Maminka.czNovorozenec

Pobavte se rekordy a zajímavostmi s dětmi v hlavní roli

Michaela Karavarakis 10.  5.  2013
Pobavte se rekordy a zajímavostmi s dětmi v hlavní roli
Zajímá vás, kolik vážilo při narození nejtěžší dítě na světě? Kdo a kdy porodil za svůj život nejvíc dětí? A proč se doporučuje rodit v květnu? Odpovědi na tyto i další otázky vám nyní přinášíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Slavní předčasně narození

Nemějte strach, jestli je vaše miminko předčasně narozené. Mezi slavné předčasně narozené děti patří například Albert Einstein (ten byl navíc narozen s abnormálně velkou hlavou a v kombinaci s pozdním nástupem řeči, se lékaři dlouho obávali, že bude retardovaný), Charles Darwin, Isaac Newton, Jean Jacques Rousseau, Napoleon Bonaparte, Mark Twain, Pablo Picasso, Auguste Renoir, Sir Winston Churchill a další.

Máma rekordmanka

Největší počet dětí narozených jedné ženě je neuvěřitelných 69! Šedesát devět dětí porodila v letech 1725 až 1765 jedna žena na ruském venkově. Jednalo se o šestnáct párů dvojčat, sedm sad trojčat a čtyři sady čtyřčat.

První dítě jižního pólu

První dítě narozené na Antarktidě byl v roce 1978 chlapeček Emilio Marcos Palma.

Nejtěžší dítě

Nejtěžší narozené dítě, které přežilo, vážilo 10 kg a narodilo se v roce 1955 v Itálii. Ženě v Kanadě se v roce 1879 narodilo miminko vážící 13 kilogramů, bohužel však zemřelo 11 hodin po porodu.

Nejmenší dítě

Nejmenší narozené dítě - holčička Rumasia Rahman - vážilo po porodu pouhých 260 gramů. Rumasia a její dvojče - sestra Hiba - se narodily 4. září 2004 již ve 25. týdnů těhotenství. Rumasia vážila 260 gramů a měřila 25 cm, její sestra byla více než dvojnásobná (vážila přes půl kila) a měřila 30,5 cm. Holčičky se narodily tak brzo proto, že jejich matka trpěla závažnou formou preeklampsie, která mimojiné způsobila i zpomalený růst plodů. I přes svůj velký počáteční handicap je Rumasia dnes normální 9 letá holčička. V minulosti podstoupila laserovou operaci očí a nyní musí nosit brýle, je drobnější než ostatní děti jejího věku a její motorika je lehké zpožděná. Jinak ale žádné trvalé násleky svého předčasného porodu a rekordně nízké váhy nenese.

Májová koťátka

Děti narozené v květnu váží v průměru o 200 g víc, než děti narozené v jiných měsících.

Bušení srdce

V okamžiku porodu bije dětské srdce tepem zhruba 180 pulsů za minutu, po pár hodinách se frekvence snižuje na 140 tepů. Ročnímu dítěti napočítáte přibližně 115 tepů za minutu a dospělému člověku 70 - 80.

Čich - vjem, který bychom neměli podceňovat

Výzkumy ukázaly, že miminka dokáží poznat vůni mateřského mléka vlastní mámy a ignorovat vložky do kojících podprsenek používané jinými ženami. Ještě více překvapující je fakt, že žena se zavázanýma očima je schopná poznat své miminko jen podle čichu.

Nejmladší máma na světě

Lina Medina, 5 letá dívka z Peru, byla nejmladší osobou na světě, která porodila zdravé dítě. Stalo se tak 14. května 1939 a narodil se jí chlapeček.

Průměrná roční spotřeba

Ročně miminko v průměru spotřebuje zhruba 7.500 plenek.

Jedna, dva, tři!

Každé tři sekundy se někde na světě narodí dítě.

Zapomnětlivá batolata

Děti si toho do 3 let věku moc nepamatují. Fakt, že většina zážitků z raného dětství se v dlouhodobé paměti neuloží, si vědci vysvětlují tím, že "nahrávací aparát" v lidském mozku ještě není 100% plně vyvinutý.

Oblíbené úterý

Nejvíc porodů ze všech dnů v týdnu připadá na úterý. Nejmíň se jich naopak odehraje v sobotu či v neděli, i když to může být jednoduše proto, že o víkendu neslouží tolik lékařů či sester.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Albert Einstein, Rekord, Nejmenší dítě, Charles Darwin, Napoleon Bonaparte, Největší počet, Church, Předčasné narození, Darwin, Auguste, Winston Churchill, Jižní pól, Rekordmanka, Jacques, Řek, Zajímavost, Isaac Newton