Maminka.czNoční pomočování

Počůrává se ještě v pěti letech? Měli byste zbystřit

Jana Vápeníková 16.  3.  2017
Počurávání během spánku je u dětí běžné, platí to ale jen do určitého věku. V pěti letech už jde o nemoc a tu se nevyplácí podceňovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samovolné vyprazdňování močového měchýře během spánku je u malých dětí fyziologickým jevem. Centrální nervová soustava se postupně vyvíjí a schopnost reflexně kontrolovat svěrače získají děti obvykle v průběhu 2. až 3. roku života. Pokud se během spánku počurává pětileté nebo starší dítě, je třeba zbystřit. Od tohoto věku totiž lékaři hovoří o takzvané primární noční enuréze (PNE) neboli pomočování během spánku.

Diagnóze, kterou v pěti letech trpí každé čtvrté dítě, v sedmi letech je to každé desáté a u dvanáctiletých jedinců jde o problém přibližně u tří procent z nich. V nižším věku jsou dívky a chlapci v poměru jedna ku jedné, s narůstajícím věkem dívek ubývá. Noční pomočování se týká zejména dětí, ale přetrvává až u jednoho procenta dospělých: odborníci hovoří o přibližně 75 000 dospělých enureticích v rámci České republiky.

Kde se bere mokrá nemoc

Za příčiny nočního pomočování jsou považovány tři faktory, které se navzájem prolínají: nadměrná tvorba moči ve spaní, snížená kapacita močového měchýře během spánku a porucha budicích mechanismů při nucení na močení. Zatímco dospělý člověk vytvoří ve spánku přibližně poloviční množství moči než ve dne, u některých dětí je tato hormonální regulace porušena z důvodu nedostatečné tvorby hormonu vazopresinu.

Tři tajné triky, jak naučit dítě na nočník za tři dny

Noční pomočování zvládnete s porozuměním a empatií

To pak vede k vytváření nadměrného množství moči, které močový měchýř není schopen pojmout. Problém snížené kapacity močového měchýře se netýká všech pomočujících se dětí. Některé z nich mohou mít objem měchýře normální, ale objevuje se u nich takzvaná hyperreaktivita, která způsobuje stažení a vyprázdnění měchýře ještě předtím, než se zcela naplní.

Důležité je ovšem uvést, že u primární noční enurézy neproběhlo „suché období“ a pomočování je jediným příznakem. Jinými slovy se vaše dítě ještě nenaučilo nepočurávat. Jestliže už bylo více než šest měsíců bez potíží a ty se opět objevily, jde se o takzvanou sekundární enurézu, což je závažnější diagnóza.

Za tímto příznakem stojí ve většině případů třeba zácpa, neurologická nebo endokrinologická porucha nebo infekce močových cest, často bývá příčinou psychický problém (potíže v rodině, například rozvod rodičů, úmrtí blízké osoby a podobně). V takovém případě se pomočování vyskytuje často jako důsledek a obvykle ustupuje po vyřešení primární příčiny.

U lékaře

Prvním krokem je objednání k pediatrovi. Nečekejte, až problém sám odezní! Ještě před návštěvou lékaře je dobré připravit si seznam projevů, které noční pomočování provázejí, a záznamy o počtu návštěv toalety dítětem během dne.

Ve 3 letech nosí plenu. Jak ho konečně naučit na nočník?

Je třeba kontrolovat a zaznamenávat, kolik tekutin dítě vypije během dne, zejména po večeři. Při samotném vyšetření s vámi lékař probere anamnézu dítěte i rodiny, dítě prohlédne a vyšetří jeho moč. Někdy je namístě i ultrazvukové vyšetření ledvin a močového měchýře.

Z nočníku zpět do plenek: Aneb Terezka se znova počurává


Odborník také bude vyžadovat vaši spolupráci. Není třeba se bát, vyšetření nijak nebolí. Po vyšetření rodič dostává takzvanou mikční a pitnou kartu. Do ní po dobu dvou dní zaznamenává, kolik tekutin kdy dítě vypilo a jaký objem moči poté vyčuralo. Vyplnění karty je dobré nepodceňovat, protože pomáhá stanovit diagnózu a určit další léčebný postup.

