Maminka.czAutosedačky

Podle čeho vybrat autosedačku a jakým hodnocením věřit a jakým vůbec ne?

redakce 25.  11.  2020
Většina lidí je při výběru dětské autosedačky postavena před těžko řešitelný problém. Proč? Protože se v tomto oboru málokdo pořádně vyzná. Známe to taky, a proto ve spolupráci s Centrem autosedaček přinášíme šikovné tipy, které mohou posloužit jako průvodce nákupem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Neporadíme vám tady, jaký model sedačky koupit, ani to, kolik musí autosedačka stát, aby byla dobrá. Nepomohlo by vám to, protože cena není jediným a vždycky tím nejsprávnějším kritériem. A jeden doporučený model by vašemu dítěti vůbec nemusel vyhovovat. 

KDE HLEDAT INFORMACE O SEDAČKÁCH

"Z naší zkušenosti můžeme vřele doporučit facebookový profil „Děti proti směru“. Dnes se zde schází stovky rodičů, kteří si velmi intenzivně vyměňují zkušenosti. Naopak nás velmi zklamaly takzvané „seriózní“ zdroje. Můžeme jmenovat například známý D-test, který často prezentuje zastaralé a někdy i naprosto nesmyslné informace. Překvapivě spornou kvalitou se vyznačuje i jinak seriózní zdroj – německý autoklub ADAC. Snažíme se podobné instituce kontaktovat, ale jejich zájem o odbornou spolupráci je nulový. Podařilo se nám navázat kontakt s organizací BESIP a chystáme sérii seminářů pro jejich „BESIP týmy“.“

Radek Čos, Centrum autosedaček

Pojďme na to jinak. Probereme si rozhodování předcházející nákupu sedačky krok po kroku, možná vám pomůže ujasnit si, co chcete. 

  • Váha potomka To je to nejdůležitější a podle váhy se dělí dětské sedačky do kategorií. Podstatné je to, že sedačky nejsou všechny stejné a každá je určena pro jinak velké dítě.
  • Somatotyp potomka  Každé dítě je jinak rostlé. Některé je hubené a dlouhé, jiné má krátké nožičky a dlouhé tělo, další má větší hlavičku. I to by mělo ovlivnit výběr sedačky.
  • Zdravotní stav potomka Velmi důležitá je otázka zdravotního stavu a z něj vyplývajících potřeb dítěte. Bohužel u některých dětí existují vývojové vady nebo jiná postižení, která vyžadují specifické zacházení a ukládání. 
Jak se vyznat v kategoriích autosedaček? Máme pro vás praktického průvodce
  • Způsob Vašeho cestování Někteří z vás sednou do auta jednou za měsíc, aby dojeli na velký nákup. Jiní jezdí denně, ale spíše na krátké vzdálenosti. Další každý měsíc cestují 600 km za rodiči. Každý způsob má jiná pravidla, jiné zvyklosti, jiné požadavky na sedačku. Jiné je to, když máte vytopenou garáž, a jiné, když sedačku na sídlišti pokaždé nosíte z auta domů.
  • Typ a konstrukce auta Toto je velmi důležité a občas na to rodiče nemyslí. Nejde jen o velikost auta a jeho kufru. Při nákupu sedačky by se měla obsluha ptát na sklon sedáků vzadu, typ karosérie, uspořádání podlahy nebo typ ukotvení předních sedadel.  Cestování v autě zahrnuje desítky drobností, které mohou úplně zvrátit výběr dětské autosedačky. Velikost a tvar dveří, délka bezpečnostních pásů, přítomnost Isofixu, náklon opěradel, tvar a velikost hlavových opěrek, výška střechy nad zadními sedadly, vypínání airbagů, tloušťka dveří… 
  • Rozpočet Co je drahá dětská autosedačka? Pro někoho jsou to tři tisíce, pro jiného hranice neexistuje. Znamená to snad, že za málo peněz dostanete vždy jen čínský šunt ze supermarketu? Samozřejmé je, že vývoj a výroba takového výrobku, jako je autosedačka, něco stojí. Výrobce ji musí vymyslet, vyrobit, otestovat, zabalit, poslat k prodejci, vytvořit marketing, vyřizovat reklamace… A všechno něco stojí. Takže když si vezmeme výrobek za 1500 z e-shopu s psím krmením, zkusme počítat. Továrna se musí někde postavit, najít zaměstnance, něco vymyslet a vyrobit. Musí to otestovat a certifikovat, což je opravdu citelná suma. Krabice stojí 50,-Kč, doprava z Číny do Evropy 150,-Kč, režie dovozce 100,-Kč, distribuce k prodejcům 50,-Kč, školení, letáčky, e-shop, prodejce má obchod, musí koupit regály, zaměstnat prodavače, udělat reklamu… Když to všechno sečtete, snadno zjistíte, že na výrobu sedačky za patnáct set korun zbyde doslova pár korun. Co to znamená pro kvalitu výrobku, si snadno můžete domyslet.

