Maminka.czZdraví

Nákaza pneumokokem: Hrozí záněty průdušek, zápal plic i meningitida

Simona Procházková 26.  10.  2022
Pneumokokové infekce nejsou ničím výjimečným zejména u kojenců a batolat do dvou let, přesto nejde o žádnou banalitu! Přenášejí se kapénkami, proto se snadno a rychle šíří zejména v dětských kolektivech, přičemž právě malým dětem mohou způsobit nebezpečná onemocnění! Jak ratolesti ochránit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stačí jedno kýchnutí, prsknutí nebo zakašlání a nebezpečí číhá za dveřmi. Pneumokok trápí malé i velké zejména v chladnějších měsících roku a nezřídka může za opakující se záněty dutin i průdušek nebo zhoršení astmatu.

VIDEO: Zánět středního ucha: Jaké jsou příznaky a jak nejlépe ulevit

Zánět středního ucha

Právě pneumokok je, mimo jiné, také jedním  z nejčastějších původců, který způsobuje bolestivé záněty středního ucha u dětí do dvou let věku. Velká část dětí se s tímto zánětem setká ještě před třetími narozeninami a u těch, které onemocní akutním zánětem středního ucha poprvé již před 12. měsícem věku, se zpravidla záněty opakují. Onemocnění je bolestivé a v nejhorším případě může dítě trpět dlouhodobými následky v podobě přetrvávající nedoslýchavosti. Opakované akutní záněty středního ucha často vyžadují chirurgický zákrok.

Oslabená imunita: vyšší riziko nákazy

Síla a zákeřnost bakterií pneumokoků spočívá zejména v tom, že se vyskytují v mnoha sérotypech (v současnosti je jich známo 93), z nichž ale jen některé jsou schopny vyvolat invazivní pneumokokové onemocnění. Každý sérotyp je tedy jinak nebezpečný a v tom spočívá jejich velká nevyzpytatelnost.

Někteří lidé mohou bakterii jen přenášet, aniž by u nich jakékoli onemocnění propuklo, a náchylnější k nákaze jsou jedinci s oslabenou imunitou nebo chronickým onemocněním. A samozřejmě i děti, jejichž imunitní systém je dosud nevyzrálý. Je důležité vědět, že vždy při jakémkoli podezření je na místě okamžitý zásah lékaře, jelikož invazivní pneumokokové infekce často zanechávají trvalé následky.

Bakterie, která způsobuje vážné nemoci. Očkovat nebo neočkovat?

Zákeřná bakterie pneumokoka

S kým máte tu čest? Streptococcus pneumoniae je bakterie, která v ústech i celém nosohltanu zdravých dětí i dospělých tvoří s mnoha dalšími součást zcela normálního a přirozeného bakteriálního společenství. Jestliže ale u konkrétního jedince dojde z nějakých důvodů k porušení obranných mechanismů, které zabraňují proniknutí bakterií do míst v organismu, která jsou za normálních okolností bez mikrobů (což jsou například dolní cesty dýchací, obličejové dutiny i oblast středního ucha), pak v tomto místě dojde k zánětu.

Ten pak působí buď lokální infekci, jako je například zánět středního ucha, anebo bakterie pronikne až do krve a vyvolá závažné onemocnění (zápal plic, zánět mozkových blan – meningitidu, otravu krve – sepsi), které může být až život ohrožující nebo dokonce smrtelné.

Pneumokokový zápal plic

Jednou z častých příčin vzniku zápalu plic jsou právě pneumokokové bakterie. Podle statistik onemocní v Česku ročně zápalem plic (pneumonií) 80 až 150 tisíc lidí, z toho až 20 % nemoci podlehne. Počet nemocných vždy stoupá, pokud navíc proběhne chřipková epidemie.

Pneumonie jsou nejčastěji infekčního původu a obvykle začínají infektem horních cest dýchacích, odkud se šíří do průdušek a plicních sklípků. Příznaky? Intenzivní kašel, horečka doprovázená zimnicí, dušnost, ostrá nebo bodavá bolest na prsou při hlubokém nádechu a zvýšená dechová frekvence. Inkubační doba mezi vniknutím bakterie do těla a prvními příznaky pneumokokového onemocnění je jeden až tři dny.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) připraví pneumokokový zápal plic o život ročně 1,6 milionu lidí na celém světě. A mezi nejohroženější skupinu patří právě malé děti do pěti let.

Vše o zápalu plic: Poznáte ho vždy podle bolesti na hrudi a kašle?

Jak se nenakazit? Zvýšená hygiena a očkování

Jak se lze před pneumokokem chránit? Účinnou prevenci představuje očkování a dodržování jednoduchých hygienických opatření, která bychom měli dětem odmalička vštěpovat. Základem je samozřejmě pravidelné a pečlivé mytí rukou mýdlem a teplou vodou, zvláště před jídlem a po příchodu domů z venku nebo z mateřské školky a používání kapesníku během kýchání či kašlání a následné umytí rukou.

Naučte ratolesti, že nemají s nikým sdílet nebo si půjčovat skleničky a hrnečky, příbory ani kartáček na zuby. Spolehlivou ochranu proti pneumokokové infekci představuje očkování (vakcínou Prevenar13 nebo Synflorix), které je plně nebo částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Očkují se děti již v kojeneckém věku (v několika dávkách).

Témata: Zdraví, Miminko, Batole, Nemoc, Dětské nemoci, Očkování, Hygiena, Zánět, Plíce, Pneumokok, Infekce, Nedoslýchavost, Onemocnění, Zápal plic, Zánět průdušek, Kašlání, Bakterie, Pneumonie, Synflorix, Nákaza, Milión lidí, Meningitida, Česká republika, WHO, Zápal, Zdraví na Heureka.cz