Důslednost se vyplácí

Lékař po vyšetření zhodnotí další postup. Především jde o režimová opatření. Také může dítěti předepsat vhodný lék, nejčastěji syntetický antidiuretický hormon, který tělo člověka běžně produkuje před spaním a který zabraňuje tvorbě moči. I tehdy ale platí, že alfou a omegou účinné léčby je dodržování speciálního režimu.

Bez toho totiž žádné léky fungovat nebudou. Teoreticky je to jednoduché: je třeba hlídat, aby dítě pilo zejména ráno, dopoledne a po obědě, večer pak už minimálně. Lehko se to řekne, ale hůře dělá. Praxe nicméně ukazuje, že pokud vy i dítě vytrváte, povzbudivé výsledky se dostaví. A jak by měl pitný režim a jeho rozložení během dne vypadat v praxi?

Noční pomočování zvládnete s porozuměním a empatií


Denní objem tekutin u pětiletého dítěte je přibližně jeden litr, přičemž více než polovinu z celkového množství by mělo dítě vypít za dopoledne. Další část je dobré vypít cca do 15. hodiny, k večeru už nechat jen trochu vody na zapití a po 18. hodině je dobré nepít již vůbec, maximálně dítěti dovolit vypláchnout si ústa vodou. Dbejte také na to, co dítě pije.

 

Denní objem tekutin u pětiletého dítěte je přibližně jeden litr, přičemž více než polovinu z celkového množství by mělo dítě vypít za dopoledne.

 


Snažte se vyvarovat močopudných nápojů; černý čaj, kolové nápoje a citrusové džusy nejsou těmi nejvhodnějšími. Přednost dávejte čisté vodě. Před spaním pak dítě nechte vyčurat i několikrát, naposledy ideálně těsně před usnutím. Pamatujte, že noční pomočování neohrožuje fyzické zdraví a vývoj dítěte, je ale značnou psychickou zátěží pro ně samotné i jeho rodinu.

Pomočování vyvolává u dítěte pocit hanby a strach z odhalení a často je vyčleňuje z kolektivu (dítě například nechce tam, kde se zůstává přes noc). Pokud vaše dítě oslavilo páté narozeniny a stále u něj přetrvává problém „mokré postele“, je třeba uvažovat o primární noční enuréze a situaci co nejdříve řešit s odborníkem.

Čím můžete dítěti pomoct

  • Důležité je pít ráno, dopoledne a po obědě zvýšené množství tekutin.
  • Po 18. hodině je vhodné tekutiny výrazně omezit, respektive vynechat úplně (zejména šumivé či kofeinové nápoje).
  • Dbejte na dostatečné podávání ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva ve stravě. Lze tím předejít zácpě, která se na nočním pomočování může podílet.
  • Připomeňte dítěti, aby se šlo před spaním vymočit několikrát: poprvé, když se mu chce, a naposledy pak těsně před spaním.
  • Zajistěte v noci dítěti snadný přístup k WC a také rychlou možnost si rozsvítit.
  • Nedávejte dítěti na noc pleny.
  • Snažte se vytvořit klidné prostředí, neřešte večer konflikty.
  • Dítě nikdy za počurávání netrestejte, naopak mu pomozte dodržovat režim a ukažte mu, že stojíte na jeho straně.
Každé páté dítě ve věku 5-12 let se v noci pomočuje
Noční pomočování dětí: Nejčastější dotazy rodičů
Homeopatika proti nočnímu pomočování

Maminko, mně je mokro - díl I.
 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Praktické rady, Ultrazvukové vyšetření, Mel B, letec, Noční pomočování, Celkové množství, První krok, Zvýšené množství, Kofein, Močení, Vhodný lék, Fyzické zdraví, Močový měchýř, Nervová soustava, Klidné prostředí, Jediný příznak, Vyprazdňování, Nadměrné množství, Dospělý člověk, Léčebný postup, Zdraví na Heureka.cz