Maminka.czPo porodu

Co vás může zaskočit po porodu? Čekají vás tyhle procedury

Tereza Víchová 21.  2.  2019
A je na světě! Po nekonečných týdnech čekání a úporných kontrakcích jste se dočkala a budete svůj uzlíček držet v náručí. Ano, ale ještě vás čeká pár procedur. Přece jen máte za sebou POROD.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsou to věci, které se předem moc neřeší. Adaptace, vaše pocity, injekce, pobyt na sále, kontroly? Koho by to zajímalo, když teď tady jde o toho vašeho vytouženého drobečka! Nás ano, abyste věděla, co čekat. Jde totiž o vás oba, maminka a miminko jsou přece spojité nádoby. 

Na bříško, mami! 

„Pokud porod proběhl bez problémů, mamince se vyhrne košile a miminko ihned putuje k ní na bříško,“ říká porodní asistentka Jana Hackelová. „Tady se mu nechá dotepat pupečník a poté se odpojí.“ Na miminko stále dohlíží dětská sestřička, především jde o jeho dobrou adaptaci. Je-li v pořádku, nic nebrání podpoře bondingu. „Miminka musí být přikryta teplou dečkou, protože rychle ztrácejí teplotu,“ vysvětluje Jana Hackelová. „Také se mohla nalokat plodové vody, což se třeba projeví až po chvíli. I proto tu musí být stále dohled novorozenecké sestřičky.“ 

Kojení bez problémů: Proč je dobré mít laktační poradkyni?

Porod placenty 

Ještě než se začnete důkladně seznamovat se svým miminkem, čeká vás injekce a porod placenty. „Podle doporučení České gynekologické a porodnické společnosti se mamince podává jednorázová dávka oxytocinu, která způsobí nebolestivou kontrakci,“ objasňuje Jana Hackelová.

„Ta podporuje odloučení placenty.“ Na placentu se může čekat až hodinu, ale obvykle ji porodíte pár chvil po samotném porodu jako poslední tečku. Nebude vás to nijak bolet ani zatěžovat, ale celá akce je nesmírně důležitá pro zdravotnický personál.

„Do porodu placenty je u rodičky přítomen porodník i porodní asistentka,“ dodává Jana Hackelová. 

„Po něm placentu kontrolují. Když se případně neodlučuje, podávají se ženě léky nebo se pak placenta musí vybavit manuálně či kyretou.“ Toho se ale zbytečně neděste, bývá to v minimu případů. 

Být u porodu se neomrzí. Je to zázrak, říká novorozenecká sestra

Nemusí vám být hej 

Na otázku, jak vypadají mámy těsně po porodu, odpovídá Jana Hackelová jednoznačně, že většina z nich unaveně až vyčerpaně. Kde je tedy to absolutní štěstí a nabití hormony, které známe z knih? „Hlavně po dlouhém nočním porodu je naprosto běžné, že se maminky necítí na to mít miminko hned u sebe a není třeba z toho mít špatný pocit,“ říká rozhodně porodní asistentka. 

„Leckterá potřebuje i chvíli času, aby se s celou novou situací srovnala. 
A od toho je tu personál, aby pomohl.“ Ani miminko nemusí být v učebnicové formě, která zahrnuje samopřisátí – třeba když se nalokalo plodové vody a o první kojení nejeví zájem. Všemu dejte čas, adaptace je proces, který může nějakou dobu trvat. „I miminku, které má nějaké běžné adaptační potíže, stačí obvykle hodina až dvě a vše se rázem změní,“ uklidňuje Jana Hackelová. 

Nástřih? Ošetříme 

Po porodu placenty je čas věnovat se vašemu tělu. I přes veškeré snahy o co nejpřirozenější porod je občas nutné přistoupit k nástřihu hráze. Jana Hackelová zdůrazňuje, že se tento zákrok opravdu nedělá plošně či „preventivně“, což o něm často koluje (bylo by ostatně i nelogické, aby si porodníci přidělávali práci a vám pozdější nutné hojení). Když už se episiotomie udělat musí, čeká vás šití: „To se provádí s použitím lokálního anestetika, ale když to maminka netoleruje dobře, mohou se podat analgetika do žíly,“ shrnuje porodní asistentka. „Mezitím může být miminko samozřejmě u maminky.“ 

Nástřih hráze: Užitečný zákrok, nebo zbytečnost?

