Maminka.czKojenec

„Plena při plavání děti omezuje,“ říká instruktorka kojeneckého plavání

Markéta Novák Matějková 22.  8.  2016
Certifikovaná instruktorka kojeneckého plavání Michaela Pathyová odpovídala minulý týden na vaše dotazy týkající se plavání s miminky. Přečtěte si nejčastější odpovědi na dotazy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plavání s dětmi jsme se věnovali celý minulý týden, kdy jste měli možnost také podkládat otázky týkající se kojeneckého plavání instruktorce  Michaele Pathyové.

Ta upozornila na to, že pokud dítě trpí ekzémem, měli by rodiče jeho účast na kurzech plavání nejprve projednat s pediatrem. Odpověděla také na dotazy týkající se vaničkování, které je možno praktikovat od ukončeného 7. týdne. Lekce kojeneckého plavání jsou určeny dětem od ukončené 6. měsíce.

Přečtěte si více článků na téma plavání s dětmi

Ptali jste se také na to, zda je vhodné na kurz nosit pleny do vody. „Stačí dětské plavky s gumičkou kolem stehen a bříška, není potřeba speciální plena. Ta se nasákne vodou a omezuje dítě v pohybu," vysvětluje instruktorka.

Nejčastější dotazy:

Jak vybírat vhodný kurz plavání?

V prvním případě vybírejte podle intuice. Musí se vám dané prostředí a chování instruktorů líbit. Kvalita vody by měla být k nahlédnutí, personál by měl být odborně vzdělaný, důležitá je čistota prostor a možnost aklimatizace po lekci. Zajímala by mě možnost náhrad, storno podmínky, počet dětí v lekci. Cenu bych hodnotila k nabízené úrovni služeb. Ne vždy je výběr podle ceny šťastný.

VŠECHNY DOTAZY V PORADNĚ SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE.

Proč je dobré s dětmi plavat?

Když pominu všechny ostatní argumenty, patří plavání mezi život zachraňující sportovní aktivitu a lze ho využívat po celý život. Společný proces učení dítěte s rodičem má vliv na vzájemné pouto.

Naučí se děti, které navštěvují kojenecké plavání, rychleji plavat?

Nelze to zevšeobecnit. Není žádná studie, která by to potvrdila. Děti, které absolvují pohybový program pro děti ve vodě bez špatné zkušenosti se většinou velmi brzy naučí vnímat vodu, základní plavecké dovednosti a dobře se s nimi pracuje v přípravné plavecké výuce.

Na lekci plavání stačí dětské plavky s gumičkou kolem stehen a bříška, není potřeba speciální plena. Ta se nasákne vodou a omezuje dítě v pohybu.

Michaela Pathyová

Certifikovaná instruktorka kojeneckého plavání, učitelka plavání C - FTVS, škola kraulu. Je také spoluautorka publikace Předpoklady primární plavecké gramotnosti v raném věku. Plave v plaveckém centru Motýlek v Praze Letňanech.

 
GALERIE: Jak miminko ve vodě správně zabavit?
Plavat či neplavat s miminky? Přečtěte si všechna pro a proti

 

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Předškolák, Batole, Miminko, Kojenec, Plavání s dětmi, Rika, Instruktor, Aklimatizace, Plena, Storno, FTVS, Plen, Kvalita vody, Plavání, Vzájemné pouto, Kraul, Instruktorka, Čistota, Letná, Kojenecké plavání, Minulý týden, PLAVÁNÍ DĚTÍ, Zdraví na Heureka.cz