Maminka.czPorod

Podzim za dveřmi a s ním období viróz: Jak se chránit?

Josef Kraus 26.  8.  2011
Přestože v posledních dnech léto pořádně ukázalo, že je stále ještě mezi námi, blížící se podzim s sebou přináší i zvýšené riziko viróz. Jaké jsou základní preventivní opatření?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pod pojmem viróza, který je českými lékaři hojně využíván, se skrývá onemocnění s klasickými příznaky v podobě rýmy, kašle, bolesti v krku, zvýšené teploty a někdy také horečky. Člověk se cítí slabý, letargický, bez energie. Již podle názvu onemocnění je zřejmé, že je způsobeno viry. Ty v tomto případě nejčastěji útočí na sliznice a dýchací cesty jako celek.

Rájem nemoci je především podzimní a jarní období. K vyléčení není zpravidla třeba nějakého náročného léčení. Pouhý klid na lůžku, odpočinek, vhodná strava s dostatkem čerstvých vitaminů a pobyt v teplém prostředí většinou postačí pro to, aby viróza po několika dnech odezněla. Jak ale předejít tomu, abyste ji vy nebo vaši blízcí vůbec chytili?

Všeobecná prevence

Jelikož jsou virózy způsobené různými druhy virů, není možné prozatím vyvinout účinné očkování, které by bylo schopné ochránit proti všemu. Z toho důvodu je nejefektivnější spoléhat na své vlastní návyky, z nichž nejdůležitější je dostatečná hygiena. Ještě než se k ní dostaneme, vyjmenuje si několik zásad ochraňujících před nakažením virózou.

Zejména v kritických obdobích je vhodné jíst dostatek vitaminů v přírodní formě, tedy z čerstvého ovoce a zeleniny. V této době se také maximálně vyvarujte místům s větší koncentrací lidí, typicky nahuštěný vůz MHD. Dostatečně teplé oblékání rovněž prospěje. Pokud je ve vaší blízkosti nemocná osoba, maximálně se vyvarujte přímého kontaktu s ní. Jiné to je samozřejmě v případě, pokud se jedná o člena rodiny.

V takovém případě je lepší jej uložit do jiné místnosti, než spí všichni ostatní, popř. maximálně izolovat děti, které jsou náchylnější k onemocnění. Rovněž více větrejte, používejte jiné skleničky, ručníky atd.

Akce čisté ruce

Základním hygienickým návykem nejen v době zvýšeného výskytu viróz je důkladné a časté mytí rukou. Důležité je nejen použití teplé vody a mýdla, ale také správná technika. Po namydlení důkladně třete ruce o sebe, aby vznikla pěna. Poté pomocí jedné dlaně promněte prsty druhé ruky a nezapomeňte ani na palec. Totéž pochopitelně proveďte také na opačné ruce.

Dále položte dlaň jedné ruky na hřbet druhé a prsty zasuňte do mezery mezi prsty druhé ruky a důkladně promyjte mezeru mezi nimi. Opět opakujte v opačném postavení rukou. Na závěr důkladně smyjte mýdlo pod tekoucí vodou a utřete se do čistého ručníku. Ten je potřeba v rizikových obdobích měnit častěji, nebo ještě lépe používat jednorázový papírový, který ihned poté vyhodíte.

Teprve s takto čistýma rukama můžete sahat na potraviny, jídlo, nádobí i ostatní lidi. Po těchto aktivitách (zejména po té poslední) je důležité se znovu omýt před tím, než začnete sahat na něco jiného. Týká se to také dotyků na sebe samého. Rizikové je zejména sahání na obličej, do očí, nosu a úst. To byste měli provádět jen tehdy, kdy jste se před tím nedotýkali něčeho jiného a vaše ruce jsou čisté.

Péče o nos a ústa

Dalším hygienickým způsobem, jak se ochránit před utržením nějaké virózy, je důkladné čištění dutiny ústní, popř. i nosní. Účinným opatřením je starý babičkovský recept v podobě kloktání slané vody. Nemusíte mít nějakou speciální a drahou vodičku. Postačíte si s trochou teplejší vody a lžičkou soli. Dobrého výsledku docílíte použitím ústní vody alespoň dvakrát denně.

Pokud patříte mezi drsnější typy, můžete se pokusit slanou vodou proplachovat také nosní dutinu, kdy jednoduše do nosu natáhnete trochu vody ze sklenice či dlaní, podržíte a poté vysmrkáte. Doporučuje se ovšem použít nižší koncentraci soli než v případě kloktání v krku. Alternativou je čistění nosu pomocí kapek či sprejů na bázi mořské vody, popř. tyčinkami s tampónky namočených ve slané vodě.

Desinfekce

Posledním tipem pro udržení čistého a hygienického prostředí je důkladné umývání příborů, skleniček a jiných předmětů, které přicházejí do styku s ústy. S tím se pojí rovněž desinfekce pracovních ploch v kuchyni (typicky kuchyňské linky, prkénka atd.) za pomoci kvalitních čistících prostředků. Jednoduchým a rychlým řešením je i využití desinfekčních ubrousků k ošetřování předmětů a ploch.


SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Podzim, Poslední tip, Období, Vír, Klasický příznak, Vir, Desinfekce, Teplé prostředí, Jarní období, Jak, Vhodná strava, Zdraví na Heureka.cz

Video