reklama

Počasí nic moc? Zahřejte se voňavou polévkou (4 recepty)

Zahřejí, děti je milují a jsou vhodnou složkou každého zdravého jídelníčku. Servírujte ty, kvůli kterým vás budou ratolesti milovat a manžel obdivovat vaše kulinářské umění.

Krémová brokolicová polévka

Porce: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 10 minut

600 g čerstvé nebo mražené brokolice, rozdělené na růžičky
2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
1 polévková lžíce másla
350 ml mléka
100 ml smetany

na krutony: včerejší rohlíky, nakrájené na kostičky
máslo na osmažení

Cibulku osmažíme na másle, ale nenecháme zhnědnout. Přidáme růžičky brokolice, zalijeme mlékem a asi 150 ml vody a vaříme 10 minut nebo doměkka. Kostičky rohlíků osmažíme na másle. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a podáváme.

Tip: Do polévky lze přidat také čerstvé bylinky, krutony můžete opéct nasucho, na másle nebo na olivovém oleji v troubě.

Minestrone

Porce: 4
Příprava: 20 minut + namáčení fazolí
Vaření: 15 minut

1–1,2 l vývaru nebo vody
200 g suchých bílých fazolí, přes noc namočených ve vodě
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 středně velká mrkev, nakrájená na kostičky
120 g hrášku
1 řapíkatý celer, oloupaný a nakrájený na plátky
1 malá cibule, nakrájená najemno
2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
4 středně velká rajčata

Namočené fazole uvaříme ve stejné vodě doměkka. Rajčata spaříme a oloupeme, zbavíme zrnek a měkkého středu. Dužninu nakrájíme na kousky. Na oleji orestujeme mrkev, celer a cibuli. Přidáme brambory a restujeme ještě několik minut. Jako poslední přisypeme hrášek, kousky rajčat a měkké fazole a zalijeme vlažným vývarem nebo vodou.

Vaříme asi 15 minut, aby byly brambory měkké. Část zeleniny odebereme a propasírujeme zpět do polévky, část polévky můžeme rozmixovat a poté vrátit vyjmutou část zeleniny zpět. Polévku osolíme, rozdělíme do talířů a podáváme zakápnutou olivovým olejem.

Tip:Zmíněnou zeleninu lze doplnit nebo nahradit jakoukoli sezonní zeleninou, jako je cuketa, brokolice, kapusta nebo fazolky. Výborné je jednotlivé porce posypat parmazánem.

Kuřecí vývar se zeleninou

Porce: 4
Příprava: 15 minut + čas na chladnutí polévky
Vaření: nejméně 100 minut

Na vývar:
1 kg kuřecích skeletů nebo jiného kuřecího masa s kostmi
2 středně velké mrkve, očištěné
1 petržel, očištěná
kousek celeru, očištěný
1 cibule se slupkou, rozkrojená napůl
1 stroužek česneku, oloupaný
1 bobkový list
3 kuličky černého pepře
2 kuličky nového koření
čerstvá petrželka nebo jiné bylinky

Na dokončení:
2 středně velké mrkve, očištěné a nakrájené na kolečka
2 jarní cibulky s natí, nakrájené na kolečka

Ve velkém hrnci na lžíci másla osmažíme zeleninu. Přidáme maso a zalijeme asi litrem a půl vody. Jakmile se vytvoří pěna, sebereme ji pomocí sběračky a přidáme bylinky i koření.
Necháme alespoň 90 minut pomalu vařit a podle potřeby doléváme studenou vodou. Hotový vývar přecedíme, necháme vychladnout a lžící sebereme tuk. Maso obereme a vrátíme zpět do vývaru. Přivedeme k varu, doplníme mrkví a vaříme asi 10 minut. Podáváme s kolečky jarních cibulek.

Tip:Do vývaru lze přidat také kousek pórku nebo jiné bylinky než petrželku, například tymián.

Čočková polévka

Porce: 4
Příprava: 5 minut + čas na namáčení
Vaření: 20 minut

200 g čočky, den předem namočené
1,2 l zeleninového vývaru
1 snítka majoránky
1 bobkový list

Namočenou čočku uvaříme ve vývaru doměkka, asi 10 minut, majoránku a bobkový list vyjmeme a vyhodíme. Třetinu čočky dáme stranou a zbytek polévky rozmixujeme ponorným mixérem. Vrátíme celou čočku, promícháme a podle chuti osolíme a opepříme a podáváme s čerstvými bylinkami. Podávat můžete i s chlebovými krutony.

Tip: Nemáte-li dost času na namáčení čočky, použijte předvařenou a vařte ji asi 10 minut doměkka. Polévku můžete vařit s kostičkami nadrobno nakrájených brambor. Bude tak hustší a sytější.

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Hodně záleží na vašem přístupu k lidem, Luna vám ale postavení mezi kolegy i klienty zlepšuje. Proto se nebojte pracovních jednání i…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama