Maminka.czTěhotenství

Plavání v těhotenství? Směle do toho!

Alena Štouračová 3.  9.  2011
Plavání je v době těhotenství naprosto ideálním sportem. V rámci kurzu plavání pro těhotné se ovšem o samotné plavání jedná pouze v uvozovkách – nejde totiž o výuku plaveckého stylu, nýbrž o výuku technik aktivního pobytu ve vodě, a to především splývání, potápění, plavání pod vodou či relaxační vodní techniky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pocit lehkosti, volnosti a úlevy

Kurzy plavání pro těhotné zpravidla probíhají pod vedením porodní asistentky. Budoucí maminky se během kurzů naučí především dýchat do vody, což je důležité pro vědomou práci s dechem při porodu. Během potápění a splývání zase může těhulka zažívat podobné pocity, jako má právě její dítě v bříšku.

Přibývání tělesné hmotnosti v těhotenství znamená pro každou ženu zvyšující se zátěž, dochází k posunu těžiště těla vpřed, a proto je pro těhulku mnohem těžší udržet rovnováhu. Právě odpor vody v bazénu při kurzu plavání zajišťuje dostatečnou intenzitu zátěže, při které nejsou přetěžovány ani svaly, ani klouby.

Nastávající maminka má většinou při plavání pocit lehkosti, volnosti a voda jí navíc přináší úlevu. Pomůže jí relaxovat, uvolnit svalové napětí a je příjemným i bezpečným způsobem cvičení v těhotenství, jehož cílem je vylepšení odolnosti a kondice.

Potvrzení od gynekologa

Pro účast na kurzu plavání pro těhotné, které se pořádá zpravidla ve specializovaných baby klubech nebo veřejných bazénech, bývá často požadováno potvrzení od gynekologa o tom, že těhulka může plavání bez problémů absolvovat. Stačí tedy jeho kladné vyjádření v těhotenské průkazce, a budoucí maminka tak může začít chodit pravidelně sportovat.

Od kdy je vhodné s kurzy plavání začít? Ideálně od 12. či 13. týdne těhotenství. Kurzy plavání přitom bývají rozděleny jednak pro těhullky ve druhém trimestru (od 12. do maximálně 28. týdne těhotenství), jednak pro těhulky ve třetím trimestru (od 25. týdne těhotenství až do porodu).

Bazény se slanou vodou

Problémem může být kvalita vody v bazénu, kam by nastávající maminka chtěla docházet na kurzy plavání. Například ve veřejných bazénech může totiž hrozit zvýšené riziko infekcí. Jelikož těhotné mívají vyšší sklon ke gynekologickým potížím, měly by se o plavání v těhotenství určitě poradit se svým gynekologem.

Na některých kurzech plavání těhulky cvičí v bazénech se slanou vodou. Mořská sůl obsažená ve vodě totiž zastává funkci dezinfekce. Působí příznivě podobně jako mořská voda. Právě slaná voda je obzvlášť vhodná pro budoucí maminky, a to i z toho důvodu, že v době těhotenství žena mívá obvykle vyšší náchylnost k infekcím.

Kondiční trénink nenarozeného děťátka

Studie skandinávských vědců mimo jiné říkají, že ženy, které se pravidelně věnují plavání, současně trénují i své nenarozené dítě – jeho srdeční frekvence totiž postupně klesá jako u trénovaného sportovce. Podle těchto studií má těhulka i nenarozené děťátko značné výhody při běžné zátěži v těhotenství a jejich dýchání a krevní oběh jsou dobře trénované a připravené na stres při porodu.

Témata: Těhotenství, Plavání s dětmi, Nenarozené děťátko, Bezpečný způsob, Splývání, Veřejný bazén, Plavání, Kvalita vody, Mořská voda, Baby klub, Slaná voda