Maminka.czTěhotenství

Po porodu mi zůstal převis na břiše. Pomůže plastika?

redakce 21.  4.  2017
Řešíte dilema, se kterým si nevíte rady? Pomůžeme! Čtenářka Šárka se ptá, jestli jít na plastiku břicha kvůli převislému břichu, které jí zůstalo po porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dotaz

Šárka K., Ústí nad Labem:

Mám doma dvouletá dvojčátka, v těhotenství s nimi jsem nabrala neuvěřitelných jedenatřicet kilo, a i když to šlo po porodu dolů téměř samo (do deseti měsíců jsem, zřejmě díky intenzivnímu kojení, nočnímu vstávání a dlouhým procházkám s kočárkem, byla na své původní váze), bříško to přeci jen odneslo.

Rodila jsem sekcí, takže kromě hromady strií mě „zdobí“ ošklivý převis kůže nad jizvou, „pneumatika“ a celkově mám pupík zdeformovaný… Cvičení nepomáhá, takže řeším dnes a denně dilema, jestli se svěřit do rukou lékařů a udělat radikální „řez“, a to doslova…

CO NA TO ODBORNÍCI?

MUDR. JITKA VRTIŠKOVÁ, plastický chirurg
Lékařský dům Praha 7, ld.cz

S jakýmkoli zásadním řešením je třeba vyčkat minimálně rok po porodu, aby mělo břicho možnost dostat se do stavu co nejpodobnějšího původnímu. Největším problémem maminek je uvolněná kůže a rozestup přímých břišních svalů, který může být trvalý.

Pokud tedy nedojde do roku od porodu k úpravě, je možno uvažovat o plastické operaci břicha, tzv. abdominoplastice. V některých případech může být hrazena zdravotní pojišťovnou. V případě velkého rozestupu břišních svalů se mohou objevit zdravotní problémy a bolesti při námaze.

Otestováno: Zhubla jste, ale břicho vám po porodu zůstalo? Možná máte diastázu


EVA KAŠÍKOVÁ, lektorka cvičení pro maminky
studio Monkey’s Gym

Během šestinedělí je dobré podporovat zavinování dělohy (i prostým lehem na břiše). Pár dní po přirozeném porodu pak cvičit lokální cviky na aktivaci pánevního dna. Po porodu dáváme do pořádku nejdříve hluboký stabilizační systém páteře (cvičení upraví i rozestup břišních svalů).

Po císařském řezu je stav odlišný, rekonvalescence trvá až tři měsíce, ale i zde je dobré po porodu posilovat pánevní dno. Svaly do formy vrátíte, problém povislé kůže je individuální. Roli hrají věk, jaké bylo bříško dříve, o kolikáté těhotenství jde, dědičné dispozice atd.

A jaký je váš názor? Jít, či nejít na plastickou operaci?

Poradna: Po porodu mi zůstalo vytahané břicho. Co s tím?
Poradíme: Jak vyzrát na strie a získat po porodu zpět ploché bříško
Ploché bříško a větší, krásně pevná prsa. Mladá maminka Jana má zpět své sebevědomí

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Po porodu, Pánevní dno, Noční vstávání, Lékařský dům, Zdravotní problém, Intenzívní kojení, ZUŠ, Mladá maminka, Vstávání, Rekonvalescence, Lékařský dům Praha, Pór, Dilema, Ploché bříško, Eva Kašíková, Plastika, Rozestup, Radikální řez, Převis, Ústí nad Labem, Plast, Největší problém, Zdraví na Heureka.cz