    Nicméně vraťme se k našemu rozpočtu. Ano, sedačka za cenu deset tisíc bude pravděpodobně kvalitnější než jiná za tři tisíce. Ale rozdíl nemusí být tak velký, jestliže víte, na co se ptát a co hledat. Existují výrobci, kteří umí vyrobit relativně kvalitní výrobek za rozumnou cenu.  
  • Osobní preference Bohužel stále se v obchodech se sedačkami objevují i rodiče, kteří přichází s tím, že někdo v rodině rozhodl, že ta sedačka po sestřenici z roku 1980 je pořád dost dobrá a je nesmysl kupovat jinou za šílené čtyři tisíce. Je skutečně šílené, když se třeba babička rozhodne šetřit na vnoučatech, a to v situaci, kdy sedačku ani neplatí! 
A co ty nohy? Pravda o protisměrných sedačkách pro starší děti
  • Dostupnost V době moderních technologií a e-shopů je jednoduché koupit sedačku na tři kliknutí. Ale jak sami vidíte výše, není to úplně jednoduché. "Jak to funguje, můžeme denně vidět na našich prodejnách. Když srovnáme typy sedaček, které naši zákazníci vybírají za naší asistence na prodejně a co objednávají přes e-shop, je perfektně vidět, kdo se o problematiku zajímá, kdo vyhledává relevantní zdroje a kdo střílí od boku. Nejde o cenu sedačky. Spíše o to, že jak píšeme výše, výběr bez dostatečného studia končí zpravidla fiaskem," vysvětluje Radek Čos, výkonný ředitel Centra autosedaček

Desatero místo závěru

  1. Od narození co nejdéle držte dítě ve vajíčku. To maličké tělíčko přece chráníte nejlépe, jak to umíte.  V autě by to mělo platit stonásobně!
  2. Každé auto je jiné – nehodí se stejná sedačka do Ferrari a do kamionu, když to řekneme s nadsázkou.
  3. Čím déle bude dítě jezdit v protisměru, tím lépe – to není módní trend. To je prostě fakt.
  4. Před koupí se snažte konkrétní typ vyzkoušet v autě, s posazeným potomkem – určitě se nechcete setkat s tím, že budete muset demontovat přední sedadlo, abyste se vešli.
  5. Ne každý zveřejněný test je vhodným vodítkem pro nákup – některé obecně kázané pravdy totiž neplatí.
  6. Čím větší váhový rozsah, tím více kompromisů musel výrobce udělat – taky nekupujete botičky, které dětem padnou od narození do maturity.
  7. Pozor na životnost sedačky – to, že v ní bezpečně jezdila vaše starší sestřenice, není argument.
  8. Cena není obrazem kvality – podívejte se na jiné obory.
  9. Nakupujte u specialistů – pro nové auto si také nechodíte do řeznictví.
  10.  Ptejte se těch skutečně zkušených. Vaše babička je možná skvělá kuchařka, ale do výběru dětské autosedačky by vám mluvit neměla. 
DobroDruhům: Tereza Ramba jako autorka originálního cestopisu
Oblíbené RETRO hračky minulého století! Podívejte se, co bylo pod vánočními stromečky před rokem 1989
Témata: Rodiče, Cestování, Maminka cestuje, Výroba, auto, Nebezpečné výrobky, Tipy redakce, Bezpečnost dítěte, Autosedačky, Vyzkoušeli jsme, podsedák, Radek Čos, Tloušťka, Ferrari, Výběr, Hod, Vypínání, IsoFixu, Výrobek, E-shop, Životnost, Evropa, ADAC, Řešitelný problém, Nákup, Autosedačky na Heureka.cz