Maminka.czZpátky do práce

Po čem pracující matky touží? Zkrácené úvazky a možnost práce z domova

Přestože skloubení mateřství a kariéry je občas velmi obtížné, společnost začíná ženám, které se chtějí z jakéhokoliv důvodu do zaměstnání vrátit co nejdříve, vycházet vstříc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Návrat žen do pracovního prostředí dříve než rok po porodu se stává narůstajícím fenoménem, který klade vysoké nároky na celou rodinu. Počet maminek vracejících se do práce hned po dvaceti osmi týdnech nebo dokonce rovnou po šestinedělí ale přesto stále roste.

Za tímto trendem výrazně stojí projekty firem na začlenění matek do pracovního procesu, dále programy na podporu flexibilní práce a podpora zkrácených pracovních úvazků,“ vysvětluje Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR.

Navýšení přídavků na dítě i rodičovského příspěvku. Co dalšího schválila vláda?

Důvody jsou různé

Motivace žen k brzkému návratu do pracovního procesu se různí. Často se jedná o touhu rodiček po seberealizaci, mezi výjimky však nepatří ani brzký návrat do práce z důvodu nedostatku finančních prostředků.

Hnacím motorem může být také obava, že se po několikaleté pauze maminka už ve svém oboru neuchytí. V některých rychle se rozvíjejících pracovních odvětvích může totiž několikaletá přestávka znamenat problém při dalším uplatnění.

Nicméně maminky by se do pracovního života měly vracet teprve ve chvíli, kdy cítí, že na to jsou připravené a je to opravdu to, co chtějí,“ zdůrazňuje Wysoglad. Dále dodává, že na návrat maminky do práce musí být připravený i zbytek rodiny, tedy její partner a děti. Z počátku je přitom zapotřebí nemít přehnaná očekávání od sebe ani od ostatních.

Rodičovská dovolená 2017 - vše, co potřebujete vědět

Nejžádanější je práce z domova a flexibilní úvazek

Společnosti se tomuto trendu rychle přizpůsobují a namísto toho, aby maminkám házely klacky pod nohy, přicházejí s novými způsoby, jak jim ulehčit život. Mezi nejžádanější a současně nejčastější výhodu pro ženy s malým dítětem patří možnost práce z domova, za ještě důležitější pak maminky s dětmi pokládají flexibilní pracovní dobu.

V tomto ohledu mají nejlepší podmínky maminky pracující například v administrativě, oddělení personalistiky, marketingu, prodeje a dalších. Najdou se ale samozřejmě i profese, u kterých zaměstnavatelé nejsou schopni, v krajním případě pak ochotni, takové úvazky poskytnout. Například žena na pozici pokladní či pracovnice městské policie bude jen těžko pracovat z domova.

Pokud firma nepodporuje flexibilnější formy pracovního úvazku pro maminky, mají maminky tendenci hledat uplatnění jinde,” upozorňuje ředitel Adecco ČR.  Tento případ se týká právě Ivy, která před nástupem na mateřskou dovolenou pracovala ve státním sektoru.

V oboru internetového marketingu se začala vzdělávat takříkajíc při měnění plenek, protože rychle poznala, že život bez práce pro ni není to pravé. Zároveň se ale nechtěla vzdát ani času stráveného s rodinou, proto si nakonec našla práci, která jí umožňuje obojí.

Návratu do práce se nebojte. Matky jsou totiž výborné manažerky

Finanční bonusy a firemní školky

Zkrácené úvazky jsou velmi časté především v oblasti administrativní podpory, účetnictví a podnikových financí,“ jmenuje Wysoglad pozice využívající nestandardních pracovních poměrů. I místa, která podobnou volnost nenabízejí, však maminky stále lákají, nahrazují-li ji třeba firemní školkou nebo finančním příspěvkem na hlídání.

