Maminka.czZdraví

Pleť hladká jako dětská prdelka? Ne všichni mají to štěstí...

Barbora Neubergerová 4.  6.  2014
Pleť hladká jako dětská prdelka? Ne všichni mají to štěstí...
Každá toužíme po zdravé pokožce. A o té v obličeji to platí dvojnásob. Ne všichni však to štěstí máme. Jaké vady na kráse jsou nejčastější a jak si s nimi můžeme poradit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S jarem jako by všechno kolem nás rozkvétalo do krásy a ženy touží po témž. Denně jim však v jejich snaze brání drobné kosmetické nedostatky.

Nenáviděné černé tečky

Nejčastějším kosmetickým problémem bývají černé komedony. Většina žen se domnívá, že černé tečky na pokožce obličeje jsou zbytky nečistot ulpívajících v rozšířených pórech, ale není to tak úplně pravda.

Černé komedony jsou vývody mazových žláz, v jejichž vyústění maz zreagoval se vzduchem. „Největší výskyt černých komedonů je na čele, nosu a bradě. Ale objevit se mohou i na dalších částech obličeje, v dekoltu či horní části zad, tedy všude tam, kde jsou vývody mazových žláz. Více jich mají lidé s mastnější pletí, naopak nejméně se objevují na suché pokožce.

Komedony je možné odstranit hlubokým čištěním pleti či peelingem během kosmetického ošetření. Při nevhodném ošetření se mohou zanítit, poté vznikají ojedinělé pustuly, tedy pupínky s obsahem hnisu,“ vysvětluje MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Jednobarevná pokožka

Častým estetickým problémem bývá i barevná nerovnost pleti. Různě velké a různě nápadné tmavé skvrny, drobné pihy, mateřská znaménka… „Nejjednodušším, ale také nejméně účinným způsobem korekce je používání make-upu, který barevnost pleti více či méně sjednotí. Jeho užití však přináší efekt pouze u nevýrazných barevných nerovností. Efektivnější metodou je bělení skvrn, případně chemický peeling, který odstraní horní vrstvu pokožky, čímž se pleť projasní a barevně sjednotí. Bělení pleti však nepatří do rukou kosmetiček, ale řadí se mezi výkony estetické medicíny,“ podotýká dermatoložka.

V případě mateřských znamének by jejich odstranění mělo předcházet odborné vyšetření, jehož smyslem je zjistit, zda jde o pouhý estetický problém v podobě pigmentového névu, či zda se nejedná o kožní nádor.

Barevná nerovnost ovšem nejsou jen tmavé pigmentové změny na pokožce, způsobovat ji může i úbytek pigmentu. „Dočasná ztráta pigmentu se objevuje například po poranění pokožky. V tomto případě problém vyřeší používání make-upu a trpělivost.
Pokud nejde o rozsáhlé jizvy, jaké vznikají například po popáleninách, pigmentace se většinou obnoví sama,“ říká MUDr. Arenbergerová. U některých pacientů jde o depigmentaci dlouhodobého až trvalého charakteru. „V těchto případech se doporučuje léčba lasery a pečlivá ochrana postižené části pokožky před UV paprsky,“ doplňuje lékařka.

Žilky a cévky

Častým estetickým problémem jsou i rozšířené žilky, do malých metliček rozvětvené cévky a pavoučkový névus. V některých případech může jít o příznak celkového onemocnění, například cirhózy jater nebo alkoholismu. Nezřídka se však jedná pouze o estetický problém.

Stav rozšířených žilek zhoršují vysoké teploty, tedy i všechny formy obličejových napářek, pobyt v sauně či slunění. V rámci domácí péče je možné provádět tzv. cévní gymnastiku, kdy stiskem na rozšířenou cévku nebo pavoučkový névus na chvilku dojde k odtoku krve a zesvětlení defektu. Toto je však spíš metoda preventivní, vyřešení problému nepřinese. „Léčba je možná koagulací cévky, v poslední době se nejčastěji provádí elektrokoagulací nebo laserem,“ radí dermatoložka.

Bradavičky kazí půvab

Dalším, poměrně častým kazem na kráse, jsou různé bradavičky, výrůstky a fibromky vznikající na pokožce. „Četnost těchto útvarů se zvyšuje spolu s přibývajícími roky. V mládí bývá jejich výskyt významně nižší, než je tomu v pozdějším věku,“ říká doktorka Arenbergerová.

Odstranění tohoto estetického problému patří vždy do rukou lékaře. Možností je více – například chirurgické odstranění, použití tekutého dusíku, odpaření tkáně laserem a další postupy. „Vždy vycházejí z typu a rozsahu novotvaru,“ dodává odbornice.

Knírek sluší jen mužům

Vadou na kráse mnoha žen jsou chloupky v obličeji. „Někdy chloupky vyrůstají z mateřského znaménka. V tomto případě je vhodné je zastřihávat. Vytrhávání či depilace krémy, pěnami a dalšími přípravky se příliš nedoporučují, protože mohou způsobit podráždění névu,“ upozorňuje Monika Arenbergerová.

U mnoha žen, zejména tmavovlásek, se objevuje i nadměrné ochlupení nad horním rtem. V tomto případě je možné chloupky strhnout depilačním voskem, odstranit elektrickou pinzetou či depilačním laserem. Rozhodně se nedoporučuje holení. Výjimkou není ani růst jednotlivých chloupků na bradě. Tento problém ve velké většině případů vyřeší vytržení chloupku pinzetou, případně odstranění laserem.

(Ve spolupráci s MUDr. Monikou Arenbergerová, Ph. D. z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV; článek vyšel v časopise Moje zdraví 5/2014)

Témata: Zdraví, Časopis Moje zdraví, pleť, LF UK a FN, Královské Vinohrady, Štěstí, Vinohrady, Kosmetický problém, Dočasná ztráta, Kožní nádor, Chirurgické odstranění, Účinný způsob, Chemický peeling, Odborné vyšetření, Prdel, Jak, Vytrhávání, Hlad, Máj, Zdraví na Heureka.cz