Dvě hodiny, dvojí adaptace 

Tam, kde jste porodila, strávíte následující dvě hodiny. Pokud chcete a jde to, je tu s vámi miminko a někdo další – obvykle partner. Personál tu pak setrvá celou dobu, než se porodí placenta. Poté (a po eventuálním ošetření vašeho poranění) vás chodí v pravidelných intervalech kontrolovat vždy porodní asistentka: „Měříme tlak, kontrolujeme zavinování dělohy přes bříško, míru krvácení,“ jmenuje jednotlivé úkony Jana Hackelová. „Většinou stačí dohlížet na maminku třeba každých deset až patnáct minut, ale vše závisí na průběhu porodu, jeho délce a náročnosti.“

Nástřih a šití mi zkazily porod, říká Dáša. Bylo to vůbec potřeba?

Táta v pozoru 

Proč je důležitá stálá přítomnost partnera? Je to hlavně kvůli možným potížím miminka. Vy sama nemáte tak chladnou hlavu, abyste si všimla, že třeba začne hůř dýchat nebo rychle prochladlo i přesto, že se vám zdá dost zabalené.
„U některých dětí mohou nastat nějaké adaptační potíže během několika vteřin právě v prvních dvou hodinách po porodu,“ říká Jana Hackelová.

Bonding je skvělá věc, ale bez dohledu by to byl risk.“ První hodiny po vašem oboustranně náročném výkonu se totiž může opravdu stát ledacos: Proto i vy se můžete jen trochu napít a zatím vám na sále nedají nic k jídlu. To kdyby došlo třeba k většímu krvácení a byla by nutná narkóza. 

Bonding: Přilepte si miminko k sobě. Poradíme, jak na to

Do sprchy! 

Dvě hodiny od největšího životního výkonu jsou bez úhony za vámi? Hurá do vody a na vlastní nohy. Do sprchy vás odvede porodní asistentka a můžete ze sebe smýt část únavy. Z 90 % to podle slov Jany Hackelové zvládnete na jedničku a během sprchy se také poprvé po porodu vymočíte. „Na to je čas až šest hodin po porodu, ale nebývá to problém už ve sprše,“ dodává porodní asistentka.

„Vyprázdnit by se pak maminka měla během pobytu na oddělení šestinedělí, což je obvykle dvaasedmdesát hodin.“ Pomůže vám dodržování pitného režimu (což je nutné i pro správný start kojení), ovoce a kompoty. Pořádně se najíst budete moci hned po poporodním osprchování, až přijdete na pokoj. 

Pediatr, kamarádka a dovážka jídla. Na koho mít číslo po porodu?

Co vás může zaskočit 

Třeba budete po porodu jako rybička s pocitem, že byste mohla za chvíli rodit znovu (takhle ošálily hormony mě, únava se dostavila až doma). Obvyklé jsou ale třeba pocity na omdlení způsobené nízkým tlakem. „Mamince se také může přechodně trochu hůř dýchat, než klesne bránice,“ vysvětluje dále Jana Hackelová. „Mnohé rodičky překvapí i velikost bříška po porodu. Děloha je ale stále uvolněná, svaly povolené. Vše se vrátí do formy, od toho je šestinedělí.“ 

Syn přivítal Isabelu těsně po porodu, vylekala ho placenta, říká kněžka Lilia

Nepřepněte síly 

Až se zabydlíte k většímu vzájemnému oťukání na pokoji šestinedělí, pamatujte na jedno zlaté pravidlo: odpočatá máma (v rámci možností) = spokojená máma. Když bude spát miminko, spěte taky. Neřešte v tu chvíli výběr fotky na Instagram ani nákup dupaček v e-shopu. „Když jsme nevyspalé a unavené, vše snášíme mnohem hůř,“ říká Jana Hackelová. „Dítě potřebuje pevnou a jistou matku, doporučuji i regulovat množství návštěv.“ Kamarádkám proto řekněte, že je ráda pozvete domů, a do porodnice pusťte jen ty nejbližší. Není nic delšího než noc s plačícím miminkem po dni, kdy jste neměla možnost si ani na chvíli lehnout. 

Co je to Apgar skóre a kdo ho vymyslel?

Po císařském řezu...

  • Většina císařských řezů se provádí ve spinální anestezii, ne v celkové narkóze. 
  • Miminko vám určitě aspoň na chvíli ukážou či přiloží s dopomocí především proto, abyste věděla, že vše dobře dopadlo. 
  • Zásadní je zůstat 12 hodin v absolutním klidu vleže, aby vás netrápily bolesti hlavy, v tu dobu se o miminko postarají sestřičky a budou vám ho nosit. 
  • Po císařském řezu budete pravděpodobně krvácet méně a kratší dobu než po vaginálním porodu. 

 

Témata: Porod, Novorozenec, Po porodu, Miminko, Instagram, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Placenta, Plodová voda, pusa, Samopřisátí, BÝT U PORODU, Asistentka, Zákal, Procedura, Déčko, Špína, Jana Hackelová, Bříško, Pór, Vaš, Porodní asistentka, Maminka