Maminka.czPo porodu

Plná energie ihned po porodu? Žádné strachy, jde to samo!

Tereza Víchová 11.  3.  2021
Zdá se vám představa, že po hodinách bolestivých kontrakcí můžete zažít neočekávaný příliv energie, trochu přitažená za vlasy? Naopak. Když se všechno povede podle pravidel přírody a nic se nezkomplikuje, můžete se těšit na opravdu spanilou jízdu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Mohla bych jít rodit znovu! Třeba hned!“ 

Takovou dávku energie, kterou vám příroda uštědří, můžete skvěle využít pro sebe i své miminko. Ve společných začátcích bude navíc tou nejlépe investovanou. Od počátku si porozumíte a budete na sebe naladěni, probdělé noci vás nepřipraví o radost ze společných zážitků.  

JAKO SAVCI V PŘÍRODĚ 

Úvodní větu bych si asi nikdy nedovolila jen tak napsat, kdybych to nezažila. A dokonce dvakrát ze tří porodů. Zrovna ty dva totiž proběhly naprosto přirozeně, bez zásahů, s právě tak akorát snesitelnou bolestí, za právě snesitelnou dobu. Ten pocit, když dítě vyklouzne z těla a položí vám ho na břicho, určitě stojí za všechnu osvětu kolem přirozenosti a bondingu. 

Desatero dobrého bondingu. Jak mají vypadat první chvíle po porodu?

Nejde o to „přežít“ bez medikace, i když je to nesnesitelné. Ale kdo se cítí tak, že to zvládne bez zásahů, má skvělou šanci přesně tohle prožít.

„Porod je pro každou rodící ženu ohromnou událostí a přechodovým rituálem. Je procesem těla a dokonalou souhrou hormonálních procesů. Naše hormony určují, jaký zážitek to bude a jaký z něho budeme mít pocit,“ říká terapeutka Kateřina Beardmore, která se zabývá především těhotenskou a poporodní péčí o ženy. 

„Při porodu v našem těle dochází ke stejným hormonálním změnám jako u zvířat savců. Jejich pozorováním a znalostmi biochemických procesů v těle dostaneme úžasný přehled, jak to celé příroda vymyslela.“ 


NA JINÉ PLANETĚ 

O oxytocinu, jako hormonu zodpovědnému za celý proces porodu i následné události, už jste určitě slyšela. Příroda je ale chytřejší a vybavila nás na tenhle životní zážitek ještě něčím: „Během porodu jsou vylučovány i beta-endorfiny,“ vysvětluje Kateřina Beardmore. „Ty přirozeně tiší bolest a také způsobují pocity, že si připadáte jako, na jiné planetě' nebo zažíváte až stavy euforie. Zažila jsem setkání se ženami, které si ještě dlouho po porodu vybavují jemné detaily celé události. I toto je způsobeno beta-endorfiny.“

Oxytocin při porodu: pomocník, nebo strašák? Tohle byste měla vědět!

Zpětně je mi to tedy celé ještě jasnější a vlastně i logické. Konečně držíte svůj uzlíček v náručí, neovlivněna medikací a příroda vám za ten výkon poděkuje. Euforie je tím nejlepším výsledkem celé porodní dřiny. Beta-endorfiny se dají pořádně užít v přirozeném běhu věcí. Podle Kateřiny Beardmore se ale jejich hladina snižuje podáním syntetických léků na bolest. 


KDYŽ SE DAJÍ SKÁLY LÁMAT 

Příliv energie je samozřejmě spíš dočasná záležitost, ale o to více by se měl využít. Od přírody jsme my ženy vybavené k tomu, že můžeme hned začít pečovat o miminko, pokud porod proběhl v pořádku a jsme oba zdraví. „Žena třeba prožívá tak velký příliv energie, že díky tomu nemůže a nepotřebuje spát i více nocí za sebou,“ potvrzuje Kateřina Beardmore.

