Maminka.czKojenec

Podívej, co už umím! Jak mám šikovné ruce v roce?

Martina Machová 31.  3.  2016
Kdy sáhne pro hračku? Kdy ji uchopí? Kdy ji klidně zahodí? A kdy mává?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je neuvěřitelné, jak obrovské pokroky v psychomotorickém i tělesném vývoji udělá děťátko během jednoho roku! Všimněme si jen droboučkých dětských ručiček – jak obrovský je rozdíl mezi tím, co umí miniaturní prstíčky pár dní po narození a co zvládnou šikovné všetečné prstíky ročního „skorobatolete“.

Neuspěchejte motorický vývoj dítěte. Každá poloha má svůj čas

Po porodu jsou droboučké ruce děťátka jednou z nejroztomilejších částí jeho těla, ale zatím toho moc neumí – neumí nic cíleně uchopit, odhodit, natáhnout se či pokrčit směrem k vytouženému cíli. Jakmile se ale přehoupne rok nebo dva, umí čilé batole vyzdobit šikovnýma rukama byt rodičů víc, než by bylo milé. Co tedy vlastně takové mrně do jednoho roku svýma rukama zvládne?

Jednoduchý přehled motoriky rukou miminka od 0 do 1 roku

  • Novorozenec 0 – 1. měsíc

Ručičky novorozence bývají sevřené v pěst, pokud se ale předmětem dotknete jeho dlaně, mohou předmět uchopit díky tzv. úchopovému reflexu (ten časem vymizí). Děťátko tento úchop nekontroluje, neovládá jej vůlí a předmět z ruky brzy pouští. V reflexním úchopu bývá velké, doslova viditelné, napětí. Děťátko jím též reaguje na nenadále situace, které ho překvapí, vystraší apod.

  • Kojenec 2. měsíce

Pěstičky pozvolna povolují, dlaně se otvírají. Živý zájem o zajímavý předmět v jeho blízkosti ale dává najevo spíše pohybem celého těla, než že by pro něj bylo schopné sáhnout.

  • Kojenec 3. měsíce

Okolo třetího měsíce by měl pomalu vymizet tzv. úchopový reflex. Děťátko může chvíli vědomě držet například chrastítko nebo jiný podobný předmět, jestliže mu jej podáte (a hlavně pokud vzbudí jeho pozornost).

  • Kojenec 4. – 5. měsíc

Čtyřměsíční miminko již zcela vědomě natahuje ručky k předmětům, které jej zajímají, nicméně úchop mu ještě obvykle činí potíže. Již ve čtvrtém měsíci lze však při troše pozorování zaznamenat koordinaci obou rukou.

  • Kojenec 6. – 7. měsíců

Již sahá pro to, co jej zajímá, zatím stále uchopuje spíše dlaní, předmět ale klidně přendá z jedné ruky do druhé! Bez potíží jej strčí do pusinky a řádně prozkoumá. Máli chuť a objevitelskou náladu, tak s předmětem klidně řádně bouchne s cílem vyloudit zvuk – a bude stále veseleji…

  • Kojenec 8. – 9. měsíců

Jemná motorika se zdokonaluje. Palec se již staví do opozice k ostatním prstům (tzv. kleštičkový úchop), což usnadňuje a zdokonaluje uchopení. Kojenec již umí hodit či ručkama odstrkovat, co nechce.

  • Kojenec 10. – 11. měsíců

Oblibuje si ukazováček, který se stává dominantním prstíkem – už jím umí ukázat! Ruce jsou stále šikovnější a obratnější – umí se různě otáčet, válet předměty, tahat je i trhat, mnohdy doslova cupovat.

  • Kojenec 12. měsíců

Vše, co se doposavad naučilo, se zkvalitňuje, zpřesňuje, zjemňuje a děťátko je v používání rukou stále jistější. Už dokonce umí stavět dvě až tři kostičky na sebe a zopakovat po vás jednoduchá gesta, například oblíbené „Pápá!“ či „Jak jsi veliký?“.

Samozřejmě, že každé miminko je jiné, a do určité míry se jeho vývoj ubírá v individuálním tempu. A samozřejmě, že vývojové tabulky nemají výhradní patent na to, jak se musí děťátko vyvíjet, nicméně jsou pro laiky i odborníky dobrou orientační nápovědou, která může pomoci odhalit vývojové odchylky a poruchy.

Pokud se odhalené odchylky podaří vhodně korigovat, lze děťátku i jeho rodičům významně pomoci – ochránit je od nežádoucích dopadů zanedbaných odchylek v psychomotorickém vývoji, které se mohou v plné síle projevit až za mnoho let.

Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Novorozenec, Kojenec, Hry pro děti, Hračky pro děti, Ručka, Motorika, Šik, Chrastítko, Ukazováček, Jemná motorika, Jak, Úchopový reflex, Motorický vývoj, Zdraví na Heureka.cz