Maminka.czVýživa a stravování

Podzimní polévky, které vás spolehlivě zahřejí, a pochutnáte si

LH 26.  9.  2013
Podzimní polévky, které vás spolehlivě zahřejí, a pochutnáte si
V pošmourných dnech nic nepotěší žaludek a duši tak jako dobrá horká polévka. Nemusíte být navíc kuchyňským mágem, jednoduché recepty zvládne i průměrně zdatný kuchtík.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Polévka z červené čočky pro děti i dospělé

160 g červené čočky
2 středně velké brambory
řapíkatý celer – 1 řapík bez listu
mrkev
šalotka
2 ks bobkové listu
panenský olivový olej
těstoviny (písmenkové) nebo rýže

Očištěnou zeleninu nakrájíme na velmi drobno, vložíme do hrnce. Přidáme propláchnutou čočku, bobkový list a zalijeme 8 dl studené vody, nesolíme. Přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut. Odstraníme bobkový list, rozmixujeme. Uvaříme těstoviny (množství podle potřeby), rozdělíme na jednotlivé porce, zalijeme polévkou a zakapeme olivovým olejem. Dospělí si přisolí podle chuti, dětem pod 1 rok nesolíme.
Místo těstovin také můžeme použít rýži nebo kroupy.

Polévka z hlívy ústřičné

½ kg hlívy ústřičné
cibule
sladká paprika
majoránka
kmín
pepř
sůl
česnek
1 bujón
2 lžíce hladké mouky
slunečnicový olej

Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu, posypeme mletou sladkou paprikou, pokmínujeme, zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu a povaříme. Zahustíme jíškou, ochutíme česnekem a majoránkou.

Kapustová polévka s masem a rýží

200 g mletého vepřového masa
½ menší kapusty
150 g rýže
cibule
mrkev
řapíkatý celer – 1 řapík
1 lžička fenyklového semínka
olivový olej

Kapustu nakrájíme na tenké proužky. Cibuli, mrkev a řapík celeru nakrájíme na drobno a osmahneme na oleji. Přidáme mleté maso, osolíme, přisypeme fenyklová semínka, necháme chvíli restovat, přidáme kapustu, podlijeme trochou vody a dusíme asi 15 minut.

Poté přidáme rýži (rýži neoplachujeme!), promícháme, přilijeme asi 1,5 litru horké vody. Můžeme osolit nebo přidat masox či vegetu (podle gusta). Vaříme, dokud rýže nezměkne. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme další vodu. Můžeme opepřit a každou porci posypat strouhaným parmezánem.

Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony

500 g dýně
cibule
máslo (nebo olej)
1 velká brambora
kari (1-2 lžičky dle chuti)
zeleninový vývar nebo bujón
2 dl smetany ke šlehání (nebo na vaření, případně dle chuti i zakysaná smetana)

krutony z dýně: dýně pokrájená na kostičky
sůl, pepř
olej
pečící papír

Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou dýni, kterou také orestujeme. Dýni osolíme, poprášíme kořením, promícháme, přidáme oloupanou a pokrájenou bramboru a zalijeme malým množstvím vývaru - tak, aby byla dýně ponořená a necháme vařit doměkka. Po uvaření vše rozmixujeme na hladký krém, který dle potřeby zredukujeme na požadovanou hustotu smetanou a vývarem. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.

Krutony: dýni pokrájíme na kostičky, které dáme v jedné vrstvě na plech s pečícím papírem. Osolíme, opeříme a zakapeme malým množstvím oleje. Dáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova za občasného promíchání. Polévku nandáme na talíře a do jejich středu uděláme z dýňových krutonků malé hromádky.

Zdroj: Recepty.cz

Témata: Výživa a stravování, Podzim, Zeleninový vývar, Pól, Kapustová, Zakysaná smetana, Vaš, Hladký krém, Pole, Slunečnicový olej, Sladká paprika