Maminka.czJen pro maminku

Plánujeme miminko – partner trvá na tom, že půjde na mateřskou on

Zuzana Šustová 30.  6.  2013
Plánujeme miminko – partner trvá na tom, že půjde na mateřskou on
Snažíte se o miminko a muž by chtěl být na mateřské místo vás. Jestli to vidíte podobně, v pořádku. Hlavní je předem se na všem dobře dohodnout. Především si ujasněte, že pokud se vám náhodou váš pracovní stav nelíbil, vrátíte se do domácnosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ekonomicky vzato

Ponejvíce se role v rodině rozdělují opačným či nepříliš zvyklým způsobem z finančních důvodů. Vy jste ten, kdo přináší do rodinného rozpočtu více peněz. Proto se rozhodnete zůstat v práci a naplno se budete věnovat novorozeněti třeba jen pár dní, týdnů. Otcovskou pak za vás převezme partner, který možná nenosí domů tolik korun, jako vy, zato se ale umí perfektně postarat o miminko.

Dominika, 42

"Přestože vzdělání máme ne nijak extrémně odlišné - manžel je pedagog, já žurnalistka - po svatbě jsem si našla lépe placenou práci. A tak vznikl nápad, že doma s dětmi bude můj muž. Koneckonců má na to i vzdělání, nadto je dlouholetým táborovým vedoucím a šéfem různých volnočasových aktivit mládeže. S první dcerou jsem tedy byla doma měsíc a půl, přičemž některé pracovní aktivity jsem takřka okamžitě vykonávala na dálku.

Po šestinedělí návrat do procesu, čili s kojením byl záhy konec. Nebylo jednoduché zharmonizovat pracovní rytmus a načasování návštěv manžela s miminkem, přijíždějícím na kojení. Děti máme nakonec čtyři, práce jsem mezitím vystřídala tři a pokaždé byl doma s dětmi Karel. Upřímně, kdybych mohla vrátit čas a věnovat ho více dcerám a synovi, oželím i těch pár tisíc navíc.

Byl to vlastně hrozný kolotoč. Manžel se sice báječně postaral o děti, což o to, ale absolutně u toho nezvládal nic jiného, než občas uvařit. Takže já, vracející se z redakce nejčastěji mezi šestou a sedmou či později, jsem ještě musela uklidit, navařit, vyprat, složit prádlo, připravit svačiny atd., manželské povinnosti nevyjímaje."

V Česku novinka, ve světě klasika

U nás je uzákoněn odchod na mateřskou či otcovskou dovolenou od roku 2006. V západní Evropě nebo v Americe chodí legálně na "paternal" místo "maternal leave" tatínci již od počátku devadesátých let minulého století. Sociální dávky jsou pro ženu i muže stejné na mateřské (půlroční) i navazující rodičovské. Volba je tedy jen na vás, případně vašem zaměstnavateli.

Martina, 38

"Čtyři roky mám slušně fungující vlastní firmu. Byznys mě baví a nechtěla jsem opouštět trh, aby mi jaksi neujel vlak. S miminem doma zůstal tedy manžel. Dnes, po dvou letech tréninku v péči o dítě i domácnost můžu s klidem říct, že je prostě úžasný a "mou roli" hraje výborně. Vaří, uklízí, pere, chodí do parku, druží se s ostatními maminkami a je za to řádně obdivován. Všude a každým. Tímto mu ze srdce děkuji a doufám, že si co nevidět pořídíme i druhého andílka, když mu to tak fantasticky jde!"

Změna je život

Myslete na to, že kdybyste si v práci zoufala, zatímco doma by se manžel trápil s dítětem i s bytem, nebojte se smluvenou situaci okamžitě vrátit zpět. Vy na mateřskou, on do práce. Nebo si můžete mateřskou i rodičovskou střídat. Chvíli budete doma vy, pak zas on. Naštěstí dnes je již možné cokoliv. Stačí si jít za svým.

Psychologové doporučují

Je-li váš partner dobrý táta a děti miluje, i když zlobí a drobí a rozlévají pití, dopřejte mu odchod na mateřskou. Experti na rodinné vztahy vědí, že otec na otcovské znamená pevnější pouto tatínek-dítě na celý život.

Témata: Jen pro maminku, partner, Finanční důvody, Plán, Pár, Žurnál, Pevné pouto, Pracovní rytmus, Par, Mater, Mimi, Dobrý táta, Máť