Maminka.czOvulace

Kalkulačka ovulace a plodných dnů: Vypočítejte si, kdy jste nejplodnější

Markéta Novák Matějková 27.  11.  2019
Vypočítejte si, kdy je nejvhodnější čas na početí miminka, podle své ovulace. Načasování pohlavního styku zvyšuje totiž šanci na otěhotnění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kalkulačka ovulace a plodných dnů

Otěhotnět je možné je několik málo dní v měsíci, v tzv. plodných dnech. Abyste si mohly vypočítat, které dny to jsou, musíte vědět termín prvního dne vaší poslední menstruace. Tato kalkulačka vychází z toho, že máte pravidelný 28denní cyklus. Předpokládá se, že ovulace u vás v takovém případě vychází na 13. den po prvním dni poslední menstruace. Největší pravděpodobnost otěhotnění máte v den ovulace, ale také dva dny před ní a dva dny po ní.

V případě, že máte nepravidelný menstruační cyklus, využijte pro výpočet plodných dnů rozšířenou kalkulačku, kde zadáte počet dní vašeho nejkratšího a nejdelšího cyklu.

Jak poznáte ovulaci

To, že máte právě ovulaci, můžete poznat také podle následujících signálů. Jedním z příznaků ovulace je změna poševního hlenu. Během plodných dnů se mění jeho množství a je řidší. Někdy může být zbarvený do červena.

V období ovulace je děložní čípek na omak měkký, krátký a otevřený – je v něm hmatatelný otvor. V období neplodných dní je čípek tuhý, zavřený a dlouhý.

Ovulaci můžete sledovat také pomocí měření bazální teploty. V tomto případě se jedná o dlouhodobé sledování, teplotu je třeba měřit každý den ve stejnou dobu. Po ovulaci se teplota zvyšuje o půl stupně a je vyšší až do menstruace. Poslední den nižších teplot je zpravidla označován jako ovulační den. Od večera třetího dne již s velkou pravděpodobností nelze otěhotnět.

Citlivější ženy na sobě mohou v době ovulace pozorovat příznaky podobné těm při menstruaci – napětí v prsou, vyšší citlivost bradavek nebo bolest v podbřišku signalizující zralé a uvolněné vajíčko. Některé ženy tvrdí, že jsou v tomto období citlivější na pachy. Jiné si zase připadají atraktivnější a mají větší chuť na sex.

Velice orientačně (!) lze očekávat, že při pravidelném, obvykle 28denním cyklu, dochází k ovulaci 13. až 14. den od prvního dne cyklu (tj. první den menstruace). Pochopitelně je nutné brát v potaz životaschopnost spermií i vajíčka. Je tedy možné otěhotnět i po styku, který proběhl až 5 dní před ovulací, avšak maximálně den po ní.

Více informací o ovulaci najdete v článku Jak poznat ovulaci a plodné dny.

Témata: Těhotenství, Plodnost, Menstruace, Plodné dny, Ovulace, Kalkulačka, Calc, Split, Otěhotnění, Page, Simple, Ula, Var, Try, Cyklus, Menstruační kalhotky na Heureka.cz