Maminka.czPorod

Plánovaný domácí porod skončil tragicky. Miminko zemřelo

redakce 26.  9.  2017
Plánovaný domácí porod na jižní Moravě skončil tragédií. Miminko po porodu zemřelo. Případ vyšetřuje Policie ČR.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle zveřejněných informací se nejednalo o překotný porod. Rodička totiž plánovala miminko přivést na svět v domácím prostředí.

„Operátorka ihned zahájila s volajícím telefonicky asistovanou resuscitaci a zároveň vyslala na místo tři týmy záchranné zdravotní služby včetně lékaře neonatologa,“ stojí na webu záchranářů.

Po příjezdu na místo zdravotníci novorozence převzali a pokračovali v resuscitaci. „I přes veškerou snahu všech členů posádky se u dítěte nepodařily obnovit životní funkce,“ uvedla ve zprávě záchranná služba.

Kdy a kde přesně se domácí porod odehrál, odmítli záchranáři zveřejnit. Web Info.cz napsal, že mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková ČTK řekla, že bližší informace o místě, kde se případ stal, ani o pohlaví dítěte nelze uvádět.
 
Považujete domácí porody za hazard se zdravím?

Domácí porody jsou ožehavým tématem

Plánované domácí porody jsou velmi žhavým tématem. Zatímco mnoho žen je bere jako alternativu k porodnicím, tak lékaři je nevidí rádi. Bohužel statistika domácích porodů není k dispozici.

„Ne každý porod je domácí, ne vždy při komplikacích jej pak matky přiznají. Někdy řeknou, že šlo o překotný porod. A o těch bezproblémových domácích se ani nemusíme dozvědět, uvedla pro Blesk.cz mluvčí záchranky.

Petice za domácí porody

Téměř před rokem proběhla u nás petice za práva rodiče, zdraví a bezpečí při porodu. Ta během pár dnů nasbírala skoro dva tisíce podpisů. Více si můžete přečíst v článku Máme právo rodit doma? Podle Štrasburku je to na rozhodnutí státu. Pomoci má petice.

V porodnici by se to nestalo?

Mnoho rodičů namítne, že je to nezodpovědnost maminky, která se rozhodla přivést na svět dítě jinde než v porodnici. Ovšem bolest, kterou matka po ztrátě dítěte právě prožívá, je nepředstavitelná. A otázka, jestli by miminko šlo zachránit, kdyby rodila pod dohledem lékařů v porodnici, ji bude trápit do konce života.

Kateřina Hájková Klíčová, předsedkyně Unie porodních asistentek se vyjádřila pro Blesk.cz takto: „K případu zatím nemám podrobnosti. Nejčastěji ale dochází v těchto případech k úmrtí dítěte kvůli vrozené vadě neslučitelné se životem. Místo hysterie kolem domácích porodů je důležité, aby policie okolnosti případu důkladně prošetřila," řekla.

Video: Podívejte se na domácí porod

Navýšení přídavků na dítě i rodičovského příspěvku. Co dalšího schválila vláda?
Ivana Königsmarková: České porodnictví zapomíná na to nejdůležitější: na matku!
Blogerka Kitchenette se podělila o svůj zážitek s domácím porodem do vany
Jak jinak rodit? Ptejte se porodní asistentky na domácí porody
Témata: Porod, Miminko, Domácí porod, Kitchenette, Jižní Morava, Vláďa, Plán, Policie ČR, Hedvika, Štrasburk, Porodní asistentka, Dom, Okolnost, Záchranáři, Morava, Pohlaví dítěte, Mimi, Zvěř, Překotný porod, Petice, Kateřina Hájková, Blízká informace, Domácí, Pór, Hysterie