Maminka.czŠkolák

Počet obézních dětí se v ČR za patnáct let zčtyřnásobil

redakce 4.  9.  2012
Obraz dvousetkilových dětí není jen výsadnou vyspělých zahraničních zemí. Situace je alarmující i v České republice. Počet obézních dětí se zde za patnáct let zčtyřnásobil. Odborníci varují, že se nadměrná váha přenáší i do dospělých let. Není proto divu, že se Češi stali jedním z nejtlustších národů v Evropě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle Evropské komise se v Evropské unii aktuálně pohybuje asi dvaadvacet milionů dětí s nadváhou nebo obezitou. Každý den přitom přibývá více než tisíc nových případů. Podobným problémům čelí i americký kontinent, kde je čtvrtina Američanů ve věku sedmnáct až čtyřiadvacet let příliš tlustá na to, aby mohla sloužit v ozbrojených složkách. Trend nadměrné váhy postupuje dále do asijských zemí. Zaznamenali ho nově například v Číně a Thajsku.

Příčiny dětské obezity lze hledat v genech jedince nebo v nevhodném životním stylu. Zatímco genetická výbava je předem určená, způsob života lze ovlivnit. Stačí dodržovat správné stravovací návyky a dbát na dostatečnou pohybovou aktivitu. Potřebné je také naučit se odolávat přejídání. Tělo jinak začne ukládat přebytky ve formě zásobního tuku. Obézní děti se potom vystavují zvýšenému riziku onemocnění, například cukrovky, kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Nadměrná váha působí negativně nejen na tělesnou schránku, ale i na psychiku.

Nejúčinnějším lékem v boji proti obezitě je včasná a důkladná prevence. Rodiče a vzdělávací instituce mají jít příkladem a společně pracovat na tom, aby děti již od útlého věku získaly přirozenou radost z pohybu a naučily se automaticky přijímat zdravou stravu.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž o hračky k seriálu Jake a piráti ze Země Nezemě

Ideální představa má ale slabiny. Kvůli pracovnímu vytížení mohou rodiče věnovat svým dětem pouze omezenou pozornost. Odpovědnost se tak mnohdy přenáší na vzdělávací instituce, a to na základní, střední a vysoké školy. Děti a studenti v nich mají zajištěnou základní péči v podobě pestré nabídky obědů a tělesné výchovy. Prostory škol jsou ale stále častěji zaplněny bufety a automaty. Lákadlu cukrovinek, keksů a energetických nápojů málokdo odolá. Nízký počet hodin tělesné výchovy potom nevystačí na záchranu dlouhodobě zanedbané kondice.

Na základě průzkumu Světové zdravotnické organizace WHO, která upozornila mimo jiné i na vzrůstající obezitu u českých dětí, se začalo Ministerstvo zdravotnictví ČR problematikou zabývat. Podniká již kroky ke zlepšení životního stylu českých dětí a financování sportu. Podle průzkumu WHO totiž celé tři čtvrtiny českých dětí nesplňují mezinárodní doporučení pro pohybovou aktivitu šedesát minut denně, ačkoliv je sport nejpřirozenější a nejdostupnější prevencí v oblasti péče o zdraví. Životní příběhy, sny a zpovědi obézních teenagerů můžete sledovat v prémiovém seriálu 200 kilový teenager, který vysílá stanice Zone Reality.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Počet, Nový případ, Energetický nápoj, Pracovní vytížení, Genetická výbava, Pirát ze Země, Země Nezemě, Let, Vzdělávací instituce, Pat