Maminka.czDěti a mateřství

Podle čeho vybírat dětské zájmové kroužky?

Ivanna Benešová 29.  12.  2010
Keramika, pěvecký sbor anebo raději něco sportovního? Jaké zájmové kroužky jsou pro vaše dítě nejvhodnější? Podle čeho odhalíte skrytý talent vašich potomků? A kolik kroužků je přiměřené množství? Pokud si i vy kladete podobné otázky, pak právě pro vás je určený následující článek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naplánovat volný čas dítěte není vždy zcela jednoduché. Dětští psychologové se navíc shodují v tom, že by se děti rozhodně neměli nudit. V útlém věku totiž vykazuje jejich organismus značné množství energii, jak fyzické, tak také psychické, s níž by bylo dobré efektivně naložit.

A protože málokterý rodič má tolik volného času, aby se zvládl dětem věnovat denně třeba celé odpoledne a večer, vyplatí se investovat do zájmových kroužků. „Pokud si dítě pěstuje své koníčky v kroužkách a různých zájmových sdruženích, je to vždy lepší, než kdyby svou zálibu provozovalo samo doma nebo pouze s rodiči či sourozenci. Dítě totiž, díky tomu, že má možnost trávit volný čas mezi svými vrstevníky, získává i jisté sociální vazby, učí se chovat ve společnosti a vytváří si kamarády,“ vysvětluje psycholog Vojtěch Benda.

Pět kroužků týdně

Ideální počet kroužků, které dítě v jednom týdnu stihne navštěvovat, je individuální záležitost. Některé dítě zvládá s nadšením v jednom týdnu i třeba deset kroužků, zatím co jiné si bohatě vystačí se dvěma. Záleží na věku dítěte, talentu, přirozené inteligenci, ochotě učit se novým věcem, ale také na správné volbě kroužku.

Obecně platí, že čím je dítě starší a blíží se jeho dospělost, tím méně bude asi zájmové kroužky stíhat. Přibývá mu totiž běžné studijní látky a dítě stráví pak více času přípravou do školy. Navíc s příchodem puberty mnohdy dochází k rozhození psychiky, což má za důsledek nezájem nebo sníženou koncentraci na určité věci. Je proto zcela běžné, že pokud máte dvě děti, z nichž jedno ve druhé třídě chodí každý den na nějaký kroužek, druhé dítě v třídě třeba deváté, stíhá sotva jeden.

Ve věku, než dítě dojde do puberty, by však bylo výborné, kdyby nějaké ty kroužky navštěvovalo. Děti, které nosí domů převážně jedničky a dvojky, by bez problémů mohli zvládat pět dobře vybraných zájmových kroužků. Průměrně se učící potomci zvládnou bez jakýchkoli problémů zhruba tři zájmové kroužky. A ti podprůměrní by měli navštěvovat jeden nebo dva, přičemž zbylý volný čas věnovat intenzivnější přípravě do školy.

Na druhou stranu toto časové rozvržení nemá smysl brát doslovně. Pokud se dítě na takové množství kroužků necítí, uberte je anebo vyměňte za nějaké zajímavější. Když naopak třeba zjistíte, že váš podprůměrný syn miluje sport a je v něčem doslova vynikající, podpořte jeho talent a dopřejte mu tréning třeba každý den.

Vybírejte účelně

Volba kroužků, kam bude vaše ratolest pravidelně chodit, by měla být pro dítě přínosná. A alespoň jedna z vybraných aktivit by měla dítěti dát něco do života, například hru na hudební nástroj nebo znalost cizího jazyka. Vybírejte zkrátka nejen to, kde se vaše dítě vyblbne, ale také něco, co jednou takříkajíc „jako když najde“. To, že někdo jako malý chodil kroužek skládání stavebnic, je sice roztomilé, ale pro život dále poněkud nepraktické.

