Maminka.czDěti

Podpořte své předškolní děti v rozvoji jemné motoriky. Zde je pár tipů

Reklama 25.  9.  2018
Předškolní věk je období, kdy u dětí ve velké míře dochází k rozvoji jemné motoriky. Jemná motorika je nezbytná ke všem činnostem, které provádíme pomocí rukou od jezení, psaní až po zavazování tkaniček. A právě v tomto věku byste svoje ratolesti měli v rozvoji jemné motoriky vhodně podpořit, aby tyto a další činnosti ve škole zvládaly bez sebemenších potíží. Jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vybírejte vhodné hry

U předškoláků už se většinou nemusíte bát, že vdechnou nebo spolknou drobné předměty. Správný úchop, manipulaci a umisťování malých předmětů pomůžou procvičit nejrůznější stavebnice a skládanky. Puzzle, lego nebo i klasické figurky a kostky by v pokojíčku vašich předškoláků neměly chybět.

Klepněte pro větší obrázek

Každodenní činnosti

Jemnou motoriku děti trénují proto, aby později bez problému zvládaly každodenní činnosti, u kterých je potřeba. Tak proč ji neprocvičovat přímo na nich? Předškolní děti by měly samostatně zvládat jíst lžící i příborem, oblékat se, manipulovat se zipem nebo zavazovat tkaničky. Povzneste se na případný nepořádek, obrňte se trpělivostí při oblékání do školky a nedělejte tyto úkony donekonečna za dítě.

Klepněte pro větší obrázek

Tvoření

Plastelína, korálky, vykrajovátka a formičky jsou skvělými pomůckami pro rozvoj jemné motoriky a děti je milují. Stejně tak razítka, pastelky, voskovky a fixy. Pokud máte strach z nepořádku, vsaďte na výtvarné potřeby Crayola , které u nás prodává Albi. Jsou netoxické, výborně smývatelné z rukou a 100% vypratelné z oblečení. Řada “Zázračné" dokonce obsahuje fixy, které barví jen na speciální papír a nikam jinam, ani na zeď, ani na oblečení. O vybavení bytu ani zdraví svých dětí se s Crayolou bát nemusíte!

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Děti

Video