Maminka.czTěhotenství

Podívejte se, jak i trocha alkoholu v těhotenství mění obličej dítěte!

Lenka Brožová 14.  3.  2023
Říkala jste si v těhotenství, že sklenka vína třeba jednou za týden nevadí? Máme špatnou zprávu: Vadí! Nový výzkum prokázal, že i trocha alkoholu je spojena s trvalými změnami v obličeji dítěte – a možná i s jeho budoucím fyzickým a psychickým zdravím.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už dlouho se ví, že nadměrná konzumace alkoholu v těhotenství může vést u dítěte k poruše fetálního alkoholového spektra (FASD), která způsobuje změny obličeje a také problémy s duševním a fyzickým vývojem. Nová studie Association between prenatal alcohol exposure and children's facial shape: a prospective population-based cohort study provedená v Nizozemsku však odhaluje, že nejen nadměrná, ale už i příležitostná a mírná konzumace alkoholu v těhotenství může způsobit změny v obličeji miminek. Konkrétně se jedná o méně než 12 g alkoholu týdně, což odpovídá skleničce vína (175 ml) nebo třetince piva (330 ml) za týden.

VIDEO: Chřipka a nachlazení v těhotenství. Víte které léky můžete užívat?

Sklenku vína ani před otěhotněním

Dodnes se setkáte s tím, že někteří gynekologové mávnou rukou: „Sklenku vína si o víkendu klidně dejte, maminko.“ A to ačkoli Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje, že není známo, jak plod v děloze snáší alkohol, protože ještě nemá dostatečně vyvinutá játra. Přední časopis zabývající se reprodukční medicínou Human Reproduction nyní publikoval studii, která dává WHO za pravdu a dokazuje to na číslech získaných ze studií rysů tváře 3149 devítiletých a 2477 třináctiletých dětí.

„Zjistili jsme, že i když matky během těhotenství pijí velmi málo – méně než 12 g alkoholu týdně – lze pozorovat souvislost mezi expozicí alkoholu a tvarem dětského obličeje. Je to poprvé, kdy to bylo prokázáno při tak nízkém množství konzumace alkoholu,“ říká k tomu Gennadij Roshchupkin z Erasmus University Medical Center, který studii vedl. Navrch upozorňuje, že výzkum prokázal ještě víc – souvislost změn v obličeji dítěte s (byť mírnou) konzumací alkoholu už tři měsíce před otěhotněním!

Káva v těhotenství: víte, jak to s ní je?

Změny v obličeji se s věkem zmírňují, ale jsou trvalé 

 „Čím více alkoholu matky vypily, tím větší byly změny ve tvářích dětí,“ uvedl k tomu doktorand Xianjing Liu, který se na  studii podílel. S kolegy pro tento účel vyvinul algoritmus založený na umělé inteligenci, který pořizuje 3D snímky obličeje s vysokým rozlišením a sleduje na nich 200 jedinečných rysů. Ty pak vědci analyzovali a hledali souvislosti s konzumací alkoholu v prenatálním období. Na základě výsledků pak vytvořili tepelné mapy, které zobrazují konkrétní rysy obličeje spojené s konzumací alkoholu matkami před těhotenstvím a v těhotenství.

Klepněte pro větší obrázek
ZMĚNY V OBLIČEJI U DĚTÍ: Jak se zvyšuje prenatální expozice alkoholu (zleva doprava), změny v obličeji jsou výraznější. Projevuje se to silnější červenou barvou (rysy se propadají dovnitř) nebo silnější modrou barvou (rysy více vystupují ven). Zdroj: Liu a kol., Human Reproduction, 2023

A co nizozemští vědci zjistili? Že děti, jejichž matky se příležitostně v těhotenství napily, mají vystouplejší bradu, kratší nos směřující mírně nahoru a průkazné změny proběhly pod spodním víčkem. Ačkoli u devítiletých dětí byly tyto rysy patrnější než u třináctiletých, zdá se, že se jedná o změny trvalé.

Obličej = zrcadlo zdraví

„V této souvislosti je důležité zdůraznit, že obličej je vlastně jakési ‚zrcadlo zdraví‘. To znamená, že spolu s odlišnostmi v obličeji může mít alkohol i další zdravotní účinky. Nevíme to samozřejmě jistě, ale je lepší být opatrnější a dále toto téma zkoumat,“ upozorňuje dr. Roshchupkin. A zdůrazňuje, že během těhotenství neexistuje bezpečná míra konzumace alkoholu.

V samotném závěru studie pak vědci apelují: „Naše studie naznačuje, že ženy, které jsou těhotné nebo chtějí brzy otěhotnět, by měly přestat konzumovat alkohol několik měsíců před početím a zcela jistě během těhotenství, aby se vyhnuly nepříznivým zdravotním následkům u svých potomků."

Klepněte pro větší obrázek
Dítě s fetálním alkoholovým syndromem (FASD). Zdroj: Wikipedia
Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Zdraví žen, Početí, Alkohol, WHO, obličej, Drén, Shape, Výzkum, Wikipedia, Víno, Human Reproduction, Studie, Konzumace, Nizozemsko, Zdraví na Heureka.cz