Mnohem raději se v dospělosti pochlubíte, že jste se jako malá naučila hrát na kytaru nebo že se díky lekcím francouzštiny pro děti docela slušně domluvíte tímto, jinak vcelku složitým, jazykem. „Ve výběru kroužků by neměl chybět hudebně založený obor, ať už je to hra na nějaký nástroj nebo třeba zpěv. Nikdy totiž nevíte, zda nemáte doma hudebně nadané dítě. Byla by škoda propásnout jeho talent. A dalším oborem, který by ve výčtu zájmových kroužků neměl chybět, je právě zmiňovaná výuka jazyka. I když se vaše dítě naučí třeba jen pár slovíček, vždy se mu to hodí,“vysvětluje psycholog Benda. A dodává, že rozhodně neuškodí ani alespoň jeden sportovní kurz. Ať si dítě vybere, jaký sport chce dělat intenzivněji, a věnuje se mu. Zde podobně jako u muzikantů platí, že díky sportovním kroužkům můžete objevit ve svém potomkovi nečekaný talent. A ten pak rozvíjet.

Pro to, aby byly vlohy vašeho dítěte dobře čitelné, je dobré, aby si dítko prošlo několika různými kroužky. Možná se talent objeví, možná ne. A v každém případě si ale vyzkouší více oborů a bude si moci do budoucna vybírat, jaké kroužky chce navštěvovat, kde ho to nejvíce baví. Je pravděpodobné, že po čase, zhruba od druhé nebo třetí třídy, bude cvaše dítě tíhnout spíše ke kroužkům podobného zaměření.

Buď se v něm probudí více umělecké sklony, a bude preferovat divadelní sbory, hudební kurzy, pěvecké sbory nebo výtvarně zaměřené kroužky. Anebo naopak tíhne spíše ke sportu nebo třeba k počítačům. Vám jakožto rodičům, kteří mají zájem také o zdraví dítěte, se samozřejmě nemusí líbit, když uvidíte svého syna či dceru sedět každé odpoledne i večer před monitorem.

V takovém případě je potřeba včas rozlišit, zda daný „ajťácky“ zaměřený kroužek může být do budoucna přínosný nebo ne. Jestli zjistíte, že vaše dítko na počítači a počítačových zájmových kroužkách hraje pouze hry, nemá smysl podporovat výhradně tyto kurzy. A je pak zcela nevhodné, aby hraním her trávilo většinu volného času. Pokud se ale dítě učí programovat nebo vytvářet třeba počítačovou grafiku, jednoznačně byste jeho zájem měli podpořit. Jednou z něho může být počítačový expert. A ti jsou, jak známo, velmi dobře placení.

Kolik vás to bude stát?

Každá zábava a každé dodatečné vzdělávání samozřejmě něco stojí. S tím musíte počítat i v případě zájmových kroužků. Nejde vždy ani tolik o samotné zápisné do zájmového kroužku, jakožto především o další výdaje, které budou s provozováním daného koníčka souviset. Počítejte s tím, že vás to ročně bude stát i několik tisíc. Investovat se vyplatí do všech zájmů, ale nejvíce prostředků byste měli směřovat na zálibu, která se vašemu dítěti daří nejvíce anebo jej nejvíce baví.

Pokud máte doma nadšeného programátora, nemá smysl pořídit mu starý nevýkonný počítač, na kterém mu ani většina potřebných programů nepůjde spustit. A pokud máte doma malého fotbalistu, není důvod, proč by nemohl dostat k narozeninám kvalitní značkové kopačky. U sportovního vybavení nejde totiž ani tolik o módu, jako o jejich zdraví. V dobrých botách spíše na hřišti neuklouzne a nezlomí si nohu. Ceny za kroužky jsou tedy velmi individuální. Ale rozhodně se nevyplatí příliš šetřit. Kupujte raději kvalitní věci.

A rozhodně byste neměli dětské kroužky podřizovat možnostem vaší peněženky. Pokud syn chce chodit na klavír a vy budete muset koupit domů klavír, nemá smysl nutit ho, aby hrál na flétnu jen proto, že je levnější a skladnější. Investice do dětských zájmů je jedna z nejkrásnějších a nejužitečnějších. Není nic lepšího než podpořit talent svých potomků.

Témata: Děti, Kroužky, Sportovní vybavení