Maminka.czKam s dětmi

Pochodem vchod proti násilí

Iva Endrychová 15.  9.  2015
V sobotu 19. září se v pražské Divoké Šárce uskuteční 2. ročník charitativního pochodu - Šlapeme násilí na paty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Akci pořádá centrum ACORUS, které pomáhá obětem domácího násilí. Pochod v jedenáct hodin slavnostně odstartují Zora Jandová a David Matásek. A svou účast také slíbila patronka ACORUSU Michaela Jílková. Ta k tomu dodává: "Stále jsou mezi námi lidé (a to napříč všemi sociálními skupinami ), kteří doma,  tedy v prostředí, kde se má člověk cítit bezpečně, zažívají kruté peklo domácího násilí ze strany blizkého člověka. A proto se stále musí veřejně opakovat a zdůrazňovat, že násilí je nepřípustné, zavrženíhodné a nikdo nemá právo druhému ubližovat. Je třeba, aby si to oběti uvědomovaly a vyhledaly odbornou pomoc."

Minimální charitativní startovné 150,-Kč (děti do 15 let zdarma) a celý výtěžek (firma ECCO věnuje za každý kilometr “ušlý proti násilí” osm korun) použije centrum ACORUS na pomoc obětem domácího násilí. Pro prvních 100 online zaregistrovaných účastníků jsou připraveny v den pochodu dárkové tašky od sponzorů.

Postavit na start se lze kdykoliv mezi 11. a 13. hodinou v kempu Džbán. Okružní trasa měří 6 kilometrů a je tedy přístupná téměř všem. Na startu účastníci obdrží silikonový náramek místo vstupenky a děti kartičku na razítka, která budu cestou sbírat za splnění úkolů na stanovištích.

Program odpoledne

Celá akce potrvá od 11 do 16 hodin. V průběhu odpoledne je pro účastníky připraven pestrý doprovodný program pro celou rodinu. Již od 13 hodin ožije pódium v kempu Džbán. Představí se divadlo Rolnička pro děti a hudební skupina Yellow Sisters. Dále zde účastníci naleznou stánek Věda nás baví, výtvarnou dílničku pro děti a ECCO kožedělný stánek. Mohou se také těšit na rugby workshop a focení s Vespou.

"Zveme všechny, kdo mají rádi procházky přírodou a chtějí podpořit boj proti domácímu násilí", vysvětluje za pořadatele Zdena Zuzana Bednářová, ředitelka centra ACORUS, které pomáhá obětem domácího násilí. Záštitu nad pochodem převzal starosta městské části Praha 6, Ondřej Kolář.


Centrum ACORUS provozuje poradnu i azylový dům. A pomáhá také dětem

Centrum ACORUS funguje již 18 let a zaměřuje se na pomoc obětem domácího násilí. Ohrožené osoby mohou využít zdarma ambulantní poradnu, kde centrum nabízí sociálně-právní a psychologické poradenství, psychoterapii a právní informace obětem trestných činů. 

Provozuje také azylový dům na neveřejné adrese, kam se lze dovolat na nonstop krizovou linku 283 892 772.

Po až ročním pobytu v domě mohou některé klientky odejít do bytů následné pomoci. 

„Nově také poskytujeme odborné služby dětem, které zažívají či zažily domácí násilí jako svědci nebo přímé oběti. Pomáháme jim v centru Locika, které zahájilo činnost letos v květnu,“ dodává ředitelka Zuzana Zdena Bednářová. 

V roce 2014 vyhledalo pomoc centra ACORUS  1500 osob ohrožených domácím násilím.

 

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Locika, Patronka, Násilí, Rolnička, Zora Jandová, Azylový dům, Rugby, Sociální skupina, Michaela Jílková, Startovné, Starosta, Pochod, Celá akce, Yellow Sisters, Náramek, Domácí násilí, Trestný čin, Okružní trasa, Ondřej Kolář, Acorusu, Náš