy, když se nemoc objeví u vlastních potomků nebo jejich kamarádů. Pak totiž stačí jedna školní besídka nebo oslava narozenin a rodič skončí s těžkým průběhem choroby v nemocnici. V neposlední řadě vakcinace (vakcína Varilrix) výrazně snižuje výskyt infekčního kožního onemocnění známého jako pásový opar (herpes zoster) v dospělém věku, což je velmi nepříjemné a bolestivé. Hodně se ještě plete jedna věc – plané neštovice v dospělosti jsou poměrně vážnou zdravotní komplikací, nezpůsobují ale neplodnost, ta bývá důsledkem nákazy příušnicemi.

VIDEO: Jaký vliv mají potraviny na naši imunitu?

Poznáte plané neštovice od pásového oparu?
Spalničky opět na vzestupu: Poznali byste je a víte, jak se přenáší?
Spálová angína postihuje zejména předškoláky. Jak ji poznáte a proč jsou potřeba antibiotika?
Témata: Zdraví, Děti, Děti a nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Očkování, Jizvy, neštovice, Komplikace, MUDr., Oslava narozenin, Kamarád, Nést, Planá neštovice, Dětská lékařka, Onemocnění, Nemocnice na Homolce, Virové onemocnění, Bajo, Silvie Bajová, Zdraví na Heureka.cz

Video