Tyto benefity poskytují obvykle větší společnosti, kterým se v době, kdy je na trhu práce nedostatek kvalifikovaných pracovníků, namísto zdlouhavého hledání a zaučování nového zaměstnance více vyplatí dát ženě na mateřské dovolené o několik tisícovek víc.

Přivýdělek k rodičovské: Víte na co máte nárok a co musíte splnit?

Pracovní místo můžete také sdílet

Jednou ze zatím spíše opomíjených možností zaměstnávání maminek na mateřské zůstává tzv. jobsharing neboli sdílení pracovního místa. Pro zaměstnance není vlastně ničím jiným než zkráceným úvazkem, pro zaměstnavatele však představuje značnou organizační zátěž, protože se musí místo o jednoho zaměstnance, kterého by zaměstnával na plný úvazek, starat rovnou o dva, kteří se o dané místo dělí.

Tato možnost zkráceného úvazku se tak zatím ve firmách příliš neuchytila. „Jobsharing společnosti využívají nejčastěji pro zaměstnance na administrativních pozicích. Jeho využití však stále nepřesahuje pět procent z pozic, které jsou vytvořeny přímo pro ženy na mateřské dovolené,“ uvádí ředitel agentury Adecco.

Návrat do práce po mateřské nebo rodičovské: Víte, na co máte právo?

Buďte opatrné! Trendu pracujících maminek využívají i podvodníci

Pokud plánujete návrat do pracovního procesu, ať už pro pocit osobního naplnění, udržení pracovních návyků nebo zkrátka proto, že si chcete finančně přilepšit, ale zatím se úplně nechcete vzdávat veškerého času stráveného s dítětem a dalších výhod spojených s mateřskou, případně rodičovskou dovolenou, můžete začít s menšími zakázkami a prací z domova.

V tomto případě doporučujeme velkou opatrnost, mnozí podvodníci právě na takové ženy chystají pasti v podobě lákavých inzerátů, které slibují snadný přivýdělek za výjimečně dobrých podmínek. Často se jedná o manuální činnosti, podobné nabídky se ale nevyhýbají ani zdánlivě zajímavějším oborům.

Pokud inzerát po uchazečích vyžaduje jakoukoliv vstupní investici, je to jasný signál pro jeho vyřazení ze seznamu. Riskantní jsou také pracovní portály, které nabízí pracovní nabídky snů, ale za registraci nebo kontakt na zadavatele vyžadují platbu, často v podobě drahé SMS.

V takových případech se jedná zpravidla o podvod a ani po zaslání platby se žádných informací, natož práce, určitě nedočkáte. Pozor dejte také na nabídky, o kterých zadavatel neposkytuje příliš mnoho informací a jejich předání odkládá na osobní setkání – obvykle jde o tzv. MLM systémy, přímý prodej finančních produktů po telefonu nebo dokonce poskytování erotických služeb.

Férový zadavatel inzerátu se nemusí stydět většinu informací uvést rovnou a bez dlouhých vytáček. Před odpovědí na inzerát, který ve vás vzbuzuje byť sebemenší podezření, se považuje za nejlepší danou firmu pořádně proklepnout na internetu a až poté reagovat.

Video: Chystáte se do nové práce na pracovní pohovor? Poradíme vám, jak se vhodně obléknout

Chystáte se do práce? Právě pro vás je tu náš projekt Back to work
Mateřská dovolená 2017 – vše, co potřebujete vědět
Navýšení přídavků na dítě i rodičovského příspěvku. Co dalšího schválila vláda?
Témata: Kariéra, Zpátky do práce, Pracující matky, domov, Vláďa, Pracovní život, Portál, Maminka, Pracovní pohovor, Možnost práce, Pracovní proces, Plný úvazek, Sdílení, Očekávání, Brzký návrat, Finanční prostředek, Pracovní místa, Hnací motor, Dom, Máť, Vysoké nároky, Inzerát, Práce z, Městská policie, Pracovní portál