Maminka.czNovorozenec

Podívejte se na maminku, která přirozeně porodila šestikilové miminko

redakce 12.  4.  2017
Australanku Natashiu Corriganovou čekal v lednu šok, když porodila syna, který vážil více než šest kilo. To vše navíc zcela přirozeně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odhadní váha novorozence byla čtyři kila

Chlapeček byl v pořadí již čtvrtým potomkem, proto si Natashia myslela, že ji při porodu už nic nepřekvapí. To se ale mýlila.

Chlapeček, kterého přivedla na svět koncem ledna letošního roku, vážil hned po narození neskutečných 6,06 kg. Odhad lékařů byl přitom "pouhé" 4 kilogramy.

"Vždycky jsem snila o tom, že budu mít malé tlusté miminko. No a jedno velké nakonec mám, tak se mi to splnilo," dodala novopečená maminka. My ji tedy obdivujeme za to, že porod zvládla doslova s úsměvem.

Ptejte se Moniky Němcové na vše, co vás zajímá o sourozeneckých vztazích

Nejtěžší dítě na světě

Brian ovšem není nejtěžším novorozencem. Nejtěžší narozené dítě, které přežilo, vážilo 10 kg a narodilo se v roce 1955 v Itálii. Ženě v Kanadě se v roce 1879 narodilo miminko vážící 13 kilogramů, bohužel však zemřelo 11 hodin po porodu.

Nejmenší dítě

Nejmenší narozené dítě - holčička Rumasia Rahman - vážilo po porodu pouhých 260 gramů. Rumasia a její dvojče - sestra Hiba - se narodily 4. září 2004 již ve 25. týdnů těhotenství. Rumasia vážila 260 gramů a měřila 25 cm, její sestra byla více než dvojnásobná (vážila přes půl kila) a měřila 30,5 cm.

Holčičky se narodily tak brzo proto, že jejich matka trpěla závažnou formou preeklampsie, která mimojiné způsobila i zpomalený růst plodů. I přes svůj velký počáteční handicap je Rumasia dnes normální holčička.

V minulosti podstoupila laserovou operaci očí a nyní musí nosit brýle, je drobnější než ostatní děti jejího věku a její motorika je lehce zpožděná. Jinak ale žádné trvalé násleky svého předčasného porodu a rekordně nízké váhy nenese.

Pobavte se rekordy a zajímavostmi s dětmi v hlavní roli
GALERIE: Vymodlení kluci a holky - nedonošenci
Huggies vyrábí plenky do dlaně pro ta nejmenší miminka

 

 

 

Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Dítě je na světě, Narozené dítě, Bria, Šestikilové miminko, Pór, Mimi, Novopečená maminka, Dvojče, Brian, Nejmenší dítě, Handicap, Motorika