Maminka.czZdraví

Ploché nohy u dětí? Pomohou tyhle jednoduché cviky, které zvládnete doma

Radka Wallerová 5.  1.  2021
Zatímco úplně nejmenší děti mají ještě chodidla obalená tukovými a svalovými polštářky a těžko říci, zda mají nebo nemají plochou nohu, u předškoláků už to může být zjevné. Každopádně má smysl snažit se tomu předejít. Případně stav zlepšit. Máme pro vás návod na cvičení, které funguje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na ploché nohy kdysi byla, alespoň se to traduje, modrá knížka a osvobození z vojny. Není to totiž žádná kosmetická vada, ale problém, který souvisí s řadou pozdějších zdravotních potíží, jako jsou bolesti zad a podobně. Vhodné boty nestačí, potřeba je často i cvičení.

"Vznik tzv. plochých nohou (pes planus), tedy snížení, případně vymizení podélné klenby nožní, může být například následkem dlouhodobého nošení příliš tvrdé obuvi. Pokud totiž dítě nemůže dostatečně odvalovat při chůzi, svaly rychle zleniví a mají větší sklon k plochonoží,“ upozorňuje Eva Žáková, odbornice na zdravé obouvání dětí, která působí na portálu www.bota-bota.cz.

Pohybovat se v botách, které jsou těžké a nepoddajné, je únavné pro dospělé, natož pro děti. Proto je vhodné obuv před koupí potěžkat a důkladně promačkat. Kvalitní bota se dá doslova ždímat a přitom stále drží tvar. 

Cvičení nejen pro píďalky

Děti udělají v průměru za den 18 až 20 tisíc kroků. Aby se jim po světě běhalo lehce a jejich nohy se správně vyvíjely, potřebují kromě kvalitních botiček i dostatek přiměřeného zdravého pohybu.

5 nápadů na domácí tělocvičnu pro děti, které nemohou do školy a na kroužky

„Cvičení, které pomáhá předcházet vzniku plochých nohou, je vhodné i pro nejmenší děti. Protože je zábavné, děti se při něm nenudí a mnohdy ani nepostřehnou, že cvičí. Naopak – berou pohybové úkoly jako příjemnou hru,“ říká s úsměvem Kristýna Přibylová, zkušená matka tří dětí působící na portálu www.monkeysgym.cz, který radí maminkám s výchovou a cvičením podle psychomotorického vývoje dětí. 

Mezi nejoblíbenější cviky patří „píďalka“, kdy dítě posouvá chodidlo vpřed pomocí pokrčení prstů a vytvoření oblouku nožní klenby. Zábavné jsou i „kuličky“ spočívající ve zvedání drobných předmětů prsty.

„Pro prevenci plochonoží jsou účinné i další jednoduché cviky: například výpony na špičkách, běžkování – neboli výpady, kdy dítě střídavě nakročuje nohy a přitom se opírá buď o celé chodidlo, nebo o špičku – a také ohýbání a unožování palečků. Cviků je celá řada, pokud mají děti nohy v pořádku, je dobré je zařadit preventivně, aby potíže nevznikly. V případě obtíží pak doporučujeme cvičit krátce, ale pravidelně víckrát týdně – v takovém případě je také nutné zařadit vždy více cviků v sérii a různě je kombinovat,“ přidává konkrétní rady lektorka Kristýna Přibylová.

Mámy, která si umí v klidu dát kafe, si rodina mnohem víc váží

A jak je to s tolik propagovanou chůzí naboso? Ta dětem prospívá, nebo škodí? „Chůze naboso je velmi účinná metoda, jak preventivně zabránit vzniku plochonoží nebo s ním bojovat, ale musí se odehrávat na vhodném povrchu. Tedy na trávě, v písku nebo třeba v bahýnku… Noha se totiž musí umět vypořádat s nerovnostmi terénu, tím se posiluje její klenba. Naopak v bytě, kde je plovoucí podlaha, nízký koberec či vinyl, je lepší ponechat děti obuté,“ doporučuje Eva Žáková.

Nechte děti běhat hezky bosky. V čem má chůze naboso svá pro a proti?
Dětské boty vybírejte pečlivě a zapomeňte na obnošenou obuv
Témata: Zdraví, Sport, Psychomotorický vývoj, Pohyb, Cvičení, kosmetička, Nohy, Cvik, Jed, Chodidlo, Dom, Plochá noha, Děti, Kristýna Přibylová, Klenba, Špička, Boty, Zdraví na Heureka.cz

Video