[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
160 g červené čočky 2 středně velké brambory řapíkatý celer – 1 řapík bez listu mrkev šalotka 2 ks bobkové listu panenský olivový olej těstoviny (písmenkové) nebo rýže
Očištěnou zeleninu nakrájíme na velmi drobno, vložíme do hrnce. Přidáme propláchnutou čočku, bobkový list a zalijeme 8 dl studené vody, nesolíme. Přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut. Odstraníme bobkový list, rozmixujeme. Uvaříme těstoviny (množství podle potřeby), rozdělíme na jednotlivé porce, zalijeme polévkou a zakapeme olivovým olejem. Dospělí si přisolí podle chuti, dětem pod 1 rok nesolíme. Místo těstovin také můžeme použít rýži nebo kroupy.
½ kg hlívy ústřičné cibule sladká paprika majoránka kmín pepř sůl česnek 1 bujón 2 lžíce hladké mouky slunečnicový olej
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, posypeme mletou sladkou paprikou, pokmínujeme, zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu a povaříme. Zahustíme jíškou, ochutíme česnekem a majoránkou.
200 g mletého vepřového masa ½ menší kapusty 150 g rýže cibule mrkev řapíkatý celer – 1 řapík 1 lžička fenyklového semínka olivový olej
Kapustu nakrájíme na tenké proužky. Cibuli, mrkev a řapík celeru nakrájíme na drobno a osmahneme na oleji. Přidáme mleté maso, osolíme, přisypeme fenyklová semínka, necháme chvíli restovat, přidáme kapustu, podlijeme trochou vody a dusíme asi 15 minut.
Poté přidáme rýži (rýži neoplachujeme!), promícháme, přilijeme asi 1,5 litru horké vody. Můžeme osolit nebo přidat masox či vegetu (podle gusta). Vaříme, dokud rýže nezměkne. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme další vodu. Můžeme opepřit a každou porci posypat strouhaným parmezánem.
500 g dýně cibule máslo (nebo olej) 1 velká brambora kari (1-2 lžičky dle chuti) zeleninový vývar nebo bujón 2 dl smetany ke šlehání (nebo na vaření, případně dle chuti i zakysaná smetana)
krutony z dýně: dýně pokrájená na kostičky sůl, pepř olej pečící papír
Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou dýni, kterou také orestujeme. Dýni osolíme, poprášíme kořením, promícháme, přidáme oloupanou a pokrájenou bramboru a zalijeme malým množstvím vývaru - tak, aby byla dýně ponořená a necháme vařit doměkka. Po uvaření vše rozmixujeme na hladký krém, který dle potřeby zredukujeme na požadovanou hustotu smetanou a vývarem. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.
Krutony: dýni pokrájíme na kostičky, které dáme v jedné vrstvě na plech s pečícím papírem. Osolíme, opeříme a zakapeme malým množstvím oleje. Dáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova za občasného promíchání. Polévku nandáme na talíře a do jejich středu uděláme z dýňových krutonků malé hromádky.
Zdroj: Recepty.cz