„Můžeme to vysvětlit buď hormonálně, na té fyzické úrovni, nebo z pohledu spirituálního. Některé tradiční kultury mluví o energii, která přichází spolu s miminkem a která se dá zachytit v éteru, když jsme u porodu přítomni. Proto není doporučováno velké množství lidí při porodu. Tato energie patří ideálně jen mamince, dítěti a případně otci.“ I tenhle netradiční pohled určitě stojí za zamyšlení. Vždyť okolo vás a miminka se přece zrovna točí celý jeden malý vesmír. 


ZÁZRAČNÝ OXYTOCIN 

Je jedním z prominentních hormonů, jemuž jsme vděčné za ledacos, také se mu říká „hormon lásky“. Jeho hladina během porodu stoupá a způsobuje děložní kontrakce, stejně jako otevřenost a pocity blízkosti a lásky matky k dítěti. „Nejvyšší koncentrace v tělesném oběhu je v úplném závěru porodu, po vyklouznutí dítěte,“ objasňuje Kateřina Beardmore a znovu upozorňuje na to, že takhle to všechno může fungovat v případě, kdy může mít příroda „volnou ruku“. „Bylo zjištěno, že třeba podání epidurálu narušuje bonding mezi matkou a dítětem,“ dodává terapeutka. 

Jak funguje oxytocin, hormon lásky a důvěry?

Oxytocin má navíc další důležitou úlohu. Po porodu způsobuje kontrakce pro odloučení placenty. „Brzké přiložení dítěte k prsu, kontakt kůže na kůži a hlavně opět klid a pocit bezpečí jsou důležitými parametry pro vyloučení potřebné koncentrace oxytocinu, která má za následek prudké odloučení placenty a tím i zmírnění rizika poporodního krvácení,“ přidává neopomenutelné vlastnosti hormonu oxytocinu Kateřina Beardmore. 


BONDING JE ENERGETICKÝ KOKTEJL 

Teď jsem opravdu mámou. Teď patříme k sobě. Možná tyhle nebo podobné věci vám těsně po porodu prolétly hlavou, když jste držela své miminko a čichala mu k vláskům. I bonding, tedy nepřerušovaná vazba mezi matkou a dítětem po porodu, má na vaši energetickou výbavu velký vliv.

Vaši vzájemnou vazbu způsobuje opět vysoká hladina oxytocinu a také prolaktinu. Těm děkujeme nejen za úspěšnou produkci mléka pro novorozence, ale zejména za emocionální napojení matky na dítě. „Máme tak potřebu dát ho na první místo, být mu nablízku a zažíváme pocity lásky až euforie. Ty dodají mamince energii do prvních dnů. Pokud vše proběhne přirozeně a hormony nejsou ničím blokovány, matka cítí pocity uspokojení z výkonu porodu a naplnění své nové role,“ popisuje Kateřina Beardmore, co všechno významně ovlivní, jak se cítíme. 


ÚNAVA SE DOSTAVÍ 

Porod je ale samozřejmě velký výdej energie a euforie nepotrvá věčně. Stejně tak platí, že ne vždy proběhne porod ukázkově tak, aby se všechny biochemické procesy mohly bez potíží uskutečnit. „I když už porod probíhá, ale žena se v bezpečí necítí, začne její tělo produkovat adrenalin a noradrenalin, které můžou porod zpomalit nebo úplně zastavit,“ popisuje činnost dalších hormonů Kateřina Beardmore.

První den po porodu budete unavená a zmatená. Jak se rychle dostat do kondice?

„Tento mechanismus stojí za většinou těch příběhů, které slyšíme o ženách, jimž se zastavil porod po příjezdu do nemocnice. Dokonce bylo vypozorováno, že spuštění těchto hormonů může způsobit i jen pozornost cizí osoby na rodičku nebo její hlad. Nízká hladina cukru v krvi totiž často způsobuje mechanismus boj nebo útěk, o který tu jde.“ Když se něco nepovede, může místo přílivu energie nastoupit pocit selhání, úzkost, zklamání, smutek.

„Porodní trauma je velmi běžnou skutečností dnešní matky v západní kultuře,“ potvrzuje Kateřina Beardmore. „Důležitým prvkem nalezení vnitřního míru je podpora rodiny a kontakt s někým, kdo má zkušenosti a dovednosti, jak se s tím dá vyrovnat. Třeba setkávání se starší ženou či ženami, které maminku vyslechnou, nebudou ji jakkoli soudit a pomůžou svým vhledem a technikami rozpustit její trauma,“ uzavírá Kateřina Beardmore. 

Co mě nabije energií po porodu? 

  • Jakkoli velký může být poporodní příliv energie, rezervoár bude třeba dříve či později doplnit.
  • Nejdůležitější, co by měla každá maminka ohlídat, a okolí by ji mělo kontrolovat, je dobře jíst. A v rámci možností i odpočívat. 
  • Ideální pro začátek je silný vývar z kostí. Už do porodnice vám ho může donést partner v termosce.
  • Velkou podporou je i vázání bříška, které vás může naučit i dula nebo porodní asistentka.
  • Tahle technika poskytne ženě po porodu výjimečnou pomoc a má to mnoho přínosů pro dělohu, vnitřní orgány, pocit podpory a lepší hojení po porodu. 


 

Lenka Eidlpesová

 – certifikovaná lektorka jógy se specializací na těhotenskou a poporodní jógu. Máma a blogerka. Autorka ebooku o poporodní józe, kde je celá problematika cvičení těsně po porodu podrobně vysvětlena včetně konkrétních příkladů cvičení, tvojejoga.cz, mamou-s-jogou.cz 


Co nám pomůže v prvních dnech po porodu získat energii? 

Dech. Hluboký plný jógový dech, který dodá tělu extra dávku okysličení a tím pádem i energii. O něco intenzivnější je praxe zdůraznění nádechů, kdy nádech je delší než výdech. Existují i další techniky. S jakýmikoli specifickými dechovými technikami by ale žena po porodu měla začínat pouze pod vedením zkušeného lektora jógy. Prospěšné jsou také vizualizace. Záleží však na tom, zda jsou ženy schopné je využít. Někomu jdou vizualizace přirozeně, někdo musí trénovat. Ale při pocitech vyčerpání po porodu by rozhodně nemělo jít o trénink s pocitem „musím“, takový přístup by byl kontraproduktivní a víc by energii bral, než dal. Žena by si měla praxi především užívat, mělo by jí to být příjemné. 

Jak se dávají čerstvé maminky „do kupy“ s vaší pomocí? 

Všeobecně si myslím, že je dobré, když žena o sebe začne pečovat brzy po porodu. Každá ale potřebuje něco jiného. Někdy to může být jen odpočinek a co nejvíce spánku. Z hlediska jógy bych řekla, že pokud žena cítí chuť k aktivní práci na rekonvalescenci, může začít hned od prvního dne po porodu s mentálními, případně i dechovými cvičeními. K těm postupně podle fyzického stavu začít přidávat jemné cviky na pánevní dno. Z těch se pak mohou pomalu rozvíjet stále komplexnější a náročnější cviky. 

Může jóga zabránit rozvinutí poporodního blues nebo deprese? 

Ano, domnívám se, že jóga může být dobrým pomocníkem v prevenci i léčbě poporodního blues nebo deprese. Vědomá práce s dechem působí na nervový systém a pomáhá ovlivnit prožívání i fyziologické reakce. Dechová cvičení pomáhají harmonizovat náladu, nalézt klid, ale také sílu a energii v sobě. Důležité jsou i mentální techniky, například již zmíněné vizualizace, které pomohou aktivovat pocity štěstí, pohody, radosti a lásky.

Tento speciální systém účinného cvičení pro ženy po porodu vám dobije baterky. Podívejte se na video.

Bonding je jako první zamilovanost. Vypněte mobil, prožijte ho off-line!
Nebojte se! Každou minutu na světě zvládne porod dvě stě padesát žen
Témata: Porod, Časopis Maminka, Rodičovství, Po porodu, Psychika, Šestinedělí, Tipy a rady porod, Sam, příroda, Bonding, Jóga, Pocit štěstí, Hormon lásky, Příjezd, Hormon, Kontrakce, Energie, NORADRENALIN, Bea, Selhání, Příliv, Technika