Maminka.czKam s dětmi

Podívejte se na ukázku z nové pohádky Kovář z Podlesí

redakce 30.  4.  2013
V polovině května vstoupí do kin nová česká pohádka Kovář z Podlesí. Připravovaný snímek je zajímavý kombinací hned několika technik: jde o hraný film, kombinovaný s klasickou loutkovou animací, současnou 3D animací, digitální kompozicí a mnoha dalšími trikovými technologiemi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle původního scénáře Pavla Göbla vypráví film příběh, kdy je na městečko Podlesí a jeho okolí uvržena kletba, kterou může zlomit Toník, synovec místního kováře. A jak? Tím, že zbaví kraj zlých bab, v něž se kdysi proměnily dobré víly. Z jejich spárů musí zachránit milovanou Bětku a současně zbavit Podlesí draka. Toník je sirotek, který vyrůstá u svérázného strýce kováře. A protože kovář je jednak válečný invalida a jednak trošku lenoch, proměnil Toník jeho kovárnu v dílnu plnou vynálezů, které mají strýčkovi usnadnit život. A k obsluze různých strojků, strojů a čarovných mašinek taky vycvičil dva hlodavce – křečka a veverku.

Veškeré interiéry, exteriéry i rekvizity jsou stylizovány do magického výtvarného stylu Františka A. Skály (syna výtvarníka Františka Skály), originální dobové kostýmy jsou dílem kostýmní výtvarnice Ivany Brádkové, za kameru se postavil Richard Špůr. O náročnou trikovou část, jíž vévodí samozřejmě drak, ale v níž kouzlem více než tří stovek triků je hlavní to, že přirozeně a nenápadně zapadají do vyprávění příběhu, se postaral Boris Masník a všeumělné studio UPP.

V roli líného kováře se představí Boleslav Polívka

Do hlavní role tvůrci obsadili Bolka Polívku. V dalších rolích uvidíme Josefa Somra, Báru Seidlovou, Milana Markoviče, Jiřího Pechu, Rosťu Nováka, Ivanu Uhlířovou a Božidaru Turzonovovou, ve tři zlé víly se proměnily Ivana Chýlková, Szidi Tobias a Iveta Dušková. V roličce hospodského uvidíme člena legendárních Plastic People Vratislava Brabence, který má ve filmu dokonce dvojroli – namluví také trikového draka! V rolích Toníka a Bětky se představí Gregor Bauer a Valerie Šámalová.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Pohádky, Vratislav, Uhlíř, Kovář, Synovec, Úkaz, Hlavní